Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad en av landets bästa cykelkommuner – igen

Publicerad:
Cykling i Karlstad. Arkivbild.
Cykling i Karlstad. Arkivbild. Foto: Anders Hanson

För andra gången placerar sig Karlstads kommun på första plats bland Sveriges mellanstora kommuner när det kommer till cykling.

– Genom att behålla sin förstaplats visar Karlstad att höga ambitioner och långsiktiga satsningar belönas i form av nöjda cyklister, säger Per Hasselberg, ordförande för Cykelfrämjandet i ett pressmeddelande.

Cykelfrämjandets årliga granskning Cyklistvelometern visar att Karlstad behåller sin förstaplats som en av landets bästa mellanstora cykelkommuner.

Karlstad är Sveriges bästa cykelkommun

I granskningen, som genomförs vartannat år, har det undersökts hur Sveriges kommuner arbetar för att främja transportmedlet, och mer än 25 000 cyklister har deltagit för att uttrycka sin åsikt i frågan.

– Placeringen i undersökning gör oss väldigt glada. Vi arbetar aktivt med investeringar i cykelinfrastrukturen samt beteende- och kommunikationsåtgärder för att öka det hållbara resandet i kommunen, säger Monika Bubholz, (MP), kommunalråd i Karlstads kommun i ett pressmeddelande.

I barometern har Karlstads cyklister gett kommunen betyget 4,02 när det kommer till generell nöjdhet. En bra bit över det nationella snittet som ligger på 3,29.

Fakta

Vinnare 2022

Stora kommuner (över 100 000 invånare)

1. Linköping

2. Malmö

3. Örebro

Mellanstora kommuner (50 000 till 100 000 invånare)

1. Karlstad

2. Östersund

3. Järfälla

Små kommuner (mindre än 50 000 invånare)

1. Vänersborg

2. Finspång

3. Katrineholm

Källa: Cyklistvelometern

Även när det handlar om trygghet, framkomlighet i cykelvägnätet samt tillgång till infrastruktur, sticker Karlstads kommun ut.

– Hållbara transporter är en central del i vårt arbete och vi driver flera projekt för att fortsätta utveckla cykelinfrastrukturen och för att uppmuntra fler till att cykla. I år har vi till exempel startat upp satsningarna Cykelvänlig arbetsplats och Vägbanarna, säger Mikael Haster, miljösamordnare, Karlstads kommun i pressmeddelandet.

61 procent av cyklisterna som svarat upplever att Karlstad jobbar aktivt med förbättringar när det kommer till cykling. Och det finns, enligt Cykelfrämjandet, ett tydligt samband mellan hur mycket kommunerna satsar på cykling och hur nöjda cyklisterna är.

– Att fler väljer cykeln över andra transportmedel vinner både Karlstad och deras invånare på, säger Per Hasselberg.

Artikeltaggar

CykelfrämjandetCyklarCyklingKarlstadKarlstads kommunMikael HasterMonika BubholzPer HasselbergTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.