Hoppa till huvudinnehållet

Avregleringen av elmarknaden är boven i dramat

Publicerad:
Jag anser att avregleringen av elmarknaden är det i särklass dummaste beslut som någonsin tagits inom svensk politik, skriver Torsten Jarnstam.
Jag anser att avregleringen av elmarknaden är det i särklass dummaste beslut som någonsin tagits inom svensk politik, skriver Torsten Jarnstam. Foto: Martina Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Min tro är att situationen hade varit en helt annan om staten hade haft kontrollen över tillgång och efterfrågan av elektricitet i landet, skriver Torsten Jarnstam.

Ingen har väl kunnat undgå att elkostnaderna skenar just nu. Det finns olika orsaker till varför elkostnaderna skjuter i höjden på ett fullständigt okontrollerat sätt. Vi ska nog inte lägga hela skulden på Rysslands krig mot Ukraina. Det finns också andra orsaker till den fullständigt katastrofala situation vi just nu befinner oss i.

Ett är då säkert. De skenande elkostnaderna drabbar oss alla; industrin, olika företag och butiker. Inom staten, regionerna och kommunerna drabbas olika samhällsfunktioner och det drabbar förstås även oss privatpersoner. Exempelvis alla som laddar sina elfordon påverkas av höga elpriser.

Hur hade situationen sett ut om elmarknaden inte hade blivit avreglerad och staten fortfarande hade haft kontrollen över Sveriges elsituation? Det svaret kommer vi aldrig att få reda på, men min tro är att situationen hade varit en helt annan om staten hade haft kontrollen över tillgång och efterfrågan av elektricitet i landet. Då hade staten på ett bättre sätt kunnat sätta in stödåtgärder om så behövs för att rädda industrin, näringslivet i stort, den allmännyttiga samhällsservicen och privatpersoners elbehov.

Så skriver du en debattartikel

Problemet med all avreglering – det går inte att återfå samhällskontrollen igen. Varje politiskt beslut, då man avser att avreglera någon samhällsfunktion, måste vara mycket ordentligt genomtänkt. Där både de positiva och de negativa effekterna, måste vara noga analyserade och hänsynstagna i beslutet.

Jag anser att avregleringen av elmarknaden är det i särklass dummaste beslut som någonsin tagits inom svensk politik. Beslutet är likvärdigt med att helt avhända sig kontrollen, som kan liknas vid ”kroppspulsådern för elförsörjningen” i Sverige. Om man tror att elen blir billigare om man avreglerar elmarknaden, då är man inte alls förankrad i verkligheten.

Det som för tillfället stör mig otroligt, är att elbolagen just nu säljer el utomlands för många miljarder kronor och därigenom gör jättevinster. Detta är verkligen inte klokt och ”som grädde på moset” kommer vi snart att uppmanas att minska vår användning av el, förmodligen för att det framöver kommer att bli brist på el. När kommer vi elkonsumenter att få ta del av miljardvinsterna elbolagen gör genom att sälja el utomlands?

Apropå avregleringar, det finns många fler exempel på högst tvivelaktiga avregleringar. Exempelvis skolan med dess friskolor, där kapitalisterna skor sig på skattebetalarnas bekostnad och ”tjänar storkovan”, och avregleringen av järnvägen.

Problemen med beslut att avreglera någon samhällsfunktion är att sedan längre fram få över ansvaret från det privata näringslivet till samhället igen – det är fullständigt omöjligt. Det går helt enkelt inte att få samhällskontroll igen över de avreglerade samhällsverksamheterna.

Att de skenande elpriserna drabbar samhället just nu är mycket märkligt, då vi som bäst håller på att ”elektrifiera” bilar, bussar, lastbilar och så vidare. Detta utifrån vår ambition att minska de fossila utsläppen genom att bland annat minska beroendet av att köra våra fordon på diesel och bensin.

Som vi alla känner till är vi inne i en mycket viktig och oundviklig fas för att rädda moder jord från att gå under. Vi alla måste bidra i stort och smått för att minska vårt klimatutsläpp och det kan vi bland annat göra genom ökad elanvändning, men då måste elpriserna minska avsevärt.

Torsten Jarnstam

Karlstad

Artikeltaggar

BeslutDebattDieselDrivmedelElElkrisenEnergiEnergiförsörjningFordonFriskolorHallstavikJärnvägKlimatRysslandSverigeUkrainaUtsläpp