Hoppa till huvudinnehållet

Ny rapport: Ohälsosamt mycket salt i utelunchen

Publicerad:
Utelunch, snabbmat och färdigrätter innehåller för mycket salt, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.
Utelunch, snabbmat och färdigrätter innehåller för mycket salt, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En utelunch innehåller ofta ohälsosamma mängder salt, enligt en ny rapport från Livsmedelsverket. En stor portion kan innehålla lika mycket salt som man bör få i sig under en hel dag.

Livsmedelsverket har analyserat hur mycket salt som luncher från butiker, snabbmatsställen och restauranger innehåller. Den största boven är snabbmaten som innehöll 5,4 gram salt per portion. Jämförelsevis är rekommendationen att man äter sex gram salt per dag, enligt myndigheten.

"Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta. Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag", säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

En färdigrätt från en butik innehåller 3,2 gram salt och restauranglunchen 4,8 gram i genomsnitt enligt myndigheten.

Framför allt kommer det salt vi får i oss från ost, bröd, kött- och charkprodukter, såser, soppor, färdigrätter, hamburgare, pizza och annan restaurangmat.

Artikeltaggar

ButikerHjärtinfarktKöttLivsmedelsverketMat och dryckRestaurangerSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.