Hoppa till huvudinnehållet

Larmet: 90 pensionärer i Hagfors kan ha fått matlådor smittade med listeria

Publicerad:
Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun. Arkivbild.
Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun. Arkivbild. Foto: Hagfors kommun

Matleverantören Sodexo som levererar mat till pensionärer i hela Sverige återkallar 3 700 matlådor från perioden 5–12 oktober. Anledningen är att man funnit listeria i ett av deras storkök.

I Hagfors är det 90 pensionärer som berörs av detta.

– Än så länge har ingen blivit sjuk. Inkubationstiden är från tre dagar till tre veckor, i undantagsfall ännu längre. Men vi kommer att följa detta och har kontakt med infektionsläkare och är beredda på symptom som kan härledas från detta, säger Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun.

Det var i onsdags som Sodexo med säte i Solna fick indikationer på att bakterien listeria påträffats i ett av deras storkök. Efter att ha gjort egna provtagningar valde företaget som en försiktighetsåtgärd att återkalla matlådor från perioden 5 oktober till och med den 12 oktober. Mat som inte berörs av detta är specialkost som allergikost.

– Företaget har först funnit spår av det och sedan kunnat konstatera listeria. Vi har gått ut med att äldre som har dessa matlådor ska kasta dem, säger Maria Persson.

Enligt henne är det främst personer som har hemtjänst och som bor på Skogvaktaren i Hagfors som har matlådor från Sodexo.

Kan det inte vara personer som ätit av dessa matlådor innan detta blev känt?

– Så kan det vara. Men har man värmt sin matlåda enligt den rekommendation som finns för matlådor om att maten ska vara mer än 72 grader, då är det ingen fara. Vi vet också att det kan vara individer som inte värmt maten enligt den instruktionen.

Maria Persson har under lördag och söndag haft kontakt med kommunens sjuksköterskeorganisation och har ännu inte fått indikationer på att någon ska ha fått symptom på listeria.

– Det är influensaliknande symptom i så fall, det är ju symptom som vi också utifrån covid-19 håller koll på, säger hon.

Sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar tillhör riskgrupp för listeria.

90 personer berörs i Hagfors. Det är ju ändå många sköra äldre som löper risk att få listeria?

– Så är det. Men beakta också att det är en försiktighetsåtgärd. Maten kan ju innehålla listeria, men är den uppvärmd i rätt temperatur, då är det ingen fara. Men samtidigt ska man inte oroa folk. Men har vi otur så har vi några individer som har matlådor som det fanns listeria i och som inte värmt dem i tillräcklig temperatur.

Listeria kan till exempel finnas i mejeri- och charkprodukter och i rökt och gravad lax.

– Det är ofta i mat som vi till vardags inte värmer. Men i de här matlådorna ska det finnas mat som ska värmas, säger Maria Persson.

Hur allvarligt är det här?

– Det är alltid allvarligt med listeria. Det kan ju leda till kraftiga symptom. Det är ju viktigt med egenkontroller och att vår matleverantör snabbt går ut med information. Här kommer vi att ha en kontakt med Sodexo om vi ytterligare kan förbättra kedjan när vi får informationen, så att vi ska kunna agera snabbt.

Kommer ni fortsättningsvis använda er av Sodexo som matvaruleverantör?

– Vi har just haft en upphandling. Men skulle vi se fortsatta brister, så blir det ju ett ställningstagande.

Vad har du att säga till oroliga anhöriga till personer som fått matlådorna?

– Jag beklagar att vi har hamnat i den här situationen. Det vi gjorde redan i lördags var att vi via vår hemsida gick ut med telefonnummer till anhörigtelefon till respektive hemtjänstgrupp just för att man ska kunna prata med personal så nära sin anhörig som möjligt, säger Maria Persson.

Artikeltaggar

HagforsHagfors kommunMaria PerssonSmittorSodexoSverigeVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.