Hoppa till huvudinnehållet

LRF-basen kritisk till EU:s politik kring svenskt skogsbruk: ”Hur dum får man vara?”

Publicerad:
”Det är EU-kommissionens vice ordförande , Franz Zimmermann och hans tjänstemän som styr det mesta kring avskogningsreglerna”, konstaterar Patrik Ohlsson, ordförande i LRF Värmland.
”Det är EU-kommissionens vice ordförande , Franz Zimmermann och hans tjänstemän som styr det mesta kring avskogningsreglerna”, konstaterar Patrik Ohlsson, ordförande i LRF Värmland. Foto: Newspilot Autoprint

Patrik Ohlsson, ordförande i LRF Värmland, är inte nådig i sin kritik över EU:s agerande kring svenskt skogsbruk.

– De kan inte se skillnaden mellan skogsländer som Sverige och Finland och andra EU-länder, exempelvis Holland och Belgien, säger han.

– Det är Franz Zimmermann, vice ordförande i EU-kommissionen och hans tjänstemän som styr det mesta kring EU:s agerande i skogsfrågan. Det handlar inte enbart om hur skogsresterna, groten, ska hanteras. EU- politikernas helhetssyn på svenskt skogsbruk är ordentligt illavarslande.

Bankstopp

Det är EU:s nya regelverk kring global avskogning som fått skogsägarna att reagera. Rätt stora avverkningar, många kalhyggen, har gjort att svenskt skogsbruk hamnat i blickpunkten. På sikt anses det intensiva skogsbruket i Sverige hota tillgången på skog och trä inom EU. På hemmaplan anses avverkningarna vara normala för att sågverk och massaindustrier ska få sin råvara. Skogsägarna hävdar också att de tar ansvar för tillväxt och miljö.

– EU:s nya avskogningsregler kan bland annat innebära att bankernas långivning till skogsbruket stoppas. Hur dum får man vara? Svenskt skogsbruk är oerhört viktigt och bidrar till att leverera råvara till sågverk, massaindustrier och kraftvärmeverk. Hundratusentals personer får jobb och Sverige får goda exportinkomster, menar Patrik Ohlsson.

EU-beslut om skogsresterna – ”ödesfråga för hela samhället”

Han jämför EU:s agerande i skogsfrågan med hanteringen av en salami.

– De tar en skiva i taget.

Samtidigt konstaterar han att skogsresterna inte alltid är en lönsam affär för skogsägarna.

– Efter att priserna på el rusat uppåt har lönsamheten blivit aningen bättre.

Patrik Ohlsson, ordförande i LRF Värmland, är inte nådig i sin kritik över EU:s agerande kring svenskt skogsbruk.
Patrik Ohlsson, ordförande i LRF Värmland, är inte nådig i sin kritik över EU:s agerande kring svenskt skogsbruk. Foto: Lisa Olaison

Kommer avverkningar och gallringar att påverkas negativt av ett stopp för skogsrester till kraftvärmeverken? Över 70 procent av råvaran till kraftvärmeverket vid Heden i Karlstad är trädbränslen.

– Jag tror inte att avverkningarna eller gallringarna nämnvärt kommer att påverkas, men den stora grejen är vilken råvara som ska ersätta skogsresterna. Det kan det bli fråga om olja och det känns inte bra.

Kritisk

Vid årsskiftet blir Sverige ordförandeland i EU. Patrik Ohlsson hoppas att det kan påverka den negativa syn EU totalt sett har på svenskt skogsbruk.

– Jag vet att de flesta politikerna på hemmaplan har en helt annan syn på skogsbruket än majoriteten i EU. Samtidigt är jag kritisk till hur den avgående regeringen hanterat skogsfrågan i de olika EU-organen. Det har varit rejält slappt. Jag hoppas att den nya regeringen ändrar på detta.

Men det är inte enbart EU:s agerande kring svenskt skogsbruk som vållat debatt i skogsägarkretsar. Det finns också en stor nationell fråga som fått namnet ”Slaget om skogen”.

– Jag tror mig veta att huvudparten av skogsägarna i Värmland och Sverige är duktiga på att sköta sin skog när det gäller tillväxt och miljö, men det finns ändå anledning till eftertanke. Jag tänker på hur tekniken i skogsbruket används och storleken på avverkningarna.

Visa ödmjukhet

Patrik Ohlsson tar bland annat upp skogsbolagens rätt stora avverkningar i Värmland. Något som kritiserats ute i bygderna. Bland annat handlar det om allt för tätortsnära avverkningar. Exemplen finns bland annat i Brunskog, Storfors samt i delar av Forshaga kommun. Det handlar nästan uteslutande om avverkningar som genomförts av Stora Enso.

– Någon har sagt att är man stor får man visa ödmjukhet. Stora Enso äger en stor del av skogen i Värmland. Något som ställer krav på ansvar i varje enskilt ärende. Nu känner jag inte till ärendena i detalj, men det är viktigt att boende får bra information innan skogsmaskinerna rullar i gång utanför köksfönstret.

Tillväxt i skogen

Han konstaterar också att det aldrig någonsin funnits så mycket skog i Värmland och Sverige som i dag.

– De senaste 100 åren har volymen fördubblats.

Artikeltaggar

BrunskogEUEU-kommissionenEU-parlamentetKarlstadLRFLRF VärmlandNäringslivPatrik OhlssonRåvarorSågverkSkogSkogsbrukStora Enso

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.