Hoppa till huvudinnehållet

Nya avtalet mellan M, SD, KD och L: Ett steg närmare kärnkraft i Värmland

Publicerad:
Med uppgörelsen mellan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tas ett steg mot kärnkraft i Värmland.
Med uppgörelsen mellan Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tas ett steg mot kärnkraft i Värmland. Foto: Adam Ihse/TT

Fem av åtta partier öppnar för kärnkraft i Värmland.

Fredagens avtal mellan M, SD, KD och L innebär att värmländska reaktorer kommer ett steg närmare.

På fredagen presenterade partierna det så kallade Tidöavtalet, som täcker flera politikområden, däribland energi och klimat.

I dag är det förbjudet enligt miljöbalken att bygga nya kärnkraftverk på andra platser än där det funnits reaktorer i drift efter den 31 maj 2005.

Men det nya regeringsunderlaget bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill ändra på det.

Filper (SD): ”Äntligen ser det lovande ut för landet”

Vill ta bort förbud

De fyra partierna vill ta bort förbuden i miljöbalken mot att ha fler än tio reaktorer i drift samtidigt och mot att bygga ny kärnkraft på andra platser än där den finns i dag.

Man vill också snabbt ta fram regelverk för att små modulära reaktorer ska kunna byggas och användas i Sverige.

Om det blir kärnkraftverk i Värmland återstår att se.

– Vi har sagt södra Sverige och Mellansverige, sedan tror vi inte att det är politiken som ska utse exakt vad kärnkraften ska ligga, sa Pål Jonson, moderat riksdagsledamot till NWT i augusti.

Liberalerna har pekat ut södra Värmland som lämpligt för kärnkraft och även KD, SD och S öppnar för kärnkraft i Värmland. Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet sa nej i den klimat- och energienkät som NWT gjorde i somras.

Vill se över bygglovskrav

Även andra förslag i Tidöavtalet har bäring på aktuella klimatfrågor i Värmland.

NWT har tidigare berättat om en villaägare på Stockfallet i Karlstad, som fick avslag på sin bygglovsansökan om integrerade solceller, då hans hur är k-märkt. M, SD, KD och L vill nu se över kravet på bygglov för integrerade solceller. Hur det påverkar k-märkta hus framgår dock inte av avtalet.

M, SD, KD och L vill också satsa på att fånga in och lagra koldioxid. Om det går att göra kostnadseffektivt vill partierna öka mängden som auktioneras ut för lagring genom så kallade omvända auktioner. Men att fånga in och lagra koldioxid ligger långt bort i Värmland, vilket NWT tidigare har berättat.

Filper (SD): ”Äntligen ser det lovande ut för landet”

På Skoghalls bruk lär det dröja åtminstone tio år.

De fyra partierna vill också pausa den omprövning som pågår av vattenkraftens miljövillkor och som berör ungefär 150 värmländska vattenkraftverk. Man vill säkerställa att intresset av elproduktion väger tungt och att små aktörer inte drabbas av orimliga kostnader.

När det gäller energieffektivisering vill de fyra partierna förstärka och bredda stödet, utan att ange hur i avtalet. Man vill också ta fram förslag som ”under en övergångsperiod” kan ge hushåll incitament att använda mindre el. Energiforsk pekar ut energieffektivisering som det snabbaste sättet att få ner elpriserna, förutom att det gynnar klimatet.

Artikeltaggar

AvtalCenterpartietKarlstadKärnkraftKlimatKristdemokraternaLiberalernaMiljöMiljöpartietModeraternaPål JonsonSkoghalls brukSocialdemokraternaSolcellerStockfalletSverigeSverigedemokraternaVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.