Hoppa till huvudinnehållet

Frödingtolkning bästa på Svensktoppen genom tiderna

Publicerad:
NWT besökte Mando Diao i replokalen inför släppet av ”Infruset” hösten 2012. Foto: Carl Edlom

Nu har omröstningen om den bästa Svensktoppslåten genom tiderna avslutats. Det är med anledning av Svensktoppens 60-årsfirande som den bästa låten har röstats fram och det är en låt med Värmlandskoppling som ligger i topp.

För tio år sedan släppte Mando Dian albumet "Infruset" där de bland annat tolkade Gustaf Frödings "Strövtåg i hembygden". Låten gick direkt in på Svensktoppens förstaplats när den släpptes och har nu utsetts till den bästa låten som legat på listan. "Strövtåg i hembygden" har rekordet när det gäller antalet veckor på första platsen – hela 86 veckor toppade den Svensktoppen. Totalt huserade låten på listan under 167 veckor, den plockades bort 2016 när en regel om maxbegränsning om 52 veckor på listan infördes.

I ett pressmeddelande till NWT berättar Mando Diaos Björn Dixgård om låtens tillkomst:

"Vi trodde att den kanske kunde duga som en B-sida på en singel eller som utfyllnad på albumet. Jag var ensam i replokalen och skulle precis gå och hämta mina barn när jag fick den här musikslingan i huvudet. Jag stannade några extra minuter och hann banda den på datorn. Förskolepersonalen blev lite sur, men det var under de minuterna som ”Strövtåg i hembygden” föddes."

Mando Diaos Frödingtolkning kämpade mot bland andra Björn Skifs ("Håll mitt hjärta"), BAO & Helen Sjöholm ("Du är min man"), Anna-Lena Löfgren ("Lyckliga gatan") och Lars Winnerbäck och Miss Li ("Om du lämnade mig nu").

Björn Dixgård i Mando Diao: "Jag är rädd, om jag ska vara ärlig"

Artikeltaggar

Anna-Lena LöfgrenBarnBjörn DixgårdFastighetsaffärerGustaf FrödingHelen SjöholmKändisarLars WinnerbäckMando DiaoMiss LiMusikNöje/KulturOmröstningarPoesiPressmeddelandeRadioSvensktoppenSveriges Radio

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.