UPPDATERAD.
Tre värmlänningar har drabbats av ett pågående nationellt utbrott av salmonella.
Det säger Ann-Mari Gustavsson, smittskyddssjuksköterska på Smittskydd Värmland.
Totalt har 54 bekräftade fall hittats i 20 av landets 21 regioner, enligt Folkhälsomyndigheten.
Hur mår de värmlänningar som drabbats?
– De har haft en rejäl magsjuka, men de har tillfrisknat, säger Ann-Mari Gustavsson.
De drabbade är mellan 8 och 85 år gamla och bor i olika delar av länet.
Det finns inget samband mellan dem som drabbats i landet och de har inte träffat varandra.
– Det är enormt spritt och det är orsaken till att man tror att det är ett livsmedel som är vitt distribuerat.
Vilket livsmedel det är vet man inte än. Enkäter samlas in från dem som drabbats för att få mer information.
Kan mattas av
Att det handlar om samma källa står klart efter att Folkhälsomyndigheten genomfört en så kallad helgenomsekvensering, en analys av bakteriens arvsmassa. Det görs rutinmässigt varje gång salmonella hittas utan att det finns en koppling till utlandet, enligt Ann-Mari Gustavsson.
Möjligen kan utbrottet vara på väg att mattas av, även om det är för tidigt att säga säkert.
– Det skulle innebära att det skulle vara något livsmedel med ganska kort hållbarhet, men det vet vi inte än.
Fler prover håller på att analyseras.
Så minskar du risken
Hur sjuk man blir av salmonella kan variera.
– Det kan vara allt från väldigt lindriga symtom till ganska svår sjukdom, beroende på ålder och omständigheter. De här tre har varit ordentligt påverkade, men har tillfrisknat ganska snabbt.
Alltså kan det finnas fler drabbade, men som inte blivit så sjuka att de behövt söka vård.
Hur vanligt är det med sådana här utbrott?
– En sådan här topp var ganska länge sedan vi hade.
Hur ska man tänka som värmlänning om man blir orolig av det här?
– Jag tycker inte att man ska vara orolig, för det är trots allt få fall.
Däremot är det klokt att fortsätta hålla på den vanliga livsmedelshygienen, anser Ann-Mari Gustavsson.
– Du ska tvätta frukt och grönsaker som kommer från utlandet, koka de frysta bären som är importerade. Du ska vara noga med hur du hanterar kött och du ska inte blanda kött och grönsaker på skärbrädor. Då har du gjort vad du kan.