Hoppa till huvudinnehållet

Arvikabon Pål Jonson ny försvarsminister i Kristerssons regering

Publicerad:
Pål Jonson (M) är ny försvarsminister i Ulf Kristerssons (M) regering. Här under den första pressträffen med den nya regeringen.
Pål Jonson (M) är ny försvarsminister i Ulf Kristerssons (M) regering. Här under den första pressträffen med den nya regeringen. Foto: Christine Olsson/TT

Under tisdagsförmiddagen läste statsminister Ulf Kristersson (M) sin regeringsförklaring och presenterade den nya regeringen.

Bland de nya ministrarna finns Pål Jonson (M) och Peter Kullgren (KD).

– Jag uppskattar och är hedrad över uppdraget, säger Pål Jonson till SVT.

NWT kunde redan för en månad sedan avslöja att Pål Jonson (M) och Peter Kullgren (KD) låg bra till för att få varsin ministerpost. Nu står det klart att även så blir fallet.

Här är ministrarna i Sveriges nya regering

När statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade den nya regeringen framgick det att Pål Jonson blir försvarsminister och Peter Kullgren landsbygdsminister.

– Jag uppskattar och är hedrad över uppdraget och är ödmjuk inför att vi kanske har ett av de allvarligaste säkerhetspolitiska omvärldslägena sedan andra världskrigets slut framför oss. Det kommer bli en mycket krävande uppgift, säger Pål Jonson, till SVT.

Pål Jonson ser flera saker som behöver göras nu i sin roll som försvarsminister.

– Dels på den korta sikten handlar det att komma framåt och bli färdig med NATO-ansökan och nå fullt Nato-medlemskap så fort som möjligt. Under mandatperioden uppfattar jag naturligtvis att hela Nato-processen och integrera Försvarsmakten, men också hela vårt samhälle in i Nato kommer bli mycket viktigt, det är en stor uppgift.

Stödja Ukraina mer

Till TT säger Pål Jonson att han anser att Sverige måste stödja Ukraina med mer avancerade vapensystem, som till exempel Robot 70 eller Archer, men han vill inte ge några tydliga besked om och i så fall när det kan ske.

– Jag vill invänta Försvarsmaktens exakta bedömningar, men det är viktigt att ge mer hjälp till Ukraina. Men det handlar inte bara om att hjälpa Ukraina, deras kamp är också vår kamp, säger Pål Jonson.

På frågan om han har några lik i garderoben svarade Pål Jonson så här till SVT:

– Jag har fortkörningsböter, parkeringsböter och provade marijuana en gång i London 1996 och jag har ett inkassoärende i år. I övrigt har jag andra fel och brister, men det är det jag kan komma på just nu.

Peter Kullgren (KD) är ny landsbygdsminister. Här under pressträffen där nya statsråden i regeringen presenteras.
Peter Kullgren (KD) är ny landsbygdsminister. Här under pressträffen där nya statsråden i regeringen presenteras. Foto: Christine Olsson/TT

”Gillar skog, jakt och natur”

Till SVT berättar Peter Kullgren att han fick frågan för ungefär en vecka sedan. På frågan om hur han skulle presentera sig för de som inte vet vem han är svarade han så här:

– Jag är en värmlänning, har ett barn, gillar skog, jakt och natur. Jag har ett brinnande intresse för att svenskt lant- och jordbruk ska komma riktigt på fötter och öka vår självförsörjning.

Statsråden i den nya regeringen på Riksplan utanför riksdagshuset under tisdagen.
Statsråden i den nya regeringen på Riksplan utanför riksdagshuset under tisdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SVT: Har du några lik i garderoben?

– Det jag har är att ha kört för fort två gånger och kört mot rött en gång och blivit av med körkortet, säger Peter Kullgren.

Pål Jonson är tidigare ordförande i försvarsutskottet och försvarspolitisk talesperson. Peter Kullgren har de senaste åren varit partisekreterare för Kristdemokraterna och är tidigare kommunalråd i Karlstad.

Artikeltaggar

Pål JonsonPolitikPolitiska system och ideologierUlf KristerssonVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.