Hoppa till huvudinnehållet

Daniel Persson: Taiwan vet varför man firar

Publicerad:
President Tsai håller tal på Taiwans nationaldag.
President Tsai håller tal på Taiwans nationaldag. Foto: Daniel Persson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det är blodigt allvar. Landets existens är beroende av dess förmåga att hålla en tillräckligt hög tröskelnivå för att Peking inte ska anfalla, skriver Daniel Persson.

För en vecka sedan publicerade Financial Times en intervju med Elon Musk, världens rikaste man och entreprenören bakom Tesla och SpaceX. Där förklarade Musk att spänningen mellan Kina och Taiwan kunde lösas Taipei bara lämnade över kontrollen av den demokratiska ön till Peking.

Kinas ambassadör i USA hyllade givetvis Musk på Twitter eftersom det är precis vad Kina vill. Taiwans representant i landet förklarade något mer barskt att Taiwan säljer många saker men att öns frihet och demokrati inte hör till dem . Musk borde veta givet att hans elbilar är tämligen beroende av komponenter från Taiwan.

Taiwaneserna lät dock inte Musks oförmåga att bli vid sin läst komma i vägen för ett redigt firande. I måndags firade nämligen Republiken Kina, som Taiwan formellt heter, sin 111:e nationaldag. Och vilket firande sen.

Jag hade förmånen att bevittna det på plats tack vare en studieresa för journalister från hela världen i regi av Taiwans utrikesdepartement. Det innebar dels att vi fick delta i en audiens med president Tsai Ing-wen, dels att vi fick beskåda firandet från vip-platser, det vill säga ett partytält på den avstängda sidan av vägen.

Fyrverkerier och drönare firar Taiwans nationaldag.
Fyrverkerier och drönare firar Taiwans nationaldag. Foto: Daniel Persson

Taipei var klätt i flaggor, dels Taiwans egen, dels Palaus vars president var på besök vid firandet för att visa sitt stöd. Den namnkunniga japanska flickblåsorkestern Kyoto Tachibana Senior High School Band uppträdde med ett makalöst imponerande och varierande nummer och taiwanesiska dansare intog därefter scenen för att hylla sitt land med ett mer modernt uttryck.

På kvällen bevittnade omkring en kvarts miljon människor den spektakulära fyrverkerishowen. Närmare 50 minuter av oavbrutna fyrverkerier men som däremot under omkring tio minuter ackompanjerades av flera hundra ljusförsedda drönare som på natthimlen skapade bilder av allt från Taiwans flagga till stridsflygplan. Det var en makalös upplevelse.

Just firandets militäriska rötter märks fortfarande med alltifrån i soldater i ceremoniell exercis till överflygningar av en formation av stridsflygplan och en militär transporthelikopter av Chinooktyp som höll upp en enorm taiwanesisk flagga.

Men i Taiwan är det militära betydligt mer än något ceremoniellt och något som ska anspela på öns historia. Det är blodigt allvar. Landets existens är beroende av dess förmåga att hålla en tillräckligt hög tröskelnivå för att Peking inte ska anfalla.

Taiwaneserna har levt i ett existentiellt krisläge ända kommunisterna tog över Fastlandskina 1949. Mao Zedong ville ta över även Kina till varje pris men på grund av en lång rad olika faktorer lyckades han aldrig. Med tiden minskade det akuta inslaget i Kinas ambition att invadera Taiwan, men nuvarande presidenten Xi Jinping är fast besluten att gå till historien som större än Mao och det blir man bara om man slutför revolutionen och tar Taiwan.

Aggressionerna ökar kontinuerligt och i samband med ett nyligt besök från Nancy Pelosi, talman för USA:s representanthus, övade Peking med skarp ammunition och tränade också på viktiga moment för att genomföra en blockad mot ön. Något som länge har setts som ett troligt första steg vid en invasion.

Taiwaneserna vägrar dock att låta detta hot definiera deras liv. De gör förstås allt de kan för att avskräcka Kina men är fast beslutna att leva sina liv med annat i tankarna. Detta avspeglades även i president Tsais tal. Hotet är alltid närvarande. Presidenten talade tidigt om att vidhållandet av demokratin samt försvaret är två av landets fyra främsta åtaganden. Men bortsett från det hann Tsai avhandla pandemin, potentiell inflation, landets mål om noll utsläpp till 2050, en vilja att stärka de sociala skyddsnäten och åtskilliga andra ämnen innan hon kom till behovet av att försvara sig mot den alltmer aggressiva diktaturen på andra sidan det blott 16 mil breda Taiwansundet.

Sedan följde en rejäl utläggning om vilka försvarsmässiga framsteg har gjorts, vad man ämnar göra framöver och om taiwanesernas okuvliga vilja att försvara sig, sina familjer och sitt land om dagen trots allt kommer då Kina anfaller. Det finns en kraftig identifikation med och stöd till Ukraina i Taiwan och en determinism att själva slåss med samma kraft och övertygelse.

Nationaldagen är viktig i Taiwan och de firar den rejält eftersom de vet att den inte går att ta för given. Och folk som Musk gör ingenting bättre.

Daniel Persson

Politisk redaktör, Norrbottens-Kuriren

Artikeltaggar

DrönareElon MuskFinancial TimesFyrverkerierKinaKyotoMao ZedongMilitärNancy PelosiNationaldagenNorrbottens-KurirenPekingRepubliken KinaSigneratSpaceXTaiwanTeslaTsai Ing-wenTwitterUkrainaUSAXi Jinping