Hoppa till huvudinnehållet

Säffleföretaget revolutionerar skruvkorkar – Absolut Vodka första storkunden

Publicerad:
Christer Johansson och Lukas Orehult är två av teknikerna i Blue Ocean Closures.
Christer Johansson och Lukas Orehult är två av teknikerna i Blue Ocean Closures. Foto: Jonny Ohlsson

De är först i världen med skruvkorkar och skruvlock av pappersfiber istället för plast. Nästa år startar produktionen på riktigt och Absolut Vodka blir första stora kunden. Nu har Blue Ocean Closures installerat den första maskinlinjen i sin fabrik i Säffle.

– Testkörningen är i full gång. Under 2023 startar produktionen på riktigt. Vår första stora kund blir Absolut Vodka, ägt av ett franskt företag. 2025 räknar vi med att tillverka mellan 700-800 miljoner biobaserade förslutningar, säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures.

Ytterligare fyra jättestora företag inom dryck och livsmedel finns redan med på listan över kunder som inledningsvis skall bearbetas.

– Det handlar om några av världens största varumärkesägare som vi hoppas och tror skall bli våra kunder. Intressant i sammanhanget är att de själva sökt upp oss. Redan från start har vi fått stor internationell uppmärksamhet, säger Ulrika Evermark, chef för partnerskapet i Blue Ocean Closures.

”Nu smygstartar vi produktionen i fabriken i Säffle”, säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures, tillsammans med platschefen, Isabel Malone och chefen för partnerskapet, Ulrika Evermark.
”Nu smygstartar vi produktionen i fabriken i Säffle”, säger Lars Sandberg, vd i Blue Ocean Closures, tillsammans med platschefen, Isabel Malone och chefen för partnerskapet, Ulrika Evermark. Foto: Jonny Ohlsson

Framtidsplanen

I framtidsplanen ingår flera maskinlinjer, innebärande en tredubbling av kapaciteten. Under en treårsperiod kommer antalet anställda att öka från nuvarande tio personer till cirka 30 personer.

Blue Ocean Closures har flera internationella partners, bland annat Alpla, Österrike och den amerikanska teknikmaterialjätten, Glatfelter. Huvudparten av aktierna i Blue Ocean Closures ägs av Lars Sandberg. Internationella partners är minoritetsägare.

Det finns också ett utvecklat samarbete med andra företag, bland annat Billerud, som forskar och utvecklar biobaserade produkter. Bolaget har tagit fram en flaska i biomaterial som ersätter glas.

– Internationellt kokar det av intresse för våra produkter. Det gäller att i så stor utsträckning som möjligt minska användningen av plast. Alla vet hur det ser ut i våra havsmiljöer, där fiskarnas magar är fulla med plast.

Fabriker utomlands

Enligt framtidsplanen kommer det också bli etableringar utomlands. Efter några års produktion i Säffle kommer troligen den första fabriken utanför Sverige att byggas i Frankrike. Sedan kan Tyskland stå på tur.

Men varför inte låta verksamheten växa ännu mer i Säffle?

– Vi vill komma närmare våra kunder, men hur den ekvationen slutligen skall se ut återkommer vi om. Det blir tillväxt både i Sverige och utomlands, säger Ulrika Evermark.

Nu har också Blue Ocean Closures fått draghjälp av bästa märke. 2024 träder ett nytt EU-direktiv i kraft som tvingar varumärkesägare att till stora delar minska plasten i förslutningen av sina produkter.

– Våra produkter är nedbrytbara, men plasten ligger sämre till, säger Ulrika Evermark.

Hemliga planer

Det var i december i fjol som Lars Sandberg avslöjade den stora nyheten för NWT, nämligen att Blue Ocean Closures blir först i världen att erbjuda den internationella marknaden skruvkorkar och skruvlock i pappersfiber i stället för plast.

– Från början var allt hemligt. Det fick inte bli några läckor, men nu ligger vi steget före eventuella konkurrenter.

Under uppbyggnadstiden för Blue Ocean Closures har bland annat Region Värmland, Business Värmland, Säffle kommun och Paper Province haft betydelse.

– Utan det stödet hade det nog inte varit möjligt att starta verksamheten i Värmland. Om allt gått snett hade etableringen av den första fabriken förmodligen skett utomlands, säger Lars Sandberg.

Samarbete

Han vill också sträcka ut en hand till industrierna i Säffle som varit behjälpliga med utrustning av olika slag.

– Industrin i Säffle är ett utmärkt exempel på samverkan över gränserna.

Starten för Blue Ocean Closures i Säffle sker i hyrda lokaler.

– Vi har möjligheter att expandera i intilliggande lokaler på industriområdet.

Artikeltaggar

AktierBusiness VärmlandDryckerEkonomiFrankrikeLars SandbergMarknaderÖsterrikePaper ProvinceRegion VärmlandSäffleSäffle kommunSverigeTeknikTysklandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.