Hoppa till huvudinnehållet

Byggboomen mattas av något i Karlstad – Skanska avvaktar med projekt

Publicerad:
Bostadsbyggandet rullar på i hög takt på Tullholmen i Karlstad trots sämre tider. Här ses Balders stora projekt som omfattar 459 nya lägenheter. Foto: Helena Karlsson

Det har länge varit byggboom i Karlstad, men nu märks ett visst mått av försiktighet bland byggbolagen.

De tuffare tiderna gör även att några bostadsprojekt skjuts upp.

– Visst är det lite lugnare på bygglovssidan, men det är inget stopp och vi har fortfarande planuppdrag.

Beskedet kommer från stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Byggboomen har varit och är stor i Karlstad, men den ekonomiska situationen med stigande räntor och högre priser gör att vissa bolag väljer att bromsa en del av sina satsningar.

– Vi skulle egentligen ha varit i gång med byggandet av nya lägenheter längs Kanikenäsbanken där vårt kontor tidigare låg innan det revs. Planen var att den första av två etapper med ett 70-tal bostäder i varje skulle ha inletts efter sommaren.

– Men det projektet har vi valt att förskjuta med tanke på rådande läge med högre räntor stigande priser. Vi måste först få ihop budgeten, säger Fredrik Karlsson, distriktschef på Skanska i Värmland.

Skanska har rivit sitt kontor längs Kanikenäsbanken i Karlstad. Planen var att börja bygga nya bostäder där i år, men företaget avvaktar med projektet på grund av det ekonomiska läget.
Skanska har rivit sitt kontor längs Kanikenäsbanken i Karlstad. Planen var att börja bygga nya bostäder där i år, men företaget avvaktar med projektet på grund av det ekonomiska läget. Foto: Helena Karlsson

Man väljer även att avvakta med sina cirka 75 nya bostadsrätter på Tullholmen, tvärs över gatan för Helmia och därmed även de fyra hyresrätterna i Älvenäs som skulle byggts först, ett kommunalt krav i för att få bebygga Tullholmstomten.

”Det är olyckligt”

– Jag kan i dagsläget inte ge någon information när de satsningarna kan påbörjas. Det är olyckligt att marknaden befinner sig i ett så osäkert läge, men jag ser ändå positivt på framtiden. Vi har fler produkter än bostäder.

– Vi hoppas på att de offentliga beställningarna från bland annat kommunerna fortsätter och förbereder oss för den stora utbyggnaden av Centralsjukhuset som inleds på allvar 2024, säger Fredrik Karlsson.

”Jag kan i dagsläget inte ge någon information när de satsningarna på Tullholmen och i Älvenäs kan påbörjas”, säger Fredrik Karlsson, till höger, distriktschef på Skanska i Värmland.
”Jag kan i dagsläget inte ge någon information när de satsningarna på Tullholmen och i Älvenäs kan påbörjas”, säger Fredrik Karlsson, till höger, distriktschef på Skanska i Värmland. Foto: Christer Wik

Även hos KBAB ser man över sina framtida planer som bland annat omfattar 45 lägenheter på Norrstrand och 130 hyresrätter på Gruvlyckan.

– Kraftigt stigande byggpriser påverkar oss precis som alla andra. Framtiden är svår att förutsäga och frågan om att eventuellt senarelägga start av kommande byggprojekt kommer diskuteras på vårt styrelsemöte i oktober.

– Beslut om att eventuellt stoppa några kommande byggen förväntas således i så fall tas i november, säger KBAB:s vd Carin Skarman.

KBAB ska på på styrelsemötet i oktober diskutera om att eventuellt senarelägga start av kommande byggprojekt, säger vd:n Carin Skarman.
KBAB ska på på styrelsemötet i oktober diskutera om att eventuellt senarelägga start av kommande byggprojekt, säger vd:n Carin Skarman. Foto: Jonny Ohlsson

Lundbergs planerar för två stora bostadsprojekt i attraktiva lägen i Karlstad. Det gäller dels på den gamla macktomten längs Hagaborgsgatan där man ska bygga cirka 140 lägenheter och cirka 150 i projektet Haga entré. Det finns dock inga besked när dessa kan bli av.

– Men ingenting är förändrat eftersom vi aldrig har gett några besked om tider för byggstart och det kan jag inte göra nu heller. Det är väldigt svårt att planera för framtiden, säger Peter Lundgren, regionchef på Lundbergs.

”Försäljningen rullar på”

Ett annat bolag som har flera projekt framför sig är Löfberg fastigheter. Man ska uppföra 50 bostadsrätter vid Tullholmsviken och 25 lägenheter på Bryggudden där ett tiotal är stora etagevåningar.

