Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen polisanmäler oljeutsläppet på Bomstad: ”Inte helt ofarlig”

Publicerad:
Nu polisanmäler Länsstyrelsen utsläppen vid Bomstad för misstanke om miljöbrott.
Nu polisanmäler Länsstyrelsen utsläppen vid Bomstad för misstanke om miljöbrott. Foto: Tommy Pedersen

Det var under sensommaren som utsläpp av tallolja kunde ses på bland annat Bomstadbadens strand. Utsläppet, som sannolikt kom från Stora Enso, har nu polisanmälts av Länsstyrelsen som misstänkt miljöbrott.

Det var i mitten av augusti som ett mystiskt utsläpp uppdagades på bland annat Bomstadbaden. Utsläppet visade sig vara tallolja, som med största säkerhet kom från Stora Enso.

Nu har Länsstyrelsen Värmland polisanmält händelsen som misstänkt miljöbrott.

– Vi är skyldiga att polisanmäla om det är ett ämne som typiskt sett är skadligt, vilket det här kan vara bland annat för fåglar, säger Peter Sundell, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Anmälan kom in till polisen i Bergslagen den 7 oktober.

– Det tar lite tid, det ska godkännas. Jag har väntat också, jag har inte fått in någon rapport, jag hade hoppats få in en rapport från bolaget där de ska sammanställa och ta reda på allt.

Vi vill veta vad som hände, vad som gick fel och hur man korrigerar.
Peter Sundell

Rapporten från Stora Enso är beräknad att eventuellt komma i nästa vecka, där Peter Sundell hoppas på en utförlig rapport som kan ge svar.

– Vi vill veta vad som hände, vad som gick fel och hur man korrigerar.

Att det anmäls som misstanke om miljöbrott, trots att tallolja är giftfritt och biologiskt nedbrytbart, är bland annat för att klassas som allergiframkallande.

– Den är inte helt ofarlig, det är den inte. Sen är den även väldigt kladdig. Det kan skada fåglar också. Nu har vi inte sett någon skadad fågel här men det är inte bra med större mängder för fåglar.

Incident vid lossning

Stora Enso tog tidigt ansvar och började sanera redan innan det ens stod klart att utsläppet kom från dem. Då de inte kunnat finna någon läcka, fanns det tankar om att utsläppet kommit från incidenter med en tankbil med ett transportbolag vid ett lossningstillfälle. Efter incidenten ska brunnstätning varit på plats och det bedömdes att inget kommit ut.

– Jag vet inte om man kommit fram till hur det kommit ut och hamnat i Vänern, det fanns ju oljeavskiljare, säger Peter Sundell.

– Det är sånt som bolaget ska titta på.

En hypotes är att talloljan kan ha blivit liggande i ledningar och sedan spolats ut genom det skyfall som kom dagen efter.

Om det var det som som ledde till utsläppet på Bomstadbadens strand återstår dock att se.

– Polisen får se vad deras utredning ger. Det blir naturligtvis intressant att prata med transportbolaget.

Provet visar: Mystiska utsläppet är talloljaUtsläppet på Bomstad identifierat

Artikeltaggar

BergslagenBomstadBomstadbadenBrott, lag och rättDjur och naturFåglarLänsstyrelsen i Värmlands länMiljöMiljöbrottStora EnsoUtsläppVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.