Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoga kommun under utredning av DO: ”Jag är chockad”

Publicerad:
DO har tagit beslut om att utreda Karlskoga kommun efter att en förälder ska ha skickat in en anmälan.
DO har tagit beslut om att utreda Karlskoga kommun efter att en förälder ska ha skickat in en anmälan. Foto: Håkon Mosvold

Karlskoga kommun ska granskas av Diskrimineringsombudsmannen, (DO), efter att en förälder har anmält en förskola i kommunen, som enligt föräldern har brustit i omsorgen av dennes funktionsnedsatta barn.

I mitten på augusti kom en DO-anmälan där det framkommer att en förälders barn har blivit utsatt för diskriminering på barnets förskola i Karlskoga. I formuläret beskriver föräldern att personalen ska ha brustit i omsorgen av barnet på flera sätt, på grund av barnets funktionsnedsättning.

”För att personalen behandlar och behandlade barnet i det fallet annorlunda än andra barn!”, skriver föräldern i anmälan till DO, i frågan om det finns ett samband mellan barnets funktionsnedsättning och den omsorg barnet ska ha fått.

”Jag är chockad och det är inte okej att de behandlar mitt barn på det sättet”, skriver föräldern i anmälan.

Ville byta förskola

I anmälan skriver föräldern att de tillsammans med förskolan har haft flera möten kring de brister som föräldrarna upplevt. Föräldern skriver också att de tidigare har försökt att byta förskola på grund av bristerna, men blivit nekade.

”Vi fick inte det med löfte från rektor att det kommer att bli bättre”

Diskrimineringsombudsmannen, (DO), har nu fattat beslut om anmälan och har bedömt att fallet ska granskas.

DO har också begärt att kommunen ska svara på frågor kring anklagelserna som gäller diskriminering på grund av funktionsnedsättning.

Kommunen har fram till den 19 oktober på sig att svara på frågorna som gäller diskriminering.

Artikeltaggar

BarnomsorgDiskrimineringKarlskoga kommunVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.