Hoppa till huvudinnehållet

Bra utdelning för Värmland i regeringen

Publicerad:
Ulf Kristerssons regering tillträdde formellt under en skifteskonselj med kungen på Stockholms slott. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Två hela statsråd att representera Värmland blev det när den nye statsministern Ulf Kristersson (M) presenterade sin regering. Därtill rör det sig om två tunga ministerposter – Pål Jonson (M) från Arvika som försvarsminister och Peter Kullgren (KD) från Karlstad som landsbygdsminister.

Ingen av dem var egentligen någon högoddsare, även om Pål Jonson var märkligt frånvarande i spekulationerna trots att han var partiets försvarspolitiske talesperson. Pål Jonson har kanske inte synts så mycket utåt, men har gedigen kunskap och erfarenhet inom sitt nya fögderi inom försvars- och säkerhetspolitiken. Han är bland annat doktor i krigsvetenskap från King's College i London.

Nu faller ett tungt ansvar att lotsa Sverige in i Nato och upprusta försvaret. Det senare till 2 procent av BNP redan år 2026 enligt regeringsförklaringen. Vikten av ett utbyggt civilförsvar avspeglas också i att vi får en särskild civilförsvarsminister, som blir dalmasen Carl-Oskar Bohlin.

Peter Kullgren var förhandstippad att få ta hand om landsbygdsfrågorna, inklusive jakten. Vice statsministern Ebba Busch (KD) beklagade till och med att han missar älgjakten i år. Men det är Kullgren som rattat Kristdemokraternas fokus på landsbygdsfrågor så att han får det ansvarsområdet är självklart. Engagemanget finns där i alla fall, och just frågan om stad och land har blivit allt viktigare om man vill ha en politik för hela landet.

Att Moderaterna som största parti i regeringen tar de tyngsta posterna är heller inte så konstigt. Elisabeth Svantesson som finansminister var givet, liksom Gunnar Strömmer som justitieminister. Strömmers starka rättspatos borde borga för att rättssäkerheten inte slarvas bort när kriminalpolitiken skärps. Maria Malmer Stenergard skall driva igenom den stramare migrationspolitiken, vilket hon är väl förberedd för då.

Överraskande var dock att Tobias Billström blev utrikesminister, men icke desto mindre en bra utnämning. Billström har lång politisk erfarenhet, bland annat som migrationsminister, och har varit något av en slitvarg. Enligt regeringsförklaringen får utrikespolitiken ett nytt och mer näraliggande fokus, särskilt när det gäller Ryssland och kriget i Ukraina.

Liberalerna får förhållandevis god utdelning. Mats Persson tar över utbildningsdepartementet medan partiledaren Johan Pehrson blir arbetsmarknadsminister. Det är också tunga poster och särskilt den förra är en av partiets stora profilfrågor.

Ebba Busch är förutom vice statsminister och chef för ett riktigt stort departement där näringspolitiken förs samman med energi- och miljöfrågorna. Det visar på den nya regeringens insikt om att dessa behandlas bäst tillsammans. Tidigare har det inte funnits någon helhetssyn över hur till exempel miljölagstiftningen och energiförsörjningen påverkar samhället i stort, och särskilt näringslivet.

En del frågetecken kan resas inför Romina Pourmokhtari (L) som är Sveriges yngsta statsråd någonsin. Hon skall ansvara för miljö- och klimatfrågor i Buschs jättedepartement, men har inte särskilt profilerat sig på dessa. Det verkar lite som att den utnämningen skedde för att få Liberalernas bråkiga ungdomsförbund att sitta still. Tills alldeles nyligen var hon ordförande där, men så sent som i fredags uppmanade LUF riksdagsledamöterna att rösta nej till Kristersson.

Med den sammansättning Ulf Kristerssons regering ändå har finns det goda chanser att den får en hel del bra saker uträttat, även om det så klart kommer att ta tid att vända en Sverigeskuta som varit ur kurs alldeles för länge.

Artikeltaggar

ArvikaCarl XVI GustafCarl-Oskar BohlinEbba BuschElisabeth SvantessonEnergiFörsvarsmaktenGunnar StrömmerJohan PehrsonKarlstadKriminalitetKristdemokraternaKronprinsessan VictoriaKungligheterLedareLiberalernaLUFMaria Malmer StenergardMats PerssonMigrationModeraternaNatoPål JonsonPeter KullgrenPolitikPolitiska system och ideologierRomina PourmokhtariRysslandStockholmSveriges regeringTobias BillströmUkrainaUlf KristerssonUtrikespolitikVärmlands län