Hoppa till huvudinnehållet

Får bygglov för 68 lägenheter på Herrhagen

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Ungefär så här är det tänkt att Willhems nya flerbostadshus med 68 hyresrätter längs Karlagatan på Herrhagen i Karlstad ska se ut. Nu har projektet fått bygglov.
Ungefär så här är det tänkt att Willhems nya flerbostadshus med 68 hyresrätter längs Karlagatan på Herrhagen i Karlstad ska se ut. Nu har projektet fått bygglov. Foto: Illustration: Tengbom arkitekter

Fastighetsbolaget Willhem har fått bygglov för 68 nya lägenheter på Glasberget på Herrhagen i Karlstad.

Projektet har tidigare överklagats av länsstyrelsen som ville bevara en trädallé.

Redan i juni 2019 godkände stadsbyggnadsnämnden bygglovet för de 68 hyresrätterna längs Karlagatan på Herrhagen.

Huset är tänkt att byggas på en parkeringsplats och Willhem har redan andra hus i området. Men länsstyrelsen överklagade bygglovet till mark- och miljödomstolen eftersom man inte ville att en allé med 13 träd i området skulle få tas ner.

Ärendet avgjordes flera år senare av mark- och miljööverdomstolen som dömde till fastighetsbolagets fördel. Men då hade bygglovet gått ut och därför har man sökt om ett nytt som nu stadsbyggnadsnämnden har godkänt.

– Det är en bra plats att bygga nya bostäder på. Vad jag förstår så vill Willhem främst satsa på mindre lägenheter och sådana behövs alltid. Herrhagen är dessutom en populär stadsdel, bland annat bland unga, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Byggstart inte klar

Exakt när det blir byggstart för projektet kan Göran Bergsten, fastighetschef på Willhem i Karlstad, ännu inte säga.

– Nej, vi behöver ta en runda till med entreprenören först. Samtidigt är det tuffa tider med ökande kostnader.

– Men det är vi väldigt nöjda med att vi nu faktiskt kan genomföra bygget, säger han.

Willhem planerar även för 25-30 hyresrätter vid Magasinsgatan strax väster om Herrhagens vårdcentral. Där pågår arbetet med den nya detaljplanen.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovDetaljplanerErik NilssonHerrhagenHyresrätterKarlstadKristdemokraternaLägenheterMagasinsgatanWillhem

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.