Hoppa till huvudinnehållet

OR vill se ordningsvakter för att få stopp på buset i Hagfors

Publicerad:
Ordningsvakter kan sättas in på torget framför Coop för att öka tryggheten.
Ordningsvakter kan sättas in på torget framför Coop för att öka tryggheten. Foto: Pia Holmström

Missbrukare skapar oro i Hagfors. Efter önskemål från näringsidkare ska kommunen ansöka hos polisen om att få ordningsvakter. Godkänns ansökan kan det sättas in ordningsvakter vid torget och busstationen och eventuellt även tidvis på ÄBC.

– Det är viktigt att vi skapar ordning och trygghet. Till syvende och sist är det här en polisiär fråga. Men som det är nu räcker inte poliserna till. Då får man se på andra alternativ, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Kommunen ska göra en ansökan om LOV 3-område hos polisen. Det innebär en ansökan om att få använda sig av ordningsvakter inom ett visst geografiskt område. Ansökan görs efter önskemål från näringsidkare.

– Näringsidkare i anslutning till torget upplever otrygghet för både kunder och anställda. Därigenom vill de att kommunen gör en ansökan om LOV 3-område Det tycker jag definitivt vi ska göra för deras trygghet, säger Jens Fischer.

”Uppträder otrevligt”

Han berättar om otryggheten som näringsidkare och anställda kring torget upplever.

– Det är missbrukare av alkohol och droger som är inne i butiker och uppträder otrevligt och det kan vara skrän och skrik. På det sättet blir det ju en otrygg känsla. Alla har ju rätt att vara på olika platser, men man ska ju inte kunna bete sig hur som helst. Det gäller ju alla oavsett vilken problematik man har. Men i det här fallet så upplever man det som så pass otryggt att man vill ha ordningsvakter, säger Jens Fischer.

Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).
Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR). Foto: Pia Holmström

Pergola skulle hjälpa

Det har funnits stök och otrygghet runt torget under många år berättar han.

– Därför byggde man pergolan på andra sidan av Coop. Man tänkte att de som missbrukade kunde vara där, men det har inte blivit på det sättet, de är även på torget och i närliggande butiker. Så nu känner näringsidkare att ”nu räcker det”.

I juni i år blev också en anställd på Coop i Hagfors misshandlad av en 47-årig man som även gick bärsärk inne i butiken. Något som NWT rapporterat om.

Skadegörelse

Nu kommer kommunen att så fort som möjligt skicka in en ansökan till polisen om att få ordningsvakter. Om ansökan går igenom kommer ordningsvakter att kunna sättas in på torget och vid busstationen. Men diskussioner förs om man även bör sätta in ordningsvakter vid Älvstranden bildningscentrum (ÄBC).

– Vi har haft mycket skadegörelse för stora belopp vid ÄBC, framförallt sommartid när skolan är stängd. Därför har vi fått ökad bevakning där. Polisen har varit där och även Securitas har cirkulerat där en del. Vi diskuterar nu om vi kan sätta in kameraövervakning där eller att vi ska ansöka om LOV 3-område även här, så att det kan finnas ordningsvakter där vissa tidpunkter, säger Jens Fischer.

Artikeltaggar

ButikerCoopDrogerHagforsJens FischerKameraövervakningMissbrukOberoende realisterSamhälleSecuritas

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.