Hoppa till huvudinnehållet

Hon porträtterade en konstnärslegendar: ”En lite tystlåten person”

Publicerad:
Ulla-Britt Sjögren har många fina minnen av konstnären John E Franzén, som hon och hennes make, konstnären Lars Sjögren, lärde känna redan 1975.
Ulla-Britt Sjögren har många fina minnen av konstnären John E Franzén, som hon och hennes make, konstnären Lars Sjögren, lärde känna redan 1975. Foto: Lena Richardson

Konstnären John E Franzén har avlidit, 82 år gammal. En som har starka minnen av honom är Ulla-Britt Sjögren i Karlstad. Hon träffade den välkände konstnären många gånger och har även tagit ett speciellt porträtt av honom.

"John-E” – så kallar Karlstadsbon Ulla-Britt Sjögren den kände konstnären John E Franzén. Hon och hennes man Lars Sjögren, konstnär i Karlstad, lärde känna honom via en gemensam bekant: konstsamlaren och bankmannen Åke Andrén som bodde i Karlstad en period och senare flyttade till Småland.

– Genom honom kom vi ner till Småland och Lars fick ha en utställning. John-E och hans fru kom till utställningen och sedan träffades vi på kvällen – eller hela natten, om jag ska vara ärlig. Det var 70-tal och vi var unga, säger hon och skrattar.

Ödmjuk i cowboyhatt

Bilderna på den berömda konstnären tog hon vid ett annat festligt tillfällen, men långt senare. Det var när Åke Andrén firade sin 70-årsdag med att samla vännerna till stor fest. Lars och Ulla-Britt Sjögren var självklara gäster, så också John E Franzén och en lång rad andra konstnärer som Andrén samarbetat med under åren.

Ulla-Britt Sjögren hade med sig kameran och när hon såg hur ljuset föll på Franzén bad hon att få ta bild av honom. Det blev två fina porträtt på konstnären iförd stor cowboyhatt, lång rock och – istället för slips – en western-snodd.

John E Franzén kunde måla skarpa bilder i tuffa miljöer, men som person var han ödmjuk och vänlig, berättar Ulla-Britt Sjögren.
John E Franzén kunde måla skarpa bilder i tuffa miljöer, men som person var han ödmjuk och vänlig, berättar Ulla-Britt Sjögren. Foto: Lena Richardson

– Han var väldigt ödmjuk, mjuk och fin! Han var väldigt behaglig att prata med, säger hon.

Porträtterade kungamålaren

Hon tycker att det finns en kontrast mellan konstnären själv och hans verk.

– Han var en lite tystlåten person, inte alls några stora åthävor.

I konsten kunde han däremot provocera. Det berömda verket ”Hells Angels of Californa, United States of America”, där han skildrar en våldsam fest i motorcykelgänget är det kanske främsta exemplet på det, men även hans porträtt av den svenska kungafamiljen orsakade rabalder.

Konstnären John E. Franzén framför sitt konstverk av svenska kungafamiljen på Gripsholms slott i Mariefred 29 maj 1985. I en intervju i Expressen 2015 avslöjade konstnären att Silvia hade velat att han skulle måla om kronprinsessan, för att hon enligt drottningen såg för kaxig ut.
Konstnären John E. Franzén framför sitt konstverk av svenska kungafamiljen på Gripsholms slott i Mariefred 29 maj 1985. I en intervju i Expressen 2015 avslöjade konstnären att Silvia hade velat att han skulle måla om kronprinsessan, för att hon enligt drottningen såg för kaxig ut. Foto: Jan Collsiöö/TT

Om detta pratade de inte när de sågs, men Ulla-Britt Sjögren påminner om att 60-och 70-talen innebar en ny tid inte bara i samhället i stort utan också i konsten.

– Det var sådana strömningar inom konsten då. Det kom en ny tid, som inte varit i Sverige tidigare, säger hon.

Ställde ut i fjol

När detta nya mötte gamla mönster uppstod krockar, men superrealisten John E Franzén hade funnit sin väg i livet och han fortsatte måla, oavsett såväl debatter som hyllningar.

John E Franzén bodde i USA en period, men kom hem till Sverige och landade i först Småland och sedan Österlen i Skåne.
John E Franzén bodde i USA en period, men kom hem till Sverige och landade i först Småland och sedan Österlen i Skåne. Foto: Lena Richardson

Så sent som i fjol hade han sin sista utställning, ”Ride” på Gävle konstcentrum, men tiden rann ut. Konstnären John E Franzén hade Parkinsons och i förra veckan kom beskedet om hans död. Han blev 82 år gammal.

Sjögrenska fåglarna släpptes fria på Tullholmen: ”En höjdare”

Artikeltaggar

KarlstadKonstLars SjögrenNöje/KulturSverigeUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.