Hoppa till huvudinnehållet

Dömd sexbrottsling på fri fot – tingsrätten missade hålla förhandling

Publicerad:
Den 30-årige dömde sexbrottslingen försattes på fri fot på torsdagen efter att Värmlands tingsrätt missat att hålla ny häktningsförhandling.
Den 30-årige dömde sexbrottslingen försattes på fri fot på torsdagen efter att Värmlands tingsrätt missat att hålla ny häktningsförhandling. Foto: Helena Karlsson

Han var häktad misstänkt för att ha våldtagit en flicka på ett hotell i Karlstad.

Nu kan NWT avslöja att den 30-årige sexbrottslingen försatts på fri fot - efter att tingsrätten missat att hålla en ny häktningsförhandling.

– Det ska ju bara inte hända, säger målsägarbiträde Sofia Möller.

Den 30-årige värmlänningen lockade till sig flickor och unga kvinnor genom att lura dem att de skulle få testa underkläder för ett känt företag.

När de sedan befann sig i ensamma med honom våldtog han dem - vilket ledde till att mannen 2019 dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn, våldtäkt och kränkande fotografering.

Han frigavs i februari 2021, men mindre än ett år senare - i januari 2022 - misstänks han ha utnyttjat ett barn för sexuell posering och ha träffat ett annat barn i sexuellt syfte.

Misstänkt våldtäkt på hotell

De misstänkta brotten avslöjades i somras och han var anhållen en kort tid för dem men inte häktad. Bara några dagar senare i början av juli i år misstänks 30-åringen ha våldtagit en flicka under 15 år vid två tillfällen på ett hotell i centrala Karlstad, vilket NWT rapporterat om tidigare.

Mannen har suttit häktad för de två barnvåldtäkterna sedan dess.

Tingsrätten beslutade 26 september att förlänga häktningstiden till 14 oktober på begäran av åklagare Katarina Ström Lindberg.

”XX ska fortfarande vara häktad i målet. Åklagaren har fortfarande tillstånd att meddela restriktioner.” skriver domstolen.

Värmlänningen har varit häktad sedan början av juli misstänkt för våldtäkt mot barn.
Värmlänningen har varit häktad sedan början av juli misstänkt för våldtäkt mot barn. Foto: Lisa Olaison

Trots det försattes den notoriske sexbrottslingen på fri fot på torsdagsmorgonen.

Försatt på fri fot

Anledningen är att tingsrätten missat att hålla en ny häktningsförhandling.

I det tidigare beslutet konstaterade tingsrätten att åtal ska vara väckt senast 14 oktober - 18 dagar efter senaste häktningsförhandlingen. Men enligt lag måste tingsrätten utlysa en omhäktningsförhandling var 14:e dag, vilket i det här fallet skulle ha skett i måndags.

Åklagare Katarina Ström Lindberg räknar med att åtala mannen inom kort.
Åklagare Katarina Ström Lindberg räknar med att åtala mannen inom kort. Foto: Lisa Olaison

När det inte gjordes valde den 30-årige värmlänningen att via sin advokat Hans-Peter Lindström överklaga det tidigare häktningsbeslutet till hovrätten - som nu hävt häktningen med motiveringen:

”Det fanns förutsättningar för tingsrätten att medge åtalsförlängning till den 14 oktober 2022. Tingsrätten borde trots detta inom två veckor från beslutet den 26 september 2022 ha hållit en ny förhandling i häktningsfrågan eller tagit ställning till om en sådan förhandling uppenbart skulle ha varit utan betydelse. Tingsrätten har emellertid inte hållit någon ny häktningsförhandling eller gjort ett sådant ställningstagande. XX kan därmed inte längre hållas frihetsberövad med stöd av det senaste häktningsbeslutet.”

”Ska inte hända”

Samtidigt konstaterar hovrätten:

”För våldtäkt mot barn är inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år och det är inte uppenbart att det saknas risk för att XX genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvåra sakens utredning samt fortsätter sin brottsliga verksamhet.”

Efter frigivandet har det hållits en rad paniksamtal mellan inblandade under torsdagsförmiddagen.

Målsägarbiträde Sofia Möller är mycket kritisk till tingsrättens agerande.
Målsägarbiträde Sofia Möller är mycket kritisk till tingsrättens agerande. Foto: Peter Bäcker

Målsägarbiträde Sofia Möller som företräder ett av brottsoffren är upprörd över tingsrättens agerande.

– Det är anmärkningsvärt, det ska ju bara inte hända, säger hon.

Åklagare Katarina Ström Lindberg vill inte uttala sig om hur frisläppandet påverkar hennes utredning.

– Men utredningen är klar och jag kommer väcka åtal så snart som möjligt, säger hon.

”Vi har inte gjort fel”

Trots kritiken anser dock inte tingsrättens chef, lagman Lars Holmgård att myndigheten gjort något fel.

Lagman Lars Holmgård anser inte att tingsrätten gjort något fel.
Lagman Lars Holmgård anser inte att tingsrätten gjort något fel. Foto: Lisa Olaison

– Vi är väldigt förbryllade över hovrättens beslut. Tingsrätten gjorde bedömningen att här har man gått med på 18 dagars förlängning så vi ansåg inte att det behövdes hållas en ny förhandling. Det var medvetet att vi gjorde på det här sättet, men hovrätten ansåg att det var fel, säger Lars Holmgård.

Och fortsätter:

– Spontant tycker vi att hovrättens beslut är konstigt, vi har lite svårt att förhålla oss till det här nu. Jag kan inte se att det är något fel i vår handläggning.

Fick fängelse för barnvåldtäkt – direkt misstänkt för nya brott

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättHäktningsförhandlingKarlstadKatarina Ström LindbergLars HolmgårdVåldtäkt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.