Hoppa till huvudinnehållet

Dömd sexbrottsling häktad på nytt efter tingsrättens miss

Publicerad:
Häktningsförhandlingen mot den dömde sexbrottslingen hölls vid lunchtid på fredagen.
Häktningsförhandlingen mot den dömde sexbrottslingen hölls vid lunchtid på fredagen. Foto: Helena Karlsson

Den dömde sexbrottslingen försattes på fri fot efter en miss av tingsrätten.

Nu har den 30-årige värmlänningen häktats på nytt misstänkt för våldtäkt mot barn.

– Det är olyckligt att det blivit så här men som jag överblicka nu har det inte påverkat utredningen, säger åklagare Katarina Ström Lindberg.

Den 30-årige mannen har suttit häktad sedan början av augusti efter att han misstänks ha våldtagit ett barn på ett hotellrum i Karlstad vid två tillfällen i början av juli i år.

Men på torsdagsmorgonen försattes mannen plötsligt på fri fot.

Den 30-årige värmlänningen släpptes ur häktet på torsdagsmorgonen.
Den 30-årige värmlänningen släpptes ur häktet på torsdagsmorgonen. Foto: Lisa Olaison

Anledningen är att Värmlands tingsrätt missade att kalla till en ny omhäktningsförhandling - vilket ska ske var fjortonde dag - och hovrätten hävde därför häktningen med hänvisning till rättegångsbalken.

”Tingsrätten har emellertid inte hållit någon ny häktningsförhandling eller gjort ett sådant ställningstagande. XX kan därmed inte längre hållas frihetsberövad med stöd av det senaste häktningsbeslutet.” skriver hovrätten för Västra Sverige i sitt beslut, vilket NWT rapporterade om under torsdagen.

Åklagare Katarina Ström Lindberg begärde mannen häktad på nytt efter frisläppandet.
Åklagare Katarina Ström Lindberg begärde mannen häktad på nytt efter frisläppandet. Foto: Tommy Pedersen

Frisläppandet ledde till en akutåtgärd från åklagare Katarina Ström Lindberg - där hon bara några timmar senare lämnade in en ny häktningsframställan mot mannen, som sedan tidigare är dömd för andra sexbrott mot barn.

”Väldigt speciell situation”

När den nya häktningsförhandlingen hölls på fredagen var mannen på plats och häktades på nytt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av barn i två fall.

– Jag beslutade att häkta, men försvararen ansåg att det var fel och menade att hovrättens beslut att släppa hans klient gör att man inte kan kringgå det och häkta på nytt, säger lagman Lars Holmgård.

Åklagare Katarina Ström Lindberg har aldrig varit med om en liknande situation förut:

– Det här är en väldigt speciell situation och det är olyckligt att det händer, men som jag bedömer i nuläget tror jag inte att utredningen har påverkats.

Det är oklart om den 30-årige mannen överklagat fredagens häktningsbeslut. Åtal mot mannen väntas komma i nästa vecka. Mannen nekar till brott.

Dömd sexbrottsling på fri fot – tingsrätten missade hålla förhandling

Artikeltaggar

ÅklagareBrottBrott, lag och rättHäktningsförhandlingKarlstadKatarina Ström LindbergLars HolmgårdSverigeVåldtäktVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.