Hoppa till huvudinnehållet

Tolv år vid makten – här är Värmlandssamverkans uppgång och fall

Publicerad:
The original six. Flera av de ledande företrädarna har bytts ut genom åren, men ursprungligen var det Erik Jansson (Siv), Elisabeth Kihlström (KD), Fredrik Larsson (M), Gert Ohlsson (FP, numer L), Eva Hallström (MP) och Jane Larsson (C) som var Värmlandssamverkans landstingsråd. Foto: Sofia Eklund

Ett unikt samarbete mellan sex partier som lyckades hålla ihop i tolv år.

Tre mandatperioder senare lämnar de efter sig långa köer, bristande tillgänglighet och stängda vårdplatser.

NWT berättar historien om Värmlandssamverkans uppgång och fall.

Fyra män och två kvinnor tittar leende in i NWT-fotografen Elisabet Omséns kamera. De har förhandlat i sju veckor och nu kan de presentera den nya politiska konstellationen som ska leda landstinget:

Värmlandssamverkan.

Framför allt är det Miljöpartiet som har förhandlat. De fem andra partierna – Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sjukvårdspartiet i Värmland – har redan samarbetat som Värmlandsalliansen i flera år och gått till val tillsammans.

Miljöpartiet har precis kommit in i fullmäktige igen efter att ha stått utanför i åtta år. Nu är partiet tillbaka – som vågmästare.

De gröna förhandlar parallellt med å ena sidan Socialdemokraterna och Vänstern, å andra sidan Värmlandsalliansen.

Efter flera interna möten bestämmer sig miljöpartisterna till slut under en sittning i stadshuset i Karlstad.

– Då röstades det så att det var en övervägande majoritet för att vi skulle gå till alliansen, säger Eva Hallström, som blir Miljöpartiets landstingsråd.

Eva Hallström lämnade senare över posten som miljöpartistiskt landstingsråd till Jesper Johansson.
Eva Hallström lämnade senare över posten som miljöpartistiskt landstingsråd till Jesper Johansson. Foto: Marina Johansson

Endast tre röster avgjorde.

Måndagen den 8 november 2010 presenteras den nya koalitionen. Sex partier – fyra borgerliga, ett grönt och ett lokalt – ska tillsammans ansvara för sjukvården i Värmland.

NWT den 9 november 2010.
NWT den 9 november 2010.

Men olikheterna blir aldrig ett problem, enligt sjukvårdspartisten Marianne Utterdahl, som blir landstingsråd 2012.

– Jag är faktiskt väldigt imponerad av hur bra vi har samverkat de här åren, säger hon.

Marianne Utterdahl uppskattar samarbetet i Värmlandssamverkan.
Marianne Utterdahl uppskattar samarbetet i Värmlandssamverkan. Foto: Helena Karlsson

Partierna har från början en tydlig modell för hur de ska arbeta. De träffas i möten varje måndag och är överens om att alla partier måste få profilera sig.

– Vi ritade en blomma, säger Eva Hallström.

Den inre cirkeln symboliserar allt Värmlandssamverkan är överens om. Bladen representerar de enskilda partiernas profilfrågor.

– Det var helt okej att man inte tyckte som de andra. Vi hade steg ett, steg två och steg tre för hur vi gjorde om vi var oense.

Hyllar Fredrik Larsson

Marianne Utterdahl lyfter fram koalitionens ledare som en viktig faktor för att samarbete hållit så länge.

– Jag måste berömma Fredrik, som varit en väldigt bra ledare. Han är alltid generös och öppen för att alla partier har olika åsikter.

Moderaten Fredrik Larsson blir landstingsstyrelsens ordförande efter valet 2010.

– Landstinget i Värmland var i ganska dåligt skick. Där någonstans föddes det tankar om att vi behövde hitta en form för att jobba mer långsiktigt, att skapa en stabil politisk miljö som kan påverka över flera mandatperioder, säger han.

Fredrik Larsson har lett Värmlandssamverkan och regionen i tolv år.
Fredrik Larsson har lett Värmlandssamverkan och regionen i tolv år. Foto: Lisa Olaison

Värmlandssamverkan kommer att hålla i tolv år. Fredrik Larsson ledar koalitionen hela perioden.

Sin kanske tuffaste strid utkämpar han efter mindre än ett år på posten.

Hösten 2011 kommer samarbetspartierna överens om att höja landstingsskatten med 45 öre.

