Hoppa till huvudinnehållet

Voyce: Skämskudde i size XL behövs – nu får det väl räcka med filmningar?

Publicerad:
NWT-sportens Solveig Voyce skriver om hur Luleå de senaste veckorna lyft frågan om filmning och förstärkning i sitt lag. Ett ämne som kan behöva tas upp igen, menar hon.
NWT-sportens Solveig Voyce skriver om hur Luleå de senaste veckorna lyft frågan om filmning och förstärkning i sitt lag. Ett ämne som kan behöva tas upp igen, menar hon.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

NWT-sportens krönikör Solveig Voyce dyker ner i kvällens match och hittar såväl positiva FBK-vibbar som en jättestor rödgul skämskudde.

Färjestad föll tungt i reprisen på SM-finalen

Gode tid vad folk inte var imponerade av mitt tyckande efter Skellefteådubbeln, ni vet när Färjestad släppte in 12 mål på två matcher och förlorade två gånger om mot de gulsvarta?

Jag tyckte verkligen att Färjestad spelade bra. Att det fanns en hel del att bygga vidare på.

Och vet ni vad? Det tycker jag nu också.

3-0 i baken.

Så hallå alla mailande män, nu kör vi igen!

Färjestad gjorde en riktigt, riktigt bra förstaperiod mot Luleå. Hög intensitet, hårt jobb över hela banan. Laget radade upp chanser – men det var som mot Skellefteå. Pucken ville inte in.

Ineffektiviteten i första perioden blev kostsam. Båda målvakterna höll tätt och inför andra kändes det som fördel Färjestad.

Då kom Luleå ut och var... ja, Luleå på hemmais, så som man är van att se dem. Laget har haft väldigt, väldigt svårt hemma i Coop Norrbotten Arena hittills den här säsongen. Och på de senaste fyra matcherna innan kvällens drabbning hade man bara gjort mer än ett mål vid ett tillfälle.

När ledningsmålet kom i slutet av andra perioden, var det inte alls oväntat sett till hur mittenakten hade utvecklats.

Men även om FBK-spelarna blev mer tillbakatryckta i sekvenser i andra, så var Färjestad betydligt bättre i special teams än mot till exempel Skellefteå. Det finns ljusglimtar, även om 3-0 ser ut som en mörk och dyster kväll i norr för FBK-folket.

2-0 kom när FBK gick för en kvittering, och de vitklädda spelarna fick tunnelseende i egen zon.

3-0 kom i tom kasse.

Nej, laget var inte utspelat på något sätt, och en bortamatch mot Luleå är ju ingen walk in the park. Dessutom hade Färjestad Remi Elie och Daniel Viksten borta, plus att Joel Nyström klev av i tredje perioden.

Det känns även som att Luleå var piskat att vinna kvällens match, efter en stormig vecka där ännu en blek hemmainsats hade fått båten att gunga allt mer.

Nej, någon skämskudde behöver FBK-supportrarna verkligen inte ta fram för sitt lags insats.

Däremot kan den rödgula skämskudden i XL plockas fram. Inte för sättet Luleå reste sig på efter den första perioden.

Nej nej nej.

För den förstärkning Brendan Shinnimin bjöd på i mittenperioden.

Se händelsen från C Mores sändning här nedanför.

Fick han sy några stygn i munnen där, Shinnimin, eller fick han svåra smärtor i benen och saknas på träningen imorgon, så är jag den första att stå med dumstrut på skallen.

Men med tanke på hur lätt Luleåstjärnan reste sig efter att ha fallit ihop förstår man till fullo att FBK-båset reagerade när Max Lindroth åkte ut en tvåa för roughing i samband med händelsen.

Det var inte länge sedan Shinnimin dömdes av disciplinnämnden för filmning och kort innan dess anklagades han för diving av Brynäs Anton Rödin. Då slapp han påföljd, men för två veckor sedan fälldes han alltså efter en situation mot Linköping.

5000 kronor i böter blev det då.

Vad händer nu?

Efter förstärkningen i Linköping-matchen sa Luleås vice GM till Norrbottens-Kuriren att man skulle prata med sina spelare - inklusive Shinnimin - om filmningar.

– Vi vill jobba bort det ur svensk hockey och vi jobbar med spelarna för att vi inte ska ha det, det är inklusive Shinnimin, absolut, sa Ulf Engman till tidningen då.

Tomas Mitell intervjuades av Sportbladet i samband med att Brendan Shinnimin, samt Rögles Calle Clang och Linköpings Jesper Pettersson fälldes för filmning efter den där omgången för två veckor sedan. FBK-coachen fick ge sin syn på filmningar och förstärkningar inom hockeyn.

– Man behöver tappa en fördel under match för då kommer lagkamrater, fans och coacher var förbannade på de som filmar och förstärker, sa FBK-coachen till tidningen då.

Ja, något måste hända för det börjar bli löjligt. Och 5000 kronor i böter... kom igen. Det är inte så svensk hockey kommer att bli av med problemet.

Återstår att se om det blir en ny bot imorgon. Eller så släpps situationen helt.

Absolut, Lindroths handske behövde inte vara i Shinnimins ansikte. Det var onödigt.

Men en sak är jag 100 procent säker på.

En tvåa för roughing var det definitivt inte.

Artikeltaggar

Anton RödinBrendan ShinniminC MoreCalle ClangCoop Norrbotten ArenaDaniel VikstenFärjestad BK HerrIshockeyJoel NyströmKrönikorLuleå HockeyMax LindrothNorrbottens-KurirenRemi ElieRögle BKSHLSportbladetSportkrönikaTomas Mitell