Hoppa till huvudinnehållet

Fler aktiviteter för seniorer: Trivselträffar bryter isoleringen

Publicerad:
Vivi-Anne Karlsson, Eva Lindqvist, Ingrid Gustafsson och Lena Eliasson uppskattar sång och musik och hade satt sig  nära scenen där Vikenpojkarna uppträdde.
Vivi-Anne Karlsson, Eva Lindqvist, Ingrid Gustafsson och Lena Eliasson uppskattar sång och musik och hade satt sig nära scenen där Vikenpojkarna uppträdde. Foto: Helena Karlsson

Nu välkomnas alla seniorer i Karlstad till trivselträffar på kommunens trygghetsboenden. I centrum står underhållning och olika aktiviteter men framför allt gemenskap.

Under torsdagen var det fullsatt i matsalen på Våxnäs trygghetsboende när Vikenpojkarna bjöd på underhållning.

– Det är kul att ha något att lyssna på och Vikenpojkarna är bra, jag har hört dem förut, säger Lena Eliasson som har satt sig nära orkestern.

Hon bor i huset och försöker vara med på de flesta aktiviteter som anordnas.

– Jag gillar musik och sång sedan tycker jag att det är roligt med quiz och att lyssna på föredrag. Det kommer någon hit och pratar på tisdagar och torsdagar så i förmiddags lyssnade jag på ett föredrag om äppelkaka, berättar hon.

Öppet för alla

Coronapandemin lade locket på, men nu öppnar man upp för trivselträffar, gemensamma aktiviteter för dem som bor på kommunens trygghetsboenden, men även för andra seniorer.

– Före pandemin hade vi något vi kallade träffpunkt varannan vecka. Nu strävar vi efter att ha något varje vardag, allt från stort till smått. Det kan vara underhållning, men också att man tar en fika tillsammans eller möts där för att ta en gemensam promenad, berättar Jill Mattsson, verksamhetschef för Karlstads kommuns trygghetsboenden.

Jan Engberg uppskattar att se på hockeymatcher tillsammans med de andra på Hagaborgs äldreboende.
Jan Engberg uppskattar att se på hockeymatcher tillsammans med de andra på Hagaborgs äldreboende. Foto: Helena Karlsson

Cykelfantast

Bredvid Lena Eliasson sitter en lika förväntansfull Ingrid Gustafsson.

– Jag går på allt som anordnas och jag gillar sång! Jag har tidigare sjungit i kören Glada damer och jag ska sjunga med när Vikenpojkarna spelar i dag, berättar hon.

Hon är även en inbiten cykelfantast.

– Jag cyklar varje dag. Våxnäs trygghetsboende är med i cykel-VM för seniorer där alla tillsammans ska cykla så långt som möjligt. Vi var med i tävlingen förra året också och då blev vi bäst i Sverige, säger hon.

Något varje dag

Trivselträffarna drog igång i slutet av september och planen är att erbjuda aktiviteter på Karlstads kommuns alla trygghetsboenden, både för- och eftermiddag.

Än är man inte riktigt där.

– Det tar ett tag att fylla kalendrarna. Vi är fortfarande i en uppstart och behöver fånga in vad man vill ta del av, säger Jill Mattsson.

I våras bjöd kommunen in seniorer till medborgardialog. Ett hundratal personer runt om i Karlstad passade på att berätta vilka aktiviteter de ville ha.

Hockeyfantast

En av dem var Jan Engberg som bor på Hagaborgs trygghetsboende.

– Jag ville bidra med idéer och tycker att det ska vara mer sport, berättar han.

Själv är han inbiten hockeyfantast.

– Vi har en storbilds-tv och har sett en del hockeymatcher tillsammans, men jag hoppas att det blir många fler, säger han.

Seniorerna blev även tillfrågade om de själva ville vara med och leda någon aktivitet.

– Intresset var svalt men det kanske kommer i gång något på ett av våra trygghetsboenden, säger Jill Mattsson.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgFamiljJill MattssonKarlstadKarlstads kommunSångUnderhållningVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.