Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads kommun måste satsa över 3 miljarder på renings- och vattenverken

Publicerad:
Inom några år behöver det byggas ett nytt och större reningsverk i Karlstad. Den investeringen beräknas till 2–2,5 miljarder kronor. Bilden är från dagens reningsverk på Sjöstad.
Inom några år behöver det byggas ett nytt och större reningsverk i Karlstad. Den investeringen beräknas till 2–2,5 miljarder kronor. Bilden är från dagens reningsverk på Sjöstad. Foto: Sanna Emanuelsson

Karlstads kommun står inför investeringar på över 3 miljarder kronor på vatten- och avloppssidan inom några år.

Bland annat måste ett nytt reningsverk för Karlstad byggas och kapaciteten på vattenverket på Sörmon utökas.

– Detta behöver ske eftersom staden växer.

Beskedet kommer från Patrik Nilsson, avdelningschef på kommunens VA-enhet.

Det är i Karlstads kommuns långsiktiga investeringsplanering som kommer upp som ett ärende på teknik- och fastighetsnämnden på onsdag som behoven presenteras.

Under lång tid har kapaciteten vid reningsverket på Sjöstad räckt till för att hantera reningen av Karlstads vatten och avlopp. Men nu ser VA-enheten att den på sikt måste utökas.

– Ja, enligt den nuvarande tillväxtprognosen passerar vi gränsen för dagens tillstånd 2038. Därför har vi redan påbörjat arbetet med en förstudie för att bygga ett nytt reningsverk med en högre kapacitet.

– Arbetet pågår tillsammans med framtagandet av kommunens nya översiktsplan, säger Patrik Nilsen.

”Väldigt mycket arbete”

Detta är ett jättelikt projekt där kostnaderna uppskattas i dagsläget hamna på 2–2,5 miljarder kronor och det krävs väldigt mycket arbete innan bygget kan påbörjas.

– Det handlar om många utredningar vad gäller bland annat placering, planläggning av bygget, tillståndssökande och byggnation. Vi beräknar att det tar cirka 15 år.

– Det är därför som vi redan har inlett arbetet och studerar bland annat kostnaderna som man hade i Gävle och Borås som nyligen byggde ut sina reningsverk.

Senast 2030

Kommunen anser att bygget bör starta senast 2030.

– När det gäller placeringen av det nya reningsverket tittar vi på flera platser i Karlstad, men vi vill helst att det läggs på samma ställe på Sjöstad som idag.

– Hela ledningsnätet går ju dit, men det krävs mer mark när anläggningen ska växa och för det krävs det en förhandling, säger Patrik Nilsen.

På Sörmon vill kommunen investera i ett nytt reservvattenintag för råvatten från Vänern. Här ses den nya råvattenledningen som byggdes för några år sedan.
På Sörmon vill kommunen investera i ett nytt reservvattenintag för råvatten från Vänern. Här ses den nya råvattenledningen som byggdes för några år sedan. Foto: Lisa Olaison

Ett annat mycket stort VA-projekt som väntar är att bygga ut kapaciteten för vattenverket på Sörmon samt att anlägga ett nytt reservintag för råvatten från Vänern. Detta förväntas kosta mellan 500 miljoner kronor och 1 miljard.

– Precis som på Sjöstad behöver vi få ett större vattenverk i takt med att Karlstad växer. Och dessutom måste vi ett nytt reservvattenintag. I dag har vi en provisoriskt permanent intag.

Tar cirka 15 år

Även vattenverksutbyggnaden förväntas ta cirka 15 år att genomföra och också här har kommunen inlett en förstudie. Byggnationen av det nya reservvattenintaget anses som mest akut och bör genomföras så fort som möjligt.

Det finns ännu fler behov när det gäller satsningar på vatten- och avloppssidan i Karlstad. Att antingen bygga ett nytt vattentorn eller en ny lågreservoar för att förbättra kapaciteten när staden växer är ett projekt.

Ny huvudvattenledning

Ett annat är att anlägga ytterligare en huvudvattenledning till Kronoparken för att göra nätet mindre känsligt. Tidigast 2024 kan dess projekt komma i gång.

– Dessutom ska vi uppgradera, modernisera och göra reningsverket i Molkom mer automatiserat. Det handlar om en kostnad på 15-20 miljoner kronor och vi hoppas att detta kan vara klart runt 2025.

– Samtidigt ser vi att behoven över tid växer när det gäller VA-försörjningen i Väse med tanke på de många villaprojekt som planeras där. Den uppskattade kostnaden där ligger på 200 miljoner kronor, säger Patrik Nilsen.

Det är bra att detta redovisas i tid så att vi som kommun redan nu kan ta höjd för kostnaderna, säger Anders Tallgren (S), vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.
Det är bra att detta redovisas i tid så att vi som kommun redan nu kan ta höjd för kostnaderna, säger Anders Tallgren (S), vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden. Foto: Joachim Lagercrantz

Det finns ytterligare en satsning i den långa listan över VA-projekt och det är att höja säkerheten i dricksvattenförsörjningen för att göra nätet mer robust och mindre sårbart. Även detta ligger några år framöver. Prislappen beräknas till 50-100 miljoner kronor.

Så här säger Anders Tallgren (S), vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden om de stora behoven på vatten- och avloppsområdet:

– Det är bra att detta redovisas i tid så att vi som kommun redan nu kan beräkna kostnaderna och ta höjd för allt det här och lägga in det i planeringen.

– Som en växande kommun krävs det även att samhällsviktiga funktioner hänger med i utbyggnaden. Det finns en bred politisk samsyn kring de här behoven, säger han.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBoråsGävleInvesteringarKarlstadKarlstads kommunKronoparkenMiljöMolkomPatrik NilssonSamhälleSörmonTeknikVänernVäseVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.