Hoppa till huvudinnehållet

Kullgren (KD) blir ny landsbygdsminister: ”Stort intresse för de här frågorna”

Publicerad:
Peter Kullgren (KD) blir ny landsbygdsminister. Foto: Pressbild/Frida Bramstedt

I dag fick Sverige en ny regering med Kristersson i spetsen. I den finns värmlänningen Peter Kullgren (KD) – som blir ny landsbygdsminister.

– Det känns såklart väldigt roligt, men också utmanande och kravfyllt, säger Kullgren.

När NWT når Peter Kullgren (KD) under tisdagskvällen hörs det att han har haft fullt upp sedan regeringsförklaringen under förmiddagen.

– Det har varit en oerhört omtumlande dag kan man lugnt säga. Det är ett digert program för hur det går till när en regering tillträder, säger han.

Peter Kullgren är ny landsbygdsminister.
Peter Kullgren är ny landsbygdsminister. Foto: Christine Olsson/TT

Utöver regeringsförklaring, lunch med talmannen och konselj på slottet har han även hunnit med ett första möte med personalen på departementet.

– Fullspäckad dag. Men det känns jättebra. Det är klart att man är väldigt ödmjuk inför uppdraget att bli en del av Sveriges regering och att vara landets landsbygdsminister.

Var du själv förberedd på att få frågan om att bli minister?

– Jag har vetat i några dagar. Men jag tror aldrig att man kan bli riktigt förberedd på den typen av frågor. Men jag behövde inte mycket betänketid när jag fick den.

En av frågorna Kullgren ska driva är att få ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk.
En av frågorna Kullgren ska driva är att få ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk. Foto: Pressbild/Frida Bramstedt

Har du hunnit installera dig på ditt nya kontor än?

– Jag har varit inne säkert sammanlagt 15 minuter på kontoret och haft lite möten, det har jag hunnit i alla fall.

Han tillägger att att den kvarten var uppdelad på fyra tillfällen.

Konkurrenskraftigt svenskt jordbruk

Inför veckan blir det framförallt fokus på det som är på gång och att få grepp om verksamheterna. Kullgren är, utöver landsbygdsminister, chef för landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Vad kommer de viktigaste frågorna inom landsbygden vara framöver?

– På kort sikt handlar det om att identifiera de politiska förslag som vi vill se till att få genomförda, som vi inom regeringen är överens om inklusive samarbetspartier. Det kommer vara det enkla. Sen så gäller det att lyssna på Sveriges jord- och lant- och skogsbrukare vad vi behöver göra för att skapa ett långsiktigt och hållbart jordbruk över tid, säger Kullgren.

– Sedan kommer även frågor om skogen och jakten hamna på mig. Det är ett brett område.

Utöver utmaningar inom landsbygden, har du själv någon hjärtefråga?

– Vi har pekat ut i regeringsförklaringen idag, det hållbara. Att vi ska bruka vår skog som en stor tillgång men också ur ett miljöperspektiv där skogen ska brukas hållbart. Ett aktivt skogsbruk är också en kolsänka om man ser på miljöaspekterna.

– Sen är det att vi ser till att vi får ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk. Det går ner till något så basalt att vi i alla tider, men särskilt i tider av kris som vi har haft nu en tid, ska kunna sätta mat på bordet. Då behöver vi ha ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk som producerar livsmedel. Det kommer vara ett stort fokus för den här regeringen.

Tror du att det finns någon fördel med att du är från Värmland i de här frågorna?

– Jag har ett stort intresse för de här frågorna med skog och jord och natur, jakt inte minst. Sen har jag haft uppdraget de senaste 1,5 åren att utveckla Kristdemokraternas landsbygdspolitik, jag var ute mycket och pratade mycket om de här frågorna under valrörelsen.

– Jag hoppas kunna komma hem till Värmland till helgen och haka på älgjakten.

Du hinner med det nu när du precis tillträtt?

– Det får man se till att prioritera. De började i går, vi får se närmare slutat av veckan om det finns möjlighet att komma hem.

Artikeltaggar

JordbrukKristdemokraternaLandsbygdPeter KullgrenPolitikSkogSkogsbrukSveriges regeringVal 2022Värmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.