Hoppa till huvudinnehållet

Nu växer polarisarna igen

Publicerad:
Landisen på Grönland är mycket tjock med översidan upp till tre kilometer ovan havet. Där är det 20 grader kallare än vid havets nivå, skriver Sture Åström.
Landisen på Grönland är mycket tjock med översidan upp till tre kilometer ovan havet. Där är det 20 grader kallare än vid havets nivå, skriver Sture Åström. Foto: Felipe Dana/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det ger ingen anledning till oro för att landisen skall försvinna. Den har klarat stora svängningar i klimatet under tre miljoner år, skriver Sture Åström.

Isen på havet i Arktis tinar varje vår och sommar så att dess areal minskar till ett minimum, som inträffar vid höstdagjämningen. Denna inföll på torsdagen den 22 september och då var arealen lika stor som i fjol och större än de två föregående åren, drygt fem miljoner kvadratkilometer.

Detta redovisas dag för dag av Dansk Meteorologisk Institut, DMI. Googla: ”dmi icecover”.

Ända sedan 2007 har minimum svängt mellan fyra och sex miljoner kvadratkilometer, med undantag för det extrema året 2012. Således finns ingen tendens mot vidare minskning. Hela Sveriges areal är knappt en halv miljon kvadratkilometer och då skall vi minnas att halva landet ligger norr om Östersund.

Så skriver du en debattartikel

Landisen på Grönland är mycket tjock med översidan upp till tre kilometer ovan havet. Där är det 20 grader kallare än vid havets nivå. Den smälter också på sommaren månaderna juni-augusti. Men i år i träffade ovanligt rikliga snöfall både i juni och i augusti så att tillväxten ökade närmare 100 kubikkilometer mer än vanligt.

Det ger ingen anledning till oro för att landisen skall försvinna. Den har klarat stora svängningar i klimatet under tre miljoner år.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Artikeltaggar

António GuterresArktisCoronavirusetDebattGrönlandKlimatÖstersundSjöar och havSture ÅströmSverige