Hoppa till huvudinnehållet

Tingsrätten erkänner: Missade handlingar – Robins miljondom dras tillbaka

Publicerad:
Värmlands tingsrätt.
Värmlands tingsrätt. Foto: Helena Karlsson

Robin Dahlén skulle få nära tre miljoner kronor i skadestånd efter en dom mot Arvika kommun.

Men beskedet var en miss av tingsrätten – som nu dragit tillbaka domen och förhandlingarna fortsätter.

– I den mån det här har gett upphov till missförstånd och upprördhet så är det givetvis inget vi vill, säger tillförordnad rådman Håkan Andersson.

Det var i förmiddags som Värmlands tingsrätt meddelade en tredskodom där Arvika kommun dömdes att betala nära tre miljoner kronor till Robin Dahlén, efter kommunens agerande då Robin och hans bror anklagades för mordet på fyraårige Kevin.

Domslutet kom efter att Arvika kommun – enligt tingsrätten – inte lämnat in handlingar i målet i tid.

Men kommunen har hela tiden hävdat att det varit fel och att de skickat in de dokument som krävdes i tid.

Domen ett misstag

Det ledde till att tingsrätten strax efter lunch återvann – den juridiska termen för att dra tillbaka – domen, vilket VF var först att rapportera om.

När NWT når tillförordnad rådman Håkan Andersson som dömde till Robin Dahléns favör i tredskodomen medger han att domen var ett misstag.

– När jag kom in i morse så tittade jag efter vad det var som fanns i ärendet. Det var det underlag jag hade att gå på då. Svaromålet hade kommit via mejlkön, men sorterades inte in i ärendet förrän efter att tredskodomen hade gått. Det är de svaren jag kan ge. Givetvis finns det anledning för oss att se över våra rutiner, säger han.

Borde du inte undersökt antalet handlingar noggrannare med tanke på att det varit helg och det kan ta tid för saker att registreras?

– Det kan man givetvis anta. Och det kan finnas en anledning att ta lärdom av det här och ta större försiktighet i framtiden, men jag arbetade på det underlaget jag hade där och då.

Hur allvarlig är en sådan här miss från er sida?

– Det är väl inte jag rätt person att bedöma. Men i den mån det här har gett upphov till missförstånd och upprördhet hos parter så är det givetvis inget vi vill.

Förhandlingar fortsätter

Arvika kommuns juridiska ombud Jonathan Peduru-Aratchi tog emot beskedet om att återvinna tredskodomen muntligen av tingsrätten.

– Man fortsätter där man lämnade av när man satte in tredskodomen, säger han.

Jonathan Peduru-Aratchi.
Jonathan Peduru-Aratchi. Foto: Anton Eriksson

Robin Dahléns advokat Stefan Liliebäck hade ännu inte fått beskedet om återvinningen när NWT talade med honom.

– Det är en rätt som kommunen har och det är inte så mycket att säga om. Men det betyder inte att tredskodomen försvinner. Den lever sitt eget liv. Målet ska då handläggas från den punkt i tiden som man meddelade tredskodom.

Det innebär att tingsrätten nu kan ta del av Arvika kommuns yttrande, som inte var en del av den första bedömningen vilket ledde till tredskodomen.

– Jag har läst det där yttrandet från dem och det imponerar inte direkt.

”Pyrrhusseger”

Robin Dahlén som själv fick beskedet om miljonskadestånd i början av dagen har blivit informerad om alla turer av sin advokat.

Advokat Stefan Liliebäck.
Advokat Stefan Liliebäck. Foto: Anton Eriksson

– Jag har förklarat att en tredskodom är en pyrrhusseger och att kommunen kan göra en återvinning. Tredskodom är absolut inget definitivt avslut för den här domen, säger Stefan Liliebäck.

Lagmannen Lars Holmgård säger att allt är en icke-fråga:

– Får man en tredskodom mot sig har man en månad på sig att ansöka om återvinning och gör man det så tar vi upp målet igen, så handläggningen kommer bara fortsätta där den slutade inför tredskodomen. Det är ingen som har förlorat någonting på detta.

Arvika kommun vill häva unika domen: ”Vi har gjort det som krävs av oss”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDomstolarRobin Dahlén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.