Markus är årets lärare i Värmland: ”Viktigt att ha en god relation med eleverna”

Publicerad:
Markus Åberg har arbetat som gymnasielärare under de senaste tre åren. Foto: Håkan Funk

Under måndagens Lärargala i Stockholm, prisades årets lärare inom varje län.

I Värmland gick utmärkelsen till elevfavoriten Markus Åberg.

– Det är lite chockerande att det skulle bli just jag, säger han.

27-åriga Markus Åberg är född och uppvuxen i Karlstad. Han undervisar inom ämnena historia, samhällskunskap och kriminologi på Karlstads Fria Läroverk.

Som relativt ny inom yrket, kom nomineringen, och vinsten, som en chock.

– Jag tänkte först att ”det måste vara nåt fel, det här kan inte vara till mig. De måste blandat ihop mig med någon annan”, säger han.

Markus Åberg har arbetat inom skolvärlden i sex år. De senaste tre som gymnasielärare.

– Jag tog min lärarexamen i år. Det känns som att det var fem minuter sen, säger han och skrattar.

Grunden till pristagarna på Lärargalans stora seminarium, är elevernas motiveringar.

– När jag såg mitt namn i alla motiveringar, som verkligen var jättefina, kände jag mig ödmjuk och glad. Det känns fint att man gör skillnad och att de märker av det. Det är mer än bara ett jobb, jag påverkar faktiskt andra människors liv och vardag. Skolan är elevernas jobb, och jag verkar göra den bättre för dem, det är fint och värmande, säger Markus Åberg.

Han passar samtidigt på att hylla övrig personal på Karlstads Fria Läroverk.

– Jag vill tacka alla kollegor och rektorer. Jag lär mig mer av dem än någon annan, de är minst lika duktiga, om inte duktigare.

Men vad tror du utmärker just dig?

– Det är svårt att svara på, men jag anser att det är viktigt att ha en god relation med eleverna, och jag har också en väldigt stor passion för mina ämnen.

– Jag tycker också att det är väldigt roligt att vara lärare och då verkar eleverna även tycka att det är väldigt roligt att ha mig som lärare. Om jag går in med gott humör och tänker att ”det här är det bästa som finns”, då kanske det smittar av sig lite.

Markus Åberg

Elevernas motivering

”Han är den bästa läraren jag någonsin haft. Han förklarar på lektionerna så det blir lättare att förstå. Han berättar roliga berättelser och han är en jättebra SO-lärare och idrottslärare. Han stöttar oss när vi är ledsna och han gör så att man tror på sig själv ännu mer. Han förstår barn. Han får oss att börja tänka inför framtiden och han är alltid rättvis. Och han har lärt mig så jag kan få bra resultat och betyg. Han har gjort att vi lärt oss massa nya saker. Han gör lektionerna ännu roligare.”

Fria läroverken i Karlstad.
Fria läroverken i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

KarlstadKarlstad Fria LäroverkLärargalanMänskligtNomineringarSkola och utbildningUtmärkelserVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare