Hoppa till huvudinnehållet

Naturvårdsverkets sajt hackad – uppgifter om värmländska jägare kan ha läckt ut

Publicerad:
Genrebild. Efter ett dataintrång på Naturvårdsverket kan adressuppgifter till alla Sveriges jägare ha stulits.
Genrebild. Efter ett dataintrång på Naturvårdsverket kan adressuppgifter till alla Sveriges jägare ha stulits. Foto: JESSICA GOW / TT

Naturvårdsverket drabbades förra veckan av ett dataintrång. Nu har det framkommit att adressuppgifter till Sveriges alla drygt 300 000 jägare kan ha stulits. En polisutredning pågår.

– Det är ju allvarligt att man har så dålig säkerhet att det här kan hända, säger Jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet i Värmland.

Sedan den 6 oktober ligger alla datasystem på Naturvårdsverket nere. Anledningen är ett dataintrång.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att man stängde ner IT-systemen när intrånget upptäcktes för att skydda information.

Det Naturvårdsverket vet är att en stor mängd information har kopierats från deras IT-system. Naturvårdsverket kan inte utesluta att uppgifter i Jägarregistret drabbats av dataintrånget. I Jägarregistret finns adressuppgifter till alla jägare.

Förundersökningssekretess råder vilket innebär att Naturvårdsverket inte kan lämna ut ytterligare uppgifter om själva dataintrånget.

Det spekuleras i vem eller vilka som ligger bakom intrånget.
Det spekuleras i vem eller vilka som ligger bakom intrånget. Foto: Thomas Winje

Främmande makt

Det spekuleras i om främmande makt eller kriminella ligger bakom dataintrånget. Till SVT säger Dag Lidén, generalsekreterare Svenska Jägareförbundet.

– Är det en extern aktör, statlig eller icke-statlig, så har det ju säkerhetspolitiska dimensioner. Det är ju kartläggning mot nationen för fientliga syften. Är det en kartläggning för kriminella aktiviteter kan det vara alltifrån trakasserier till stölder.

Jag tycker att man ska ta det på allvar.
Gunnar Glöersen

Många jägare känner oro över dataintrånget. Jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen har dock ännu inte kontaktats av värmländska jägare som känt oro över dataintrånget.

Har jägare anledning att vara oroliga på grund av detta?

– Jag tycker att man ska ta det på allvar. Men sedan tycker jag inte att man ska spekulera allt för mycket innan man vet, säger han.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGunnar GlöersenITJaktNaturvårdsverketSamhälleSvenska JägareförbundetSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.