Hoppa till huvudinnehållet

Liveröd ser till att det händer i Bror Hjorths hus

Publicerad:
Jonas Liveröds Self-portrait in four dimensions, 2020, är ett av verken som visas på utställningen Händelsen som pågår 15 oktober till 27 november på Bror Hjorths Hus i Uppsala. Foto: David Eng

Kristinehamnsbördige konstnären Jonas Liveröd ställer ut på Bror Hjorts hus i Uppsala. ”Händelsen” heter utställningen som öppnar på lördag, den 15 oktober.

”Djupt materialotrogen.”

Så beskriver konstnären själv sitt skapande och det innebär att han ger sig själv friheten att utforska olika material, tekniker, metoder och kanske framför allt idéer.

Till utställningen på Bror Hjorth-museet fokuserar han på skulpturer och ser till att utställningshallen får såväl en karneval med Goya-inspirerade figurer som en nytolkning av Bror Hjorth-verket Kubistisk flicka.

Skapade sladdbarn

”Liveröd har gjort ett syskonverk till Hjorths skulptur, ett sladdbarn hundra år senasre om man så vill. I båda skulpturerna kan spåras de båda konstnärernas gemensamma kärlek till folkkonst, arkitektur och skulptur”, framhålls i ett pressmeddelande från konsthallen, som också konstaterar att ”det är alltid något på gång runt Jonas Liveröd”:

Jonas Liveröd är från Kristinehamn men bor på en gård i Västergötland, där han skapat Luftslottet med en Liverödsk wunderkammare.
Jonas Liveröd är från Kristinehamn men bor på en gård i Västergötland, där han skapat Luftslottet med en Liverödsk wunderkammare. Foto: Lena Richardson

”Han innehar för närvarande Konstnärsnämndens stora femåriga arbetsstipendium och under hösten gör han en större utställning på Värmlands museum i Karlstad och publicerar även sitt eget Liverödska konstnärliga lexikon Grand Assembly.”

Utställningen invigs på lördag av författaren Bengt af Klintberg och onsdagskvällen den 9 november ska Jonas Liveröd själv visa sin utställning och berätta om sitt skapande.

Rymden anfaller Luftslottet: ”Renodla? Det ska vara snårigt!”Jonas Liveröd släpper loss märkliga drömmar och makalösa manicker i Kristinehamn

Artikeltaggar

Bengt af KlintbergBror HjorthBror Hjorths HusJonas LiverödKarlstadKonstKonstnärsnämndenNöje/KulturSamhälleSkulpturerUppsalaUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.