Hoppa till huvudinnehållet

Slutreplik: Byt namn eller fokusera på rökningen

Publicerad:
Vi företräder Sveriges snusare som har hittat ett njutningsmedel som är att betrakta som närmast ofarligt i jämförelse med mycket annat, skriver Markus Lindblad.
Vi företräder Sveriges snusare som har hittat ett njutningsmedel som är att betrakta som närmast ofarligt i jämförelse med mycket annat, skriver Markus Lindblad. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det centrala i riksdagens vilja är att minska skadorna, inte att tillrättavisa en miljon svenskars snusvanor, skriver Markus Lindblad.

Svar till Helen Stjerna (NWT 8/10).

Helen Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation, påstår att jag förbiser det faktum att tobakspolitikens mål är att främja en hälsosam befolkning, inte att jämföra eller värdera olika skadliga vanor. Det Stjerna missar är att det ena förutsätter det andra.

För med ett sådant resonemang borde Stjerna anse att riksdagen också förbiser målet om att främja en hälsosam befolkning. Vid flera tillfällen de senaste åren har riksdagen krävt att regeringen ska ta hänsyn till de olika skadeverkningar som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka. Menar Helena att riksdagen har övergivit tanken om att främja en hälsosam befolkning?

Så är det naturligtvis inte, såväl riksdagen som Stjerna och jag vill främja en hälsosam befolkning. Det görs bäst genom att sammantaget minska riskerna. Det centrala i riksdagens vilja är att minska skadorna, inte att tillrättavisa en miljon svenskars snusvanor.

Så skriver du en debattartikel

Sverige har i detta avseende lyckats bäst i hela Europa, vi har EU:s lägsta rökarantal i förhållande till befolkningsstorleken. På senare år är även Norge en framgångssaga, där allt fler snusar i stället för att röka. Men i länder som motverkar attraktiva och mindre skadliga nikotinalternativ går kampen mot rökningen trögt, trots strikt reglering och höga skatter på cigaretter. I en ny hälsoutvärdering av nikotinportioner, eller så kallat ”vitt snus”, från German Federal Institute for Risk Assessment, påpekas att dödligheten i lungcancer är mellan 78 och 90 procent högre för män i Tyskland än för män i Sverige.

Vi instämmer i att unga inte ska introduceras till nikotinprodukter, men samtidigt är den en vinst att exempelvis enbart en procent av Norges unga kvinnor röker dagligen medan 12 procent i stället använder snus eller nikotinportioner. För att förhindra att minderåriga kommer över produkterna har vi till exempel i Sverige föreslagit att det borde införas en langningslagstiftning för tobaks- och nikotinprodukter. E-handeln innebär också unika möjligheter att åldersverifiera alla kunder.

Riskreduktion är en vedertagen metod för att minska skadorna från bruk av sådant som kan medföra hälsorisker. I Sverige tillämpas det exempelvis på alkoholpolitikens område. I Storbritannien omfamnas metoden på tobakspolitikens område, och man följer utvecklingen med årliga utvärderingar av de senaste forskningsresultaten.

Riskreduktion är således inte ett påhitt av tobaksindustrin, som Stjerna försöker klumpa ihop oss med. Vi företräder Sveriges snusare som har hittat ett njutningsmedel som är att betrakta som närmast ofarligt i jämförelse med mycket annat, om man bortser från vissa riskgrupper.

Det är dags att erkänna verkligheten för vad den är – att cigaretter inte kan likställas med snus eller nikotinportioner. Det är en verklighet som riksdagen och allt fler länder i Europa förhåller sig till, men inte A Non Smoking Generation.

Markus Lindblad

Kommunikationschef, Snusbolaget

Artikeltaggar

A Non Smoking GenerationDebattE-handelEUEuropaFolkhälsaNorgeRiksdagenStorbritannienSverigeTobakTyskland