– Det här håller inte. Om vi inte hade gjort någonting hade nästa år slutat med ett underskott på 200 miljoner kronor, säger Fredrik Larsson på en presskonferens.

NWT den 23 november 2011.
NWT den 23 november 2011.

Avgångskrav

Karlstads kommunalråd Per-Samuel Nisser (M) säger att det är ”olyckligt” att Karlstadsbornas köpkraft minskar.

Förra riksdagsledamoten Gullan Lindblad (M) går betydligt längre.

– Om jag hade varit i Fredrik Larssons kläder hade jag avgått. Det här är inte moderat politik, dundrar hon i NWT.

NWT den 25 november 2011.
NWT den 25 november 2011.
Gullan Lindblad var skattehöjningens mest högljudda kritiker.
Gullan Lindblad var skattehöjningens mest högljudda kritiker. Foto: "Örjan Söderlund"

Fredrik Larsson minns det som en tuff period.

– Jag var nybakad landstingsstyrelseordförande och tvungen att ta ett sånt ställningstagande. Det är klart det var jättejobbigt, och väldigt krångligt internt i partiet, precis som Gullan stod för.

Fredrik Larsson blir kvar på sin post. Bestående blir även skattesatsen.

– De gjorde skattehöjningen för att slippa ta tag i ekonomin, säger Ulric Andersson (S), Fredrik Larssons företrädare på posten som ordförande i landstingsstyrelsen.

”Förvaltningsperiod”

När han summerar de tolv åren med borgerligt styre säger han att det inte hände särskilt mycket.

– Det har varit en förvaltningsperiod till väldigt stor del. De stora byggprojekten som genomförts var långt framskridna planer sen tidigare.

Ulric Andersson, i mitten, var ordförande i landstingsstyrelsen mellan 2007 och 2010. Han tycker inte att Fredrik Larssons koalition fick särskilt mycket uträttat under de efterföljande tolv åren.
Ulric Andersson, i mitten, var ordförande i landstingsstyrelsen mellan 2007 och 2010. Han tycker inte att Fredrik Larssons koalition fick särskilt mycket uträttat under de efterföljande tolv åren. Foto: Anna Sims

Fredrik Larssons bild är den rakt motsatta. Skattehöjningen möjliggjorde en omställning för att få ordning på ekonomin på sikt. Och Värmlandssamverkan höjde aldrig skatten igen, poängterar han.

– På den tiden hade vi hög skatt, i dag är vi under rikssnittet för att andra regioner höjt mer. Det är kanske en klen tröst, men det visar ändå att vi jobbat långsiktigt för att hålla nere den.

”Jättefrustrerande”

När han snart avgår från posten som ordförande i regionstyrelsen – som det heter sedan 2019 – är han nöjd med hur organisationen och ekonomin utvecklats.

Men sjukvården har problem med långa köer, bemanningssvårigheter och stängda vårdplatser och i år röstade väljarna för ett maktskifte.

Värmlandssamverkan har gått i graven sedan Miljöpartiet åkt ur fullmäktige och Centern bytt sida för att bilda ett nytt styre med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Fredrik Larsson hade gärna lämnat över kortare köer och en mer tillgänglig vård.

– Det är jättefrustrerande att vi inte klarat av operationskön bättre. Jag upplevde att vi var i ett bra läge när vi invigde operationscentrum och det kändes som vi var på väg i rätt riktning, men vi hann inte komma i gång tillräckligt mycket.

Han syftar på att det kom en pandemi som satte stopp för planerade operationer. På senare år har regionen haft stora problem att rekrytera.

– På den tiden trodde jag att organisationen skulle ha förmågan att producera mycket mer operationer, men det tror jag inte alls längre. Det är absolut nödvändigt att jobba mer med andra vårdgivare och privata utförare.

Få privatiseringar

När Värmlandssamverkan kom till makten var Ulric Andersson orolig för en privatiseringsvåg, men har uteblivit.

Förutom det nationella vårdvalet i primärvården har Värmland fått ett vårdval i fysioterapin, men det är allt.

– Vårdval är inte alltid den generella lösningen. I specialistsjukvården är det oerhört komplicerat. I Stockholm är det enklare, säger Fredrik Larsson.

Fredrik Larsson nämner omvandlingen från landsting som region 2019 som en stor händelse. Han är glad att Värmland är en egen region. ”Vi hade kunnat summera resultatet i valkretsen Värmland i Västra Götaland nu”, säger han.
Fredrik Larsson nämner omvandlingen från landsting som region 2019 som en stor händelse. Han är glad att Värmland är en egen region. ”Vi hade kunnat summera resultatet i valkretsen Värmland i Västra Götaland nu”, säger han. Foto: Helena Karlsson

I årets valrörelse propagerade han för att införa valfrihet i psykiatrin.

– Det hade varit naturligt eftersom vi inte alls har lyckats där hittills.

Svårigheten att komma i kontakt med psykiatrin beskriver Fredrik Larsson som det han är mest missnöjd med, vid sidan av operationsköerna och tillgängligheten till primärvården.

– Många får väldigt fin hjälp i psykiatrin, men många tycker också att det är svårt att komma fram och få rätt stöd. Det gör mig ledsen.

Även Marianne Utterdahl hade velat komma längre med tillgängligheten och kompetensförsörjningen.

Samtidigt är hon stolt över mycket. Framför allt satsningen på första linjen i barn- och ungdomspsykiatrin, men även det påbörjade omställningsarbetet.

– Trots pandemin har vi lyckats få ihop en målbild av god och nära vård där vi verkligen involverat många. Alla 16 kommuner har varit med och även mycket personal och invånare, säger Marianne Utterdahl.

– Sen är jag naturligtvis jättestolt över närvårdsenheterna och att vi kämpat för att även små vårdcentraler ska vara kvar. Som Nysäter, som verkligen var nära nedläggning, men som med förändrad ledning och styrning blivit en stark och välfungerande vårdcentral.

Hyllar helikoptersatsningen

Fredrik Larsson framhåller också närvårdsplatserna i Kristinehamn och Säffle, men även satsningen på ambulanshelikopterverksamhet ser han som ett av de bästa besluten.

– Den satsningen var inte helt okontroversiell, men för mig var den otroligt viktig. Den tydliggör också att Värmlandssamverkan som politisk rörelse hade en tydlig ambition om att utveckla och våga ta steget framåt, säger han.

Både 2014 och 2018 hade det blivit maktskifte om Miljöpartiet bytt sida och samarbetat med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Men S lyckades aldrig locka över MP.

Eva Hallström upplever inte att ett sidbyte har varit särskilt nära någon gång, även om frågan kom upp både 2014 och 2018.

– Då hade vi etablerat ett samförstånd och vi hade en öppen attityd som etablerades 2010.

Den sista bilden NWT tog på Värmlandssamverkans företrädare är från den 12 april 2022. Jesper Johansson (MP), Stina Höök (M), Marianne Utterdahl (Siv), Ola Persson (C), Elisabeth Kihlström (KD), Fredrik Larsson (M) och Ewa Julin Dombrowe (L) blev koalitionens sista regionråd.
Den sista bilden NWT tog på Värmlandssamverkans företrädare är från den 12 april 2022. Jesper Johansson (MP), Stina Höök (M), Marianne Utterdahl (Siv), Ola Persson (C), Elisabeth Kihlström (KD), Fredrik Larsson (M) och Ewa Julin Dombrowe (L) blev koalitionens sista regionråd. Foto: Lisa Olaison

Även Fredrik Larsson tar upp det goda samarbetsklimatet.

– Vi har fått ge och ta och kompromissa, men även varit noga med att lyfta varandra. Ingen är mer eller mindre viktig än någon annan.

– Det visade sig också att när ett parti åkte ur fungerade det inte längre, då blev vi för små.

Så ska Åsa Johansson (S) styra Region Värmland med nya namnlösa koalitionenDärför byter C sida i regionen – alternativet: ”Då blir det en ökenvandring”Maktskifte i regionen – Sjukvårdspartiet: ”Uppenbart att de inte gillar oss”M-ledaren redo för opposition: ”Allt tyder på att S kommer presentera ett styre”MP-fiaskot fullbordat – regionrådet: ”Vi har haft lite otur”

Artikeltaggar

CenterpartietElisabeth KihlströmEva HallströmFredrik LarssonGert OhlssonGullan LindbladJane LarssonJesper JohanssonKarlstadKristdemokraternaKristinehamnLiberalernaMarianne UtterdahlMiljöpartietModeraternaNysäterOla PerssonPer-Samuel NisserPolitikSäffleSocialdemokraternaStina HöökStockholmUlric AnderssonVal 2022VänsterpartietVårdVård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.