Hoppa till huvudinnehållet

Anders har jobbat halva livet på Scalateatern: ”Gäller att sälja in Karlstad”

Publicerad:
Anders Dahl, vd på Scalateatern i Karlstad, har jobbat där i 30 av sina 60 år. I famnen håller han en rejäl bunt gästböcker – det har blivit många artistbesök genom åren.
Anders Dahl, vd på Scalateatern i Karlstad, har jobbat där i 30 av sina 60 år. I famnen håller han en rejäl bunt gästböcker – det har blivit många artistbesök genom åren. Foto: Lena Richardson

Pandemin är över, restriktionerna borta och publiken får åter strömma in i salongerna, men nu tornar nya orosmoln upp sig för kultur- och nöjesbranschen.

– Nu får man jobba lite mer för att fylla upp, säger Anders Dahl, vd på Scalateatern, men påminner också om kulturens kraft i tuffa tider.

Han har jobbat halva livet på Scalateatern och rankar lätt pandemin som den tyngsta perioden.

– 20 och 21 var jobbiga på många sätt. Då visste vi inte om vi skulle finnas kvar och det var mycket flyttar och mycket besviken publik och vi visste inte hur ekonomin skulle se ut, säger han.

Direkt när restriktionerna släpptes kom publiken tillbaka med besked, men nu går det lite trögare att fylla de 400 platserna i salongen.

– Det vi brottas med nu är allmänna läget. Det är nog inte så mycket pandemin nu, utan mer oro för ekonomin. Det är inte hundraprocentig beläggning nu som vi hade under 2018 och 2019. Då gick allt som tåget. Nu får man jobba lite mer för att fylla upp, säger han.

”Det var galet”

Att publiktrycket var högt direkt när restriktionerna släpptes, berodde delvis på att många uppskjutna evenemang låg på kö.

– Då var det helt tokigt! Det var galet. Det var så mycket som var flyttat och som redan var sålt och klart, när vi äntligen fick släppa på igen.

Före pandemin hade Scalateatern 8,5 anställda. Nu är man uppe i 6,5. ”Plus att vi har 25 ungdomar på lönelistan till kiosk, garderob och foajén”.
Före pandemin hade Scalateatern 8,5 anställda. Nu är man uppe i 6,5. ”Plus att vi har 25 ungdomar på lönelistan till kiosk, garderob och foajén”. Foto: Lena Richardson

Nu är det en mer normal evenemangskalender, men världsläget är allt annat än normalt. Varje dag kommer rapporter om inflation, räntehöjningar, stigande matpriser, dyr el och rekordpriser på diesel.

”Blir tufft för många”

– Vi matas hela tiden med hur negativt allt är och det är de värsta scenarierna som målas upp. Det är självklart att man ska ha respekt för att det kommer att bli tufft för många, men jag tror ju inte att alla har det så svårt som nyheterna hela tiden målar upp det, säger Anders Dahl.

Han tror att många håller hårt i pengarna, men samtidigt noterar han en undersökning som SCB gjort om vad folk drar ner på mest:

Kulturupplevelser inte bara kostar, de ger också, påminner Anders Dahl: "Nu är det viktigare än någonsin att man får ett break i vardagen och att man får sig något mer än bara tråkiga nyheter på teven”.
Kulturupplevelser inte bara kostar, de ger också, påminner Anders Dahl: "Nu är det viktigare än någonsin att man får ett break i vardagen och att man får sig något mer än bara tråkiga nyheter på teven”. Foto: Lena Richardson

– Evenemang och nöje låg ganska långt ner på listan, så det finns hopp, säger han.

Han tycker också man ska komma ihåg vad kulturen kan betyda i tuffa tider.

”Viktigare än nånsin”

– Massor! Nu är det viktigare än någonsin att man får ett break i vardagen och får göra något roligt, eller något tänkvärt, något man kan fundera på. Att man får sig något mer än bara tråkiga nyheter på teven, säger han.

För vad händer om vi tar bort allt som inte är absolut nödvändigt?

– Då blir det jättegrått! Vi tror ju på vår verksamhet och vet att vi betyder mycket för många. Vi betyder väldigt mycket för dem som kommer hit och får upplevelser och vi betyder mycket för dem som utövar kulturell verksamhet, att det finns någonstans att vara. Det betyder mycket också för all infrastruktur runtomkring, som restauranger som får gäster, säger han.

I 30 av sina 60 år har Anders Dahl arbetat på Scalateatern, men att själv stå på scenen känner han inget sug efter. ”Ingenting! Inte nåt. Det är inte min grej.”
I 30 av sina 60 år har Anders Dahl arbetat på Scalateatern, men att själv stå på scenen känner han inget sug efter. ”Ingenting! Inte nåt. Det är inte min grej.” Foto: Lena Richardson

Och vad betyder det för dig, som person?

– Det här är ju mitt andra hem! Det är väldigt tillfredsställande att få in bra saker, bra försäljningsuppdrag och att se när personalen går igång på försäljning och sedan när de jobbar med genomförandet och när man går hit en kväll... när man står här och ser hur lyckliga folk är när de går ut efter att ha varit på ett evenemang. Det är mycket av min drivkraft i det här!

Från vvs till nöjesscenen

Han fyllde 60 år häromdagen och därmed har han arbetat halva livet på Scalateatern.

– Jag var med här när vi invigde den 28 december 1992. Sedan dess har jag varit här, säger han.

Vad gjorde du innan?

– Jag jobbade som säljare på ett vvs- och va-företag. Jag hade jobbat där i drygt tio år och det tyckte det var dags att göra något annat. Det var jag och en dåvarande kollega som startade något som hette Rudsvägen 32, för där hade vi en lokal, där vi sålde biljetter. Det gjorde vi redan 1991 och sedan fick vi frågan om vi ville flytta vår verksamhet till Scalateaterns foajé, och det gjorde vi. 1997 köpte Scalateatern verksamheten av oss och jag blev kvar som verksamhetschef. Kort historia! säger han och skrattar.

Hans drivkraft är intakt.

Nya utmaningar hela tiden

– Det är aldrig likadant någon dag nästan. Det är nya utmaningar hela tiden och vi har utvecklat verksamheten ganska mycket under de här åren.

Exempelvis säljs de flesta biljetterna via nätet idag, medan det för 30 år sedan enbart var biljettkassa och telefon som gällde.

Det har blivit många välfyllda gästböcker genom åren och Anders Dahl har även fått se en stor teknisk omdaning av nöjesbranschen. "Första åren fanns det ju knappt nät. Då gick all försäljning via kassan och telefon.” När Springsteen släppte biljetter på den tiden räckte kön upp till Soltorget...
Det har blivit många välfyllda gästböcker genom åren och Anders Dahl har även fått se en stor teknisk omdaning av nöjesbranschen. "Första åren fanns det ju knappt nät. Då gick all försäljning via kassan och telefon.” När Springsteen släppte biljetter på den tiden räckte kön upp till Soltorget... Foto: Lena Richardson

Han har sett artisterna komma och gå och har ett stort kontaktnät bland både stora och lite mindre produktionsbolag, vilket är viktigt när en bra mix av olika sorters föreställningar ska lockas till Karlstadsscenerna.

– Det gäller att vara aktiv och sälja in Karlstad. Våren 2023 har vi hållit på med länge och snart är vi igång med hösten 2023, berättar han.

Har du någon drömbokning kvar?

– Egentligen inte. Jag vill att vi ska komma upp i våra 130-135 föreställningar per år med blandat utbud, alltifrån barnteater till riktiga rockkonserter – det är egentligen det som driver mig, att man fyller kalendern med utbud för Karlstadsbor och värmlänningar.

Gästböckerna är välfyllda. Bo Kaspers Orkester har gästat Scalateatern flera gånger och hur gruppen hittade Scala är en särskild historia.
Gästböckerna är välfyllda. Bo Kaspers Orkester har gästat Scalateatern flera gånger och hur gruppen hittade Scala är en särskild historia. Foto: Lena Richardson

Och även om orosmoln tornar upp sig vid horisonten, ser han fram emot nya evenemang och projekt i sitt andra hem. Han lovar inte 30 år till, men:

– Vi jobbar med en del nya projekt som vi ska sjösätta som ska bli spännande, så jag har inga planer på att sluta på ett tag. Den 9 oktober 2027 tror jag inte att jag är pensionär.

Mera

Anders Dahl om...

Ett oväntat besök:

– Det var en som knallade in här och frågade vad det här var för ställe. ”Det är en teater” svarade de som satt i biljettkassan. ”Får jag gå in och titta?” ”Ja visst. ”När han gick ut sa han ”tack för titten, här ska vi spela nästa gång vi kommer”. Då visade det sig att det var Bo (Sundström) i Bo Kaspers orkester. De har spelat här flera gånger sedan.

Vaccinpassen i december 2021:

– Det var väldigt stökigt, många som opponerade sig och vi fick många kommentarer på mejl och i telefon om både det ena och det andra. Personalen fick stå ut med en del tokigt.

Hur ofta han ser föreställningarna han drar till Karlstad:

– Jag brukar se en hel del, men långt ifrån allt. När man är här hela dagarna kan man inte vara här hela kvällarna också.

Artisternas mytomspunna kravlistor:

– Det är mycket prat om det, men det är inga konstigheter i dem, inte från de artister som är hos oss i alla fall. Här är det väldigt praktiska saker. Man talar om att de är allergiska mot fisk eller nötter, man vill ha lite nattmackor och när maten ska vara serverad, så det flyter på enkelt.

Hur det är att träffa kändisarna som kommer till Scala:

– De är som vanligt folk, de flesta.

Bästa konsertupplevelsen han själv haft på Scala:

– Det häftigaste var nog när 10cc var här. Jag tror det var 2014.

Anders Dahl rankar 10cc-besöket som en av de största konsertupplevelserna han varit med om på Scalateatern.
Anders Dahl rankar 10cc-besöket som en av de största konsertupplevelserna han varit med om på Scalateatern. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

10ccAnders DahlArtisterBo SundströmEvenemangFöreställningarKarlstadKulturNöje/KulturScalateatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.