Hoppa till huvudinnehållet

"Jag har aldrig varit med om en tingsrätt som fungerar sämre"

Publicerad:

Fel och brister har lett till att två häktade brottslingar försatts på fri fot och att en dom dragits tillbaka.

NWT har ställt frågan till ett stort antal personer verksamma inom det värmländska rättsväsendet: Vad är det som händer på tingsrätten?

– Jag har aldrig varit med om en tingsrätt som fungerar sämre, säger en jurist.

Det har stormat runt Värmlands tingsrätt den senaste veckan efter en rad uppmärksammade domstolsbeslut.

Det började med att Hovrätten för västra Sverige oväntat beslutade att häva tingsrättens häktning av en man som varit frihetsberövad i drygt två månader misstänkt för våldtäkt mot barn.

Anledningen var att tingsrätten inte följt rättegångsbalken där det står att en häktning måste omförhandlas var 14:e dag, alternativt att domstolen inom samma tidsram måste ta ställning till om det är ”uppenbart” att det saknar betydelse med en ny förhandling.

”Inte gjort någon miss”

Beskedet ledde några timmar senare till att även en häktad narkotikabrottsling släpptes fri, då domaren i det målet ansåg att samma förhållande rådde där som i fallet med den misstänkte sexbrottslingen.

Fyra dagar senare skickade Värmlands tingsrätt ut en tredskodom som dömde Arvika kommun att betala Robin Dahlén nära tre miljoner kronor i skadestånd – en dom de senare fick dra tillbaka efter att det visat sig att de missat att ta del av inskickade handlingar.

Lagman Lars Holmgård anser dock inte att domstolen gjort några stora fel.

– Vad gäller häktningarna är min bestämda uppfattning att hovrätten gjorde fel, den uppfattningen delar jag med i stort sett hela Juristsverige. Det sitter minst hundra personer häktade i Sveriges domstolar på samma sätt, de skulle i så fall ut direkt, säger han.

Den felaktiga tredskodomen har han tidigare kallat ”en icke-fråga”.

Rättsväsendets kritik

Men när NWT ringt runt bland ett stort antal personer som är verksamma som åklagare och advokater inom det värmländska rättsväsendet framträder en annan bild.

– Det är mycket som inte funkar som det ska där. Jag har jobbat mot ett antal olika tingsrätter och jag har aldrig varit med om någon som fungerar sämre – och det är med god marginal, säger en jurist.

– Det här handlar om en kvalificerad verksamhet där det är lätt att göra fel. Jobbet kräver ett stort mått av noggrannhet och när det är en sådan personalomsättning som det är på tingsrätten är det svårt att upprätthålla kvaliteten i verksamheten, säger en advokat.

”Ansträngt arbetsläge”

Problem som inträffat är att fel personer förordnas som försvarsadvokater och målsägandebiträden, handlingar försenas, oerfaren personal är osäkra på hur de ska hantera olika frågor och att det är sällan någon svarar i telefon på tingsrätten.

Chefsåklagare Niclas Wargren upplever att arbetsläget på tingsrätten är ansträngt.
Chefsåklagare Niclas Wargren upplever att arbetsläget på tingsrätten är ansträngt. Foto: Joachim Lagercrantz

– Vi upplever arbetsläget där som ansträngt. Samverkanstonen mellan oss och tingsrätten är bra och vi har en god dialog. Men jag vill inte sticka under stol med att det är en sämre arbetsmiljö och en sämre situation där nu än det var för ett antal år sedan, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Medarbetarundersökningar har tidigare visat stora arbetsmiljöproblem på tingsrätten och lett till svarta rubriker om kränkningar och mobbning.

I förra veckan kom även förvaltningsdomstolens dom i målet mellan Värmlands tingsrätt och Arbetsmiljöverket. Där föreläggs tingsrätten flera krav på åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för sina anställda.

Stor personalomsättning

Samtidigt har det varit svårt att rekrytera ny personal till tingsrätten och åklagare Stefan Wessberg tror att den stora personalomsättningen kan vara en del av orsaken till den senaste veckans missar:

– Det är många nya som börjar och som jag förstår slutar lika snabbt, så jag tror domarna är väldigt ensamma och inte får det stöd de behöver, säger han.

En person som arbetat som advokat i Karlstad under många år är inne på samma linje:

– Jag har noterat själv att det inte fungerar med administrationen. Men jag upplever inte att det är slarv utan jag tror att det beror på att det är mycket ny personal på tingsrätten och de har inte kommit in i sin roll än och insett att det är oerhört noga att passa tider och liknande.

Kritik mot ledningen

En annan advokat är mer förlåtande:

– De här grejerna som hänt är jävligt olyckliga, men det är inte unikt för Värmland. Sånt händer i andra tingsrätter också, säger advokaten.

Andra talar om ledningsproblem:

– Det är väldiga problem som ledningen har, de är inte kapabla att leda. Det är fel beslut, fel prioritering och man tar inte tag i saker utan låter det ligga och gro.

Flera personer väljer även att avstå från att svara när NWT ringer, men en advokat sammanfattar:

– Jag passar på den frågan men jag tror du kan räkna ut själv hur det fungerar på tingsrätten.

Lars Holmgård, lagman och chef för Värmlands tingsrätt.
Lars Holmgård, lagman och chef för Värmlands tingsrätt. Foto: Lisa Olaison

”Någon gång blir det fel”

Lars Holmgård förklarar att både han och övriga chefer på tingsrätten kan ha förbättringspotential samtidigt som han medger att domstolen i nuläget har mycket ny personal, vilket kan leda till att det sker fler misstag än vanligt.

– Jag tycker det fungerar väldigt bra med tanke på den situation vi har. Det är en stor utmaning för oss med all ny personal, det är något att jobba med och få dem till jättebra fungerande medarbetare allihop och jag tycker vi är på väldigt god väg. Sen naturligtvis är det så att en ny personal kan göra misstag som inte mer rutinerade gör, säger han.

Och fortsätter:

– Jag upplever inte att utmaningen är att vi måste undvika göra misstag. Utmaningen är att klara av målhanteringen, och någon gång blir det fel.

Tingsrätten erkänner: Missade handlingar – Robins miljondom dras tillbakaDömd sexbrottsling på fri fot – tingsrätten missade hålla förhandlingTingsrätten får betala för brister i arbetsmiljön

Artikeltaggar

ÅklagareArbetsmiljöverketArvika kommunBrott, lag och rättDomstolarHäktningarKarlstadLars HolmgårdNiclas WargrenRobin DahlénStefan WessbergVåldtäktVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.