Sofias Vin: Möte med en importör - JPC Wines

Det är dags för ett nytt möte med en lokal vinimportör. Turen har kommit till JPC Wines, en av pionjärerna i Karlstad.

Sola skiner i stan när vi träffar Jan-Peter Carlsson, grundaren bakom JPC Wines. Vi sitter ute i hans lilla lusthus vid hemmet i centrala Karlstad.

Karlstad är Jan-Peters hemstad. Han är född och uppvuxen här. Karriären började efter en jur.kand i Uppsala på familjeföretagen inom Bilfrakt-gruppen. När företagen såldes började Jan-Peter arbeta i olika chefsroller inom SBAB i Karlstad, som han också var med och startade. I dag är tempot lite lugnare i den egna firman där Jan Peter jobbar själv. Ibland hyrs personal in vid behov, till exempel inför vinmässor.

Vinet har hela tiden funnits med i bakgrunden. I dag är det snarare i förgrunden.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för vin, berättar Jan-Peter. Det växte sakta men säkert för omkring 30 år sedan, då jag började gå några kurser i vin och lärde mig mer. Jag bestämde mig för att åka ner på en viktig vinmässa i Bordeaux år 2003. Den var förlagd mitt i juni och temperaturen låg på 40 grader. Det blev en rykande rivstart!

”När jag kom igång fanns det kanske 150 aktiva importörer av vin i Sverige. I dag är det bortåt 800”, säger Jan-Peter Carlsson.
”När jag kom igång fanns det kanske 150 aktiva importörer av vin i Sverige. I dag är det bortåt 800”, säger Jan-Peter Carlsson. Foto: Sofia Ander

– Jag fastnade i montern för Nya Zeeland och fick upp ögonen för flertalet producenter där och deras viner. Året därpå blev jag inbjuden till Sydafrika via Madeleine Stenwreth (Madeleine är Karlstadtjej och är en av få MW - Master of Wines i världen, red anm.). Hon var ansvarig för branschorganisationen WOSA - Wines of South Africa - på den tiden. Resan gav många nya kontakter och inte minst inspiration. Där träffade jag bland annat den klassiska procenten Morgenhof i Stellenbosch. Ett möte som slutade med en lansering på Systembolaget om 120 flaskor. Det var firmans allra första order, berättar Jan-Peter, och jag kunde inte vara mer lycklig!

Det blev startskottet för JCP Wines som onekligen har vuxit sedan den där första offerten år 2004. I början la man en del tid på restaurangförsäljning, bland annat till Sturehof och Grand Hotel i Stockholm. I dag ser branschen lite annorlunda ut, med en mycket tuffare konkurrens och inte minst fler importörer.

– När jag kom igång fanns det kanske 150 aktiva importörer av vin i Sverige. I dag är det bortåt 800. Därför satsar JPC Wines istället på lanseringar via Systembolaget.

JPC med Jan-Peter Carlsson i spetsen har haft minst 500 lanseringar av olika storlekar. Vinerna kommer alltid från mindre och medelstora gårdar.
JPC med Jan-Peter Carlsson i spetsen har haft minst 500 lanseringar av olika storlekar. Vinerna kommer alltid från mindre och medelstora gårdar. Foto: Sofia Ander

Sedan starten har JPC haft minst 500 lanseringar av olika storlekar. Vinerna kommer alltid från mindre och medelstora gårdar och lanseras därför oftast i små partier. Så kallade TSE - Tillfälligt Sortiment Exklusivt. Några fasta lanseringar har det blivit från Sydafrika, Argentina, Nya Zeeland och Skottland samt flera TSV:er (Tillfälligt Sortiment Volym) där Flechas de los Andes Gran Malbec, numera säljs kring 10 000 flaskor per år.

JPC har fortsatt att satsa på både Argentina, Nya Zeeland och Sydafrika. Nya Världen har länge varit i fokus tack vare kontaktnätet som Jan Peter har byggt upp sedan starten.

– Tack vare att jag är min egen så är det bara min smak som styr. Jag vill alltid prova nya viner, druvsorter och vinländer. Jag hoppas på en öppning i Italien, där jag rest runt mycket under senare år och har fina kontakter.

Hur ser framtiden ut för JPC Wines, hur kommer portföljen utvecklas?

– Att titta lite mer på Spanien, Italien och Frankrike, berättar Jan-Peter. Jag vill gärna fokusera mer på gamla vinvärlden. Det ligger mer nära till hands och med lägre transportkostnader dessutom.

Har du några särskilda favoriter i portföljen?

– Jag gillar alla så klart! Alla ligger nära, men jag vurmar lite extra för Flechas de los Andes (Argentina), De Toren och Rall i Sydafrika och albariñon från Smith & Sheth på Nya Zeeland, säger Jan- Peter.

Det är dags att prova. Jan Peter har bullat upp - med vin - och vi börjar med en av hans, och numera även en av mina, favoriter från Nya Zeeland.

Smith & Sheth Albarino 2021, nr 93344. 199 kr. Lanserades 12/8. Finns kvar i fåtalet butiker.

Rasande rent, krispigt och mineraldrivet. Spanska druvan albariñon har hittat ett andra hem på Nya Zeeland. Pomelo, grapefrukt, citronjuice, bergamott och aptitretande sälta fyller glaset. Ett glas vi tar med till skaldjur med aioli, smörstekt vit fisk med kapris och en krämig fiskgratäng med dill och citron.

Rall White 2019, nr 95662. 319 kr. Ordervara

Krämigt, rikt och fylligt och samtidigt uppfriskande och livlig. En häftig blend á la Sydafrika på merparten chenin blanc, en mindre andel verdelho och en skvätt viognier. Tänk rostade nötter, gröna äpplen, gula plommon, gröna fikon och energiska syror.

Flechas de los Andes Gran Malbec 2018, nr 95820. 189 kr. Lanserades 8/7. Finns kvar i fåtalet butiker.

Här var det mycket vinvaluta för pengarna. Ett välkomnade och harmoniskt vin fyllt med toner av viol, röda plommon, vitpeppar och saftiga jordgubbar. Till höstgrillen, en smakrik gryta på rotfrukter och även en ragú med tagliatelle.

Carrick Unravelled Organic Pinot Noir 2020, nr 90536. 185 kr. Lanserades 25/3. Finns kvar i fåtalet butiker.

Carrick Wines hittar vi på Nya Zeeland. Det är en ekologiskt certifierad producent vars fokus ligger på pinot noir och chardonnay. Här vankas det stor vinvaluta och ett fint njutarvin med saftiga hallon, en bytta jordgubbar, viol, lagerblad, ceder och swosch i syran. Utmärkt till glad fågel och årstidens rostade rotfrukter.

De Toren Fusion V 2018, nr 95473. 389 kr. Ordervara, kommer in i fast sortiment 1/3-23.

En stadig Bordeaux-blend på 51 procent cabernet sauvignon, 16 procent malbec, 15 procent cabernet franc, 13 procent merlot och en gnutta petit verdot. Det är pang på - gott om frukt, snygga fat och även strålande balans. Direkt välkomnande i sin fruktgenerösa stil där cassis, plommon, björnbär, peppar, rostat kaffe och kryddiga fat sätter tonen.

Publicerad:

Artikeltaggar

HelgKarlstadVin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare