Hoppa till huvudinnehållet

Dyr nota för villaägare när pool byggdes på kommunens mark

Publicerad:
När en villa i Karlstad byggdes för ett tiotal år sedan hamnade en pool och några bodar av misstag på kommunens mark. Nu måste en ny detaljplan tas fram och villaägaren tvingas köpa marken för att det hela ska kunna lösas. Detta är en illustrationsbild.
När en villa i Karlstad byggdes för ett tiotal år sedan hamnade en pool och några bodar av misstag på kommunens mark. Nu måste en ny detaljplan tas fram och villaägaren tvingas köpa marken för att det hela ska kunna lösas. Detta är en illustrationsbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyligen upptäckte Karlstads kommun att en pool och några bodar som tillhör en villa i Karlstad hade byggts på kommunens mark.

Nu måste en ny detaljplan tas fram och fastighetsägaren får köpa marken.

– Det här kom som en chock. Vi har bott här i fem år.

Det berättar villaägaren.

För en tid sedan blev han kontaktad av Karlstads kommun och fick då beskedet att familjens pool och ett par mindre bodar inte stod på deras mark utan på kommunens.

Enligt kommunen hade detta upptäckts eftersom villan nyligen hade fått en ny ägare.

Mannen blev helt tagen på sängen.

– Ja, det här kom som en chock och dessutom är det inte så att vi i dagarna har flyttat hit. Vi har nämligen bott här i fem år och hade ingen aning om att det var på det här sättet, säger han.

Lika överraskad

Karlstadsbon tog därför kontakt med den förre ägaren som även han säger sig vara lika överraskad.

– Det var ett byggbolag som satte upp huset för ett tiotal år sedan och de följde de tomtmarkeringar som fanns. Det måste vara i samband med det som det blev fel och poolen byggdes av misstag på kommunens mark, säger han.

Under onsdagens stadsbyggnadsnämnd var tomtfrågan uppe som ett ärende och beslutet blev att en ny detaljplan ska tas fram för att rätta till det hela. Och det handlar om en hel del pengar, något som villaägaren får stå för.

Mycket pengar

Kostnaden för det bedöms bli cirka 34 000 kronor och till det läggs en summa på 9 660 kronor för det planbesked som har tagits fram. Dessutom tillkommer kostnaden som ännu inte är klar för att köpa in markbiten av kommunen där poolen och bodarna står.

– Det är förstås en stor summa för någonting som vi trodde att vi redan ägde. Men vi tänker inte flytta så då handlar det bara om att lösa det här och komma överens. Samtidigt är det ju ingen annan som har någon nytta av den här gräsplätten, säger villaägaren.

”Lite olyckligt”

Så här säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) om ärendet:

– Det är lite olyckligt att det har blivit så här. Samtidigt har man alltid ett ansvar som fastighetsägare att kontrollera var gränserna för ens tomt går. Nu gäller det att lösa det här på ett så bra sätt som möjligt.

– Jag är mest glad att det inte gick en kommunal ledning under poolen eller bodarna för då hade villaägaren tvingats riva dem, säger han.

Enligt bygglovschefen Karin Manner är det relativt ovanligt med den här typen av situationer.

– Det har hänt någon gång, men det är som tur är inte ofta som det förekommer.

Pool. Genrebild.
Pool. Genrebild. Foto: Erik Simander/TT

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerErik NilssonKarin MannerKarlstadKarlstads kommunVillor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.