Region Värmland har sprängt budgeten för hyrpersonal.
Till och med augusti kostade hyrpersonalen 162,9 miljoner kronor, men budgeten var bara på 15 miljoner.
– Det är sura pengar, säger Daniel Schützer (S) i tillträdande regionstyret.
Han tror att det kommer att ta tid att vända trenden.
Siffrorna finns i Region Värmlands delårsrapport för januari till och med augusti.
Kostnaderna för hyrpersonal har ökat med 52,6 procent under årets första åtta månader jämfört med samma period förra året. I reda pengar motsvarar det 56,1 miljoner kronor. Av de knappt 163 miljoner som lagts på hyrpersonal i år har drygt 151 miljoner gått till läkare, knappt 8 miljoner till barnmorskor och drygt tre miljoner till lärare.
För hela året bedömer regionen att man kommer att få betala 245,8 miljoner kronor för hyrpersonal. Det är 223 miljoner mer än budgeterat.
Fler behöver hyras in
I hälso- och sjukvårdsnämndens delårsrapport framgår det att det ökade intaget av hyrpersonal beror på ”en större vakans” och att fler beställningar av hyrpersonal har besvarats.
Behovet av att hyra in ökar i både öppenvården och slutenvården. Det har ökat i de verksamheter som hyr in sedan tidigare och dessutom har nya verksamheter börjat hyra in.
Regionen skriver i delårsrapporten för hälso- och sjukvårdsnämnden att man inte vill vara beroende av hyrpersonal. Det står att regionen ”arbetar aktivt med att ha en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare”.
Regionens delårsrapport behandlas av regionfullmäktige under onsdagen.
NWT söker en tjänsteman på Region Värmland för en kommentar.
Vänder långsamt
Daniel Schützer (S) är tilltänkt ny ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden när regionens nya styre bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet tar över.
– Det är inte den utvecklingen vi vill ha, säger han om de stora hyrläkarkostnaderna och tillägger:
– Vi måste bli mer attraktiva som arbetsgivare.
Nu kommer S att prata ihop sig med sina samarbetspartier om vilka åtgärder som ska vidtas.
När tror du att värmlänningarna kommer att se någon skillnad?
– Det kommer att ta tid, det kommer att vara små, små steg. På något ställe kanske man har mer tur än andra så att en viss vårdcentral klarar att få ihop sin bemanning snabbare. Då kommer de kanske märka det redan nästa år.
Men han tror inte att det nya styret kommer att klara målet om att regionen ska bli oberoende av hyrpersonal under de kommande fyra åren.
– Att vända en sådan här utveckling, det gör du inte jättesnabbt. Samtidigt finns det ju ingen naturlag som säger att Värmland behöver vara sämst i klassen på rekrytering, så det är klart att vi ska lyckas med det.