Hoppa till huvudinnehållet

Efter tingsrättens miss: ”Får inget avslut förrän hela min familj fått det”

Publicerad:
Det har gått över 20 år sedan bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén felaktigt pekades ut som mördare i fallet Kevin.
Det har gått över 20 år sedan bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén felaktigt pekades ut som mördare i fallet Kevin. Foto: Lisa Olaison

Tingsrätten drar tillbaka sin dom mot Arvika kommun, som hade inneburit ett skadestånd på 2,9 miljoner kronor till Robin Dahlén.

En oacceptabel miss enligt familjen, som aldrig verkar få ett ordentligt avslut i alla turer.

– Vi är inte ens förvånade längre, säger Robin Dahléns bror, Christian Karlsson.

Under måndagsmorgonen kom beskedet att Robin Dahlén skulle få nästan tre miljoner i skadestånd från Arvika kommun, för vad som hände efter fyraårige Kevins död 1998.

Ny dom i Kevinfallet: Arvika kommun tvingas betala miljonbelopp

Det var under 2021 som bröderna, Robin Dahlén och Christian Karlsson, inledde en skadeståndsprocess mot Arvika kommun.

I februari i år meddelade kommunen att de inte ansåg sig vara skyldiga bröderna varken någon ursäkt, eller skadeståndspengar.

Senare under en presskonferens beslutade sig dock kommunstyrelsen för att be om ursäkt, för vad bröderna fått utstå under Kevin-utredningens gång.

Men man ansåg sig fortfarande inte ha gjort något fel. Och i augusti 2022 bestämde sig Robin Dahlén för att stämma Arvika kommun på nästan 3 miljoner kronor, i samråd med sin advokat Stefan Liliebäck.

Under måndagen kom beskedet att Värmlands tingsrätt beviljat skadeståndet, i en så kallad tredskodom.

Robin Dahlén: ”Började gråta direkt när jag fick höra”

Men glädjen blev kortvarig för familjen. På grund av en miss har tingsrätten dragit tillbaka domen, och nu ska förhandlingarna i målet tas vid igen.

Tingsrätten erkänner: Missade handlingar – Robins miljondom dras tillbaka
Fakta

Tredskodom

Kan utdömas om någon part i ett rättsärende inte kommer till rättegång, eller inte lämnar in handlingar som domstolen begärt i tid.

När NWT når Robins pappa Weine Dahlén under tisdagsmorgonen, är familjen fortfarande på semester på Kreta.

Och frustrationen är påtaglig.

– Robin mår inte så bra. Han är besviken på hur myndigheterna hanterar honom igen. Nu ytterligare en myndighet, som han kallar den. Både han och Christian har haft så mycket otur i detta, det är inte okej att man åter igen klantar till sig.

Tingsrättens miss, och förklaringen bakom, är inte godtagbar, enligt Weine Dahlén.

– Det som är så sorgligt är att de säger att det bara är att acceptera, att det blir så ibland. En tingsrätt ska inte göra på detta viset. De får lugna sig lite, gå igenom alla papperna först innan de bara trycker på en knapp och talar om vad som gäller, för att sedan plötsligt dra tillbaka allt. Det är absolut inte okej, det är det inte.

Weine Dahlén, pappa till bröderna.
Weine Dahlén, pappa till bröderna. Foto: Noella Johansson/TT

Christian Karlsson, som fortfarande befinner sig hemma i Sverige, lider med sin bror, trots att han denna gång valde att stå utanför stämningsprocessen.

– Jag tycker det är synd att de gör på det sättet. Tingsrätten kanske ska ha lite is i magen och ta reda på allting innan de går ut med ett uttalande. Det skapar ju förhoppningar som inte blir av.

Han fortsätter:

– Men vi är inte ens förvånade längre. Det är inte första gången någon myndighet går emot oss. Och nu är det ju min bror som är med i turerna, men även om jag inte är inblandad så vill jag att de ska göra rätt. Men de verkar fortfarande inte kunna göra rätt nånstans.

Hur mår du i allt detta?

– Jag mår ändå hyfsat, jag har fokuserat på familjen och på mig själv. Men det är klart att jag samtidigt håller mig uppdaterad och följer det min familj gör. Jag blir ledsen för deras skull. Men i övrigt så rullar det på, jag jobbar och tar en dag i taget.

Har du, personligen, fått ett avslut?

– Jo, det kan jag väl säga. Men jag får ändå inget avslut förrän hela min familj har fått det. Även om det inte rör mig, så rör det min familj. Jag väntar på att de ska få ett slut, så att allting kan få ett slut.

Kevinfallet: Mejlen innan domslutetArvika kommun vill häva unika domen: ”Vi har gjort det som krävs av oss”Advokaten: ”Är det som Hans Karlsson säger har vi en skandal i skandalen”

Artikeltaggar

Arvika kommunBrott, lag och rättChristian KarlssonFamiljMyndigheterRättegångarRobin DahlénStefan LiliebäckVärmlands tingsrättWeine Dahlén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.