De har dömts att betala nästan tre miljoner kronor för sitt agerande mot Robin Dahlén.
NWT har tagit del av mejlväxlingen som föregick domen – där Arvika kommun anklagar motparten för att läcka information.
”Enskilda personer som bör anses som utomstående riskerade bli drabbade” skriver kommunens juridiska ombud Jonathan Peduru-Aratchi i ett mejl.
Det var i slutet av augusti i år som Robin Dahlén lämnade in en stämningsansökan till Värmlands tingsrätt där han stämde Arvika kommun på 2 985 000 kronor.
Anledningen var hur kommunens socialtjänst agerat mot honom och hans bror Christian i samband med att de anklagades för mordet på fyraårige Kevin.
På måndagsförmiddagen kom domstolens avgörande – där de dömer kommunen att betala hela det krävda beloppet till Robin Dahlén.
Mejlväxling
Motiveringen är att kommunen inte kommit in med sitt svar på stämningen i tid:
”Arvika kommun har inte svarat i föreskriven ordning inom förelagd tid. Robin Dahléns talan ska därför bifallas.” skriver domstolen.
Beskedet var oväntat för Arvika kommun, som menar att de lämnat in svar i tid.
NWT har tagit del av den mejlväxlingen som skedde förra veckan, kort innan kommunens svarstid gick ut vid midnatt natten mot lördagen.
Där framgår att det juridiska ombudet Jonathan Peduru-Aratchi skickade in handlingar med begäran om ytterligare anstånd i början av veckan men att de först ignorerades av tingsrätten.
”Begäran mejlades tidigt i tisdags. Inget svar kom under tisdag eller onsdag. Jag ringde igår morse och fick uppgift direkt i telefon att mitt mejl inte ens kommit rätt domare tillhanda.” skrev han i ett mejl på fredagen.
”Utomstående riskerade drabbas”
Han förklarade även att kommunen ansåg att förutsättningarna för målet ändrats – samtidigt som han anklagade Robin Dahlén och hans advokat för att läcka information. Arvika kommun krävde därför längre tid för att skicka in sitt svar:
”Det har blivit vissa ändrade förutsättningar. Kommunen har gjort en säkerhetsbedömning i ärendet. I tidigare hantering av ärendet fanns det starka misstankar om att kärandeombudet skickade uppgifter direkt ofiltrerat till pressen. Detta ska ha hänt vid flertalet tillfällen.” skriver Jonathan Peduru-Aratchi.
Och fortsätter:
”Enskilda personer som bör anses som utomstående riskerade bli drabbade varpå viss hantering i ärendet behövdes. Detta är påkallat även nu och ytterligare kontakter behöver tas innan svaromål kan ges in.”
Lagmannen: En icke-fråga
Några minuter senare skickade han ännu ett mejl till den tillförordnade rådmannen och bad om muntlig kontakt:
”Jag skulle vilja få tillfälle att diskutera fråga om sekretess i målet. Har du möjlighet att göra det någon gång under nästa vecka? En del av den tilltänkta bevisningen i målet lyder under stark sekretess.”
Båda mejlen registrerade i målet under fredagseftermiddagen. Därefter hände inget förrän domen meddelades på måndagen.
– Det har ju varit någon slags konversation mellan tingsrätten och Arvika kommun om frågan om de ska få anstånd eller inte. Jag kan inte uttala mig om det var rätt eller inte att lägga en tredskodom, varje domare är självständig, säger lagman Lars Holmgård.
Han menar dock att måndagens besked inte är slutgiltigt:
– Jag tycker allting är en icke-fråga egentligen. Får man en tredskodom mot sig har man en månad på sig att ansöka om återvinning och gör man det så tar vi upp målet igen, så handläggningen kommer bara fortsätta där den slutade inför tredskodomen. Det är ingen som har förlorat någonting på detta, säger Lars Holmgård.