Hoppa till huvudinnehållet

EU-beslut om skogsresterna – ”ödesfråga för hela samhället”

Publicerad:
”Vi är frustrerade och förvånade över EU-parlamentets beslut att stoppa användningen av skogsrester för energiproduktion”, säger Linda Östberg, produktionschef i Karlstads Energi, affärsstrategen, Johan Thelander samt vd, Erik Kornfeld.
”Vi är frustrerade och förvånade över EU-parlamentets beslut att stoppa användningen av skogsrester för energiproduktion”, säger Linda Östberg, produktionschef i Karlstads Energi, affärsstrategen, Johan Thelander samt vd, Erik Kornfeld. Foto: Jonny Ohlsson

– En ödesfråga för Karlstads Energi, alla andra kraftvärmeverk i landet, företagen, skogsbönderna och hushållen.

Det säger Erik Kornfeld, vd i Karlstads Energi, efter att EU-parlamentet beslutat att skärpa kraven på biobränsle. Enligt beslutet skall skogsresterna inte betraktas som ett hållbart bränsle för energiproduktion.

– Vi är överraskade och frustrerade över beslutet i EU-parlamentet, men sista ordet är inte sagt i det här olustiga ärendet. Nu hoppas vi att politikerna härhemma förklarar för representanterna i EU-parlamentet att beslutet måste rivas upp.

Nya förhandlingar

Snart inleds nya förhandlingar mellan rådet, kommissionