Hoppa till huvudinnehållet

Makabra fyndet: Ynglingar hittade skelettdelar – i skogen i Gunnarskog

Publicerad:
Reporter Linus Carle
Linus Carle
linus.carle@arvikanyheter.se
Arvika Nyheter rapporterade om en försvunnen man i Gunnarskog i augusti 1993. Nu misstänker polisen att två ungdomar har hittat kroppen.
Arvika Nyheter rapporterade om en försvunnen man i Gunnarskog i augusti 1993. Nu misstänker polisen att två ungdomar har hittat kroppen.

I september hittades skelettdelar i ett gryt i ett skogsparti i Gunnarskog.

Fyndet gjordes av två yngre personer.

Polisen misstänker att det är kvarlevor från en man som försvann från sitt hem i Gunnarskog 1993.

Det var den 17 september i år som två yngre personer hittade skelettdelar i ett gryt i ett skogsparti i Gunnarskog.

– Det var någon form av skreva, som en mindre grotta – ett gryt, säger Magnus Wallin som är utredningsledare vid polisen.

Kroppen har av allt att döma legat där länge. Väldigt länge.

– Naturen har haft sin gång, det var bara skelettdelar kvar. Vi misstänker att det är kvarlevor från en avliden person som legat där länge.

Polis kontaktades

De två yngre personerna meddelade genast sitt fynd till sina vårdnadshavare som kontaktade polisen som kom ut till platsen. Även tekniker kom och säkrade platsen och en dödsfallsutredning startades.

Magnus Wallin, utredningsledare.
Magnus Wallin, utredningsledare. Foto: Nathalie Forsström

– De har handlat enligt bokens alla regler. Alldeles ypperligt.

Hur reagerade personerna som gjorde fyndet?

– Jag har inte själv varit i kontakt med dem, men det är klart att det är omvälvande att göra en sån upptäckt, säger Wallin.

Ingen misstanke om brott

Vid platsen hittades även klädesplagg, en väska och – ett vapen. Men något brott misstänks inte i dagsläget.

Nu pågår arbete för att identifiera vem personen är. I dagsläget misstänker polisen att det är kvarlevor från en man som försvann från sitt hem i Gunnarskog 1993.

– Eftersom kroppen legat där länge är det svårt med identifieringen. Vi har gått igenom gamla polisanmälningar beträffande försvunna personer och har i våra efterforskningar fått fram uppslag. Genom kontakt med Riksarkivet har vi fått fram ett namn som skulle kunna vara sannolikt.

Polisen har skickat kroppen för rättsmedicinsk obduktion och har även varit i kontakt med en nära anhörig till den försvunne mannen för att göra ett DNA-test. Svar väntas komma inom en månad.

– Sannolikt är det den här personen men vi vet med säkerhet först när vi fått svar på DNA-testningen.

Från AN i augusti 1993.
Från AN i augusti 1993.

Vad som hänt mannen vill Magnus Wallin i dagsläget inte spekulera i.

– Jag vill inte föregå den rättsliga obduktionen. Vi får se vad rättsläkaren och teknikerna kommer fram till.

Försvann från hemmet

Vem är då mannen som försvann från sitt hem i Gunnarskog 1993?

Mannen, då i 55-årsåldern, anmäldes försvunnen i augusti 1993. Enligt en artikel i AN den 18 augusti lämnade mannen sitt hem för att ta en skogspromenad. Men han kom aldrig tillbaka, och ett stort sökpådrag med polis, hemvärnet och flera frivilliga drogs igång. Ett femtiotal personer deltog i sökandet.

Mannen var enligt AN-artikeln en van skogsmänniska som ofta gjorde långa vandringar i skogen. Han kände till omgivningen väl.

– Han kan ha gått åt vilket håll som helst och problemet är att veta var man ska koncentrera sökandet någonstans, sa polisinspektör Kent Gustavsson till AN då.

Mannen dödförklarades i mitten av 00-talet men hittades aldrig.

Nu kanske svaret till slut är inom räckhåll.

– Målsättningen är att kunna fastställa eventuell dödsorsak och identitet. Framför allt för att kunna ge svar till anhöriga, säger Magnus Wallin.

Artikeltaggar

Arvika NyheterBrottBrott & blåljusFörsvunna personerGunnarskogMagnus WallinRiksarkivet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.