Hoppa till huvudinnehållet

Tingsrättens nya miss – misstänkt narkotikabrottsling på fri fot

Publicerad:
Tingsrätten i Karlstad.
Tingsrätten i Karlstad. Foto: Nellie Laine

Han misstänks ha hanterat stora mängder droger kopplade till organiserad brottslighet.

Men på grund av ännu en miss från tingsrätten försattes den misstänkte narkotikabrottslingen på fri fot förra veckan.

– Jag blev ganska förvånad och förstod inte riktigt varför man skulle släppa honom, säger åklagare Johanna Rejdemo Storbjörk.

De tre männen i 20-årsåldern från Kristinehamn greps i slutet av april i år misstänkta för inblandning i en omfattande narkotikahärva med kopplingar till organiserad brottslighet.

Värmlänningarna har enligt åklagaren hanterat större mängder kokain, hasch och tramadol på Kronoparken i Karlstad, i Kristinehamn samt på en mindre ort i östra Värmland.

Målet utreds nu av riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

– De är misstänkta mer för själva hanteringen av narkotikan – innehav, transport och förpackning, säger Johanna Rejdemo Storbjörk, åklagare på riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

”Inget man räknar med”

Alla tre männen häktades i början av maj och har suttit frihetsberövade sedan dess medan utredningen pågått.

Men i torsdags försattes plötsligt en av männen på fri fot av tingsrätten efter att domstolen beslutat att häva häktningen.

– Jag fick reda på det när rådmannen ringde mig. Jag blev ganska förvånad och förstod inte riktigt varför man skulle släppa honom, det är ingenting som man räknar med, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.

Anledningen var det uppmärksammade beslutet av hovrätten för Västra Sverige. Myndigheten beslutade i torsdags att häva häktningen för en dömd sexbrottsling, eftersom tingsrätten inte hållit ny häktningsförhandling enligt reglerna i rättegångsbalken.

Kom inte till förhandling

Samma miss hade skett även i narkotikamålet för en av de tre misstänkta männen. Domaren på Värmlands tingsrätt valde därför att själv häva häktningen.

”Det fanns skäl att besluta om åtalsförlängning till den 13 oktober 2022. Tingsrätten har emellertid inte hållit någon ny häktningsförhandling eller tagit ställning till om en förhandling i häktningsfrågan skulle vara utan betydelse. XX ska därmed inte längre hållas frihetsberövad med stöd av det senaste häktningsbeslutet”, skriver domaren.

Johanna Rejdemo Storbjörk lämnade in en ny häktningsframställan redan under torsdagseftermiddagen. Men när förhandlingen skulle hållas klockan elva på fredagen dök den misstänkte inte upp.

– Sen sattes förhandlingen ut på eftermiddagen igen och då kom han och då blev han häktad igen. Så han hann vara ute i nästan ett dygn, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.

Hur har det här påverkat din utredning?

– Det är svårt att säga i det här läget. Det är ju två misstänkta till i det här ärendet och de är ju inte ute, så han kunde inte prata ihop sig med dem. Men det finns ju alltid en risk, det är ju därför jag vill ha honom häktad. Så i nuläget vet jag inte hur det här kan ha påverkat.

Lagman Lars Holmgård anser dock inte att tingsrätten gjort något fel i något av de två fallen där häktade brottslingar försatts på fri fot.

– Vi har inte gjort någon miss utan vi har gjort helt enligt praxis. Det är hovrättens beslut som föranlett det här och det beslutet förbryllar över hela landet, säger han.

Tingsrätten erkänner: Missade handlingar – Robins miljondom dras tillbaka

Artikeltaggar

ÅklagareBrottBrott, lag och rättHäktningarHäktningsförhandlingJohanna Rejdemo StorbjörkKarlstadKristinehamnKronoparkenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.