Hoppa till huvudinnehållet

Här satsar man för att få fler elever att komma in på gymnasiet

Publicerad:
Hagfors Kommun vill att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet. Här är Älvstranden bildningscentrum där Älvstrandsgymnasiet är förlagt.
Hagfors Kommun vill att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet. Här är Älvstranden bildningscentrum där Älvstrandsgymnasiet är förlagt. Foto: Peter Nilsson

Hagfors kommun storsatsar för att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet. Redan från fjärde klass införs screening av elever för att upptäcka kunskapsluckor eller upptäcka klasser där det är stökigt och det är svårt att få studiero.

– Jag skulle vilja ta bort betyget F. Men det går inte att göra något åt det. Det enda vi kan göra lokalt är att så många elever som möjligt blir godkända, säger Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet.

Förra läsåret satte man in en åtgärdsplan för årskurserna 7 och 8 på Kyrkhedens skola i Ekshärad för att man hade sett att resultaten dalat. Målet är att så många som möjligt ska få gymnasiebehörighet. Satsningen har gett bra resultat. Nu genomför kommunen detta arbetssätt i alla skolor i kommunen från och med årskurs 4.

– Vi ska jobba stenhårt med detta. Det är inte så att enskilda pedagoger gör ett dåligt jobb eller att enskilda elever eller klasser har problem. Vi måste bli bättre på att hantera varje individ och klass utifrån de förutsättningar som råder, säger Boo Westlund.

Elever som inte har godkänt i alla kärnämnen i avgångsbetyget i nian får ingen behörighet till gymnasiet.

Om det enbart gäller ett kärnämne man inte är godkänd i så kan man komma in på priv-plats på ett gymnasieprogram. Det innebär att man samtidigt läser upp det ämne man inte var godkänd i.

”Släcker glöden”

Är det fler än ett kärnämne som man inte är godkänd i kan man läsa Introduktionsprogram (IM-program) under ett år för att läsa upp sina betyg för att därefter kunna söka till gymnasiet.

– Känslan av att inte komma in på gymnasiet släcker glöden hos eleverna och de känner att de inte duger. Så kan vi inte ha det. Det är ett systemfel, säger Boo Westlund.

Han har precis fått en nu rapport från Arbetsmiljöverket.

– Den visar tydligt att har man inte gått gymnasiet, så har man svårt att få anställning. Vi slår ut barnen tidigt och dömer dem till ett utanförskap.

Boo Westlund ser att den inledda satsningen redan fått betydelse.

– Det har ökat medvetandet om att vi behöver ta tag i det här, både bland elever och pedagoger. Men sedan är det ingen quick fix.Men jag tror att det här är en av alla saker man behöver göra för att få fler behöriga till gymnasiet.

Artikeltaggar

ÄlvstrandsgymnasietArbetsmiljöverketBoo WestlundGymnasieskolanHagforsHagfors kommunOberoende realisterSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.