M, KD och L. De tre högerpartierna bildar en minoritetsregering. Sverigedemokraterna lämnas utanför regeringen, men Runar Filper (SD), riksdagsledamot från Värmland, är ändå positiv till det så kallade Tidöavtalet.
– Jag tycker det ser lovande ut för landet nu, säger Filper till NWT.
De tillträdande regeringspartierna har tillsammans med SD kommit överens om sju samarbetspunkter och ett budgetsamarbete.
– Äntligen får Sverige en regering som tar i med hårdhandskarna kring kriminalpolitiken och brottsligheten. Jag tycker det ser lovande ut för landet, säger Runar Filper.
Vad tycker du om att SD står utanför regeringen?
– Som största parti i överenskommelsen hade vi kanske grundinställningen att vi ville ingå i en regering. Men vi i gengäld fått igenom väldigt mycket av vår sakpolitik, och har dessutom fått fyra ordförandeposter i utskotten.
Runar Filper avslöjar också att han nu lämnar miljö- och jordbruksutskottet, där han suttit i fyra år.
– På eget önskemål kommer jag framöver sitta i kulturutskottet. Där kommer jag ha ansvar för kulturarv, trossamfund, kulturmiljö, språk och litteratur.
Mejern Larsson (S) kritisk
En som inte är lika imponerad över överenskommelsen är riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).
– Det finns ett gammalt uttryck som beskriver vad jag känner. Det är mycket skrik för lite ull, sa kärringen när hon klippte grisen, säger Lars Mejern Larsson.
Och tillägger:
– Jag är förvånad över den långbänk som Ulf Kristersson har lyckats skapa, eftersom resultatet är väntat. Både sakpolitiskt och säkert gällande kommande ministrar också. Överenskommelsen är döpt till överenskommelse för Sverige. Frågan är, vilket Sverige?
Slutligen riktar Mejern Larsson en känga till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
– Det är inte min statsminister som bildar regering med stöd av Jimmie Åkesson.
Kopparklint (M): Hela tiden varit tydliga
Marlene Lund Kopparklint, värmländsk riksdagsledamot för moderaterna, är nöjd med vad partierna har enats om.
– Det känns bra. Vi är fyra partier som är överens om att förändring inte bara är nödvändig utan också möjlig.
Vilken betydelse har det att SD står utanför regeringen?
– Vi är fyra partier som kommit överens om en överenskommelse för Sverige. Det innebär ett omfattande åtagande där tre av partierna sitter i regeringen och ett av partierna samarbetar från riksdagen. M har hela tiden varit tydliga med att vi vill bilda en borgerlig regering som samarbetar med SD – och så blir det nu.
Vad tänker du kring den sakpolitiska överenskommelsen? Ditt parti får till exempel ge vika på frågan om sänkt a-kassa.
– Det har varit en förhandling där alla partier har fått ge och ta. Ja, A-kassan som gäller i dag kommer fortsätta att gälla tills vidare men det kommer att kombineras med omfattande bidragsregler som ska göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och försörjning. Dels ska skatten för låg- och medelinkomsttagare sänkas under mandatperioden, dels ska ett bidragstak införas som säkerställer att det aldrig mer är mer lönsamt att gå på bidrag än att arbeta. Ett tydligt aktivitetskrav införs för alla med försörjningsstöd, där samhällsnyttiga insatser kan ingå för att motverka långvarigt bidragsberoende.