Hoppa till huvudinnehållet

Arvika kommun vill häva unika domen: ”Vi har gjort det som krävs av oss”

Publicerad:
Värmlands Tingsrätt.
Värmlands Tingsrätt. Foto: Helena Karlsson

Arvika kommun ska betala nästan tre miljoner kronor till Robin Dahlén.

Det har Värmlands tingsrätt beslutat i en så kallad tredskodom eftersom kommunen inte yttrat sig i tid.

Felaktigt, anser kommundirektören Hans Karlsson.

Det juridiska ombudet Jonathan Peduru-Aratchi har ansökt om att ”återvinna” beslutet.

Under måndagen meddelades i Värmlands tingsrätt i en ny dom att Arvika kommun ska betala ut 2 985 000 kronor samt ränta till Robin Dahlén.

Ny dom i Kevinfallet: Arvika kommun tvingas betala miljonbeloppKevinfallet: Mejlen innan domslutet

Detta för hur och hans bror hanterades efter att de felaktigt pekades ut som skyldiga till fyraåriga Kevins död.

Värmlands tingsrätt utdömde en så kallad tredskodom eftersom Arvika kommun inte ”svarat i föreskriven ordning inom förelagd tid. Robin Dahléns talan ska därför bifallas”, heter det i domen.

Men kommundirektören Hans Karlsson har en annan uppfattning.

– Vi lämnade in materialet till Värmlands tingsrätt i fredags den 14:e, både ett brev och ett mejl med samma innehåll, säger han och fortsätter:

Hans Karlsson, kommundirektör.
Hans Karlsson, kommundirektör.

– Just nu pågår diskussion mellan vårt juridiska ombud och tingsrätten, om varför inte tingsrätten har uppfattat det, om det har blivit något form av missförstånd, vi har gjort det som krävs av oss, vi lämnade in den 14:e som var sista dagen.

Kommunens juridiska ombud Jonathan Peduru-Aratchi har varit i kontakt med ordförande i målet.

– Vi har lämnat in en ansökan om återvinning av tredskodomen och det innebär att man går tillbaka och fortsätter pröva målet i sak. Där är vi, säger han.

Kommunen hade till och med den 17 november på sig att lämna in en ansökan om återvinning, men har alltså redan nu lämnat in en sådan.

Jonathan Peduru-Aratchi.
Jonathan Peduru-Aratchi.

Enligt Jonathan Peduru-Aratchi har tingsrätten ännu inte beslutat om de ska återvinna domen eller inte, men han kan tänka sig ett beslut ”kommer snart”.

Skulle det beslutas om en återvinning tas målet upp på nytt i tingsrätten, säger Jonathan Peduru-Aratchi.

Men lämnade ni in ett yttrande i tid?

– Det är det vi håller på att diskutera med tingsrätten.

Skulle tingsrätten inte besluta att återvinna tredskodomen måste ett överklagande ha kommit in till tingsrätten senast den 7 november.

Robin Dahléns advokat Stefan Liliebäck säger att det är anmärkningsvärt om det är så att tingsrätten fattat detta beslutet trots att Arvika kommun har lämnat in ett yttrande.

– Om det inte är så att materialet inte är tillräckligt. Ett blankt bestridande hindrar inte en tredskodom. Svaret måste vara av en viss kapacitet.

Enligt lagmannen Lars Holmgård är allting en icke-fråga.

– Får man en tredskodom mot sig har man en månad på sig att ansöka om återvinning och gör man det så tar vi upp målet igen, så handläggningen kommer bara fortsätta där den slutade inför tredskodomen. Det är ingen som har förlorat någonting på detta, säger Lars Holmgård.

Artikeltaggar

Arvika kommunÅtervinningBeslutBrott, lag och rättDomarHans KarlssonÖverklagandenRobin DahlénVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.