– Båda är så attraktiva satsningar att vi inte tror att de kommer att påverkas så mycket av det ekonomiska läget. Försäljningen rullar på och det finns ett stort intresse för dem.

– Vi ser generellt positivt på marknaden, men samtidigt är det viktigt att vi hittar rimliga nivåer på kostnadsökningarna. Jag tror att vi kan vänta oss en tid med färre beställningar och en inbromsning i byggandet, säger Tomas Rhöse, vd på Löfberg fastigheter.

”Vi ser generellt positivt på marknaden, men samtidigt är det viktigt att vi hittar rimliga nivåer på kostnadsökningarna”, säger Tomas Rhöse, vd för Löfberg fastigheter.
”Vi ser generellt positivt på marknaden, men samtidigt är det viktigt att vi hittar rimliga nivåer på kostnadsökningarna”, säger Tomas Rhöse, vd för Löfberg fastigheter. Foto: Lisa Olaison

Peab har i dagarna inlett sitt stora projekt Kajpromenaden på den obebyggda tomten bredvid MSB-huset vid Tullholmsviken. Där ska det bli sammanlagt bli 133 bostadsrätter i tre hus.

Påverkas inte

– Varken det projektet eller tiovåningshuset med 62 lägenheter vid Kanikenäsbanken påverkas av det förändrade ekonomiska läget. Båda har bra försäljning även om läget är lite lugnare och våra tolv nya bostadsrätter i Molkom med inflyttning i november är slutsålda.

– I övrigt har vi inga andra projekt i närtid som kan beröras av de tuffare tiderna, säger Tomas Sandahl, projektchef på Peab.

Inte heller Balder som för närvarande bygger cirka 900 nya lägenheter på Tullholmen påverkas av det förändrade ekonomiska läget. Nuvarande projekt löper på och inga fler är i dagsläget planerade, enligt presskommunikatören Eva Jonasson.

"Skrämmer upp folk”

Karlstadhus vd Janne Gustavsson tycker att det är viktigt att man har lite is i magen i sådan här allvarlig situation.

– Nyhetsprogrammen skrämmer upp folk och det leder till att ekonomin går ner ännu mer. Det gäller att se det positiva. Nu har exempelvis priserna på en del byggmaterial börjat vända ner, bland annat plåt och virke.

– Samtidigt kan man säga att marknaden nu har gått tillbaka mer till det normala efter några väldigt, väldigt bra år.

De nya bostäderna på Sundsta torg börjar resa sig. Enligt Janne Gustavsson, vd för Karlstadhus som genomför projektet tillsammans med Prepart, är alla de 136 lägenheterna sålda.
De nya bostäderna på Sundsta torg börjar resa sig. Enligt Janne Gustavsson, vd för Karlstadhus som genomför projektet tillsammans med Prepart, är alla de 136 lägenheterna sålda. Foto: Helena Karlsson

– För våra projekt Sundsta torg och Hyttan bredvid Karlstad CCC som nu börjar resa sig följer planen. Sundsta torg är fullsålt och en stor kö och för hus 1 på Hyttan är också alla lägenheterna sålda och 85 procent av bostäderna i hus två är tecknade. Så det känns stabilt, säger han.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson anser att Karlstad på byggsidan ännu inte påverkats i någon större grad av de ekonomiska förändringarna.

– Nej, visst är det lite lugnare på bygglovssidan, men det är samtidigt inget stopp och vi har fortfarande planuppdrag.

Ser ingen oro

– Karlstads kommun har försökt att ha en genomsnittlig befolkningsökning på cirka 1 procent per år och då slipper vi lite av topparna som gör att byggandet plötsligt tar tvärstopp. Jag ser ingen oro för det och många nya stora projekt är redan i gång.

– Dessutom är Karlstad som region- och universitetsstad alltid attraktiv att satsa i och vi har den senaste tiden haft ett stort fokus på att ha detaljplaner för att öka villabyggandet och det ser vi tydliga effekter av nu, säger Erik Nilsson.

Artikeltaggar

ÄlvenäsBalderBostad och byggenBostäderBostadsrätterBrygguddenCarin SkarmanErik NilssonFredrik KarlssonGruvlyckanHagaHyresrätterJanne GustavssonKarlstadKarlstad CCCKarlstadhusKarlstads kommunKBABLägenheterLundbergsMolkomMSBNorrstrandPeabPeter LundgrenPrepartSkanskaSundsta torgTomas RhöseTullholmenTullholmsvikenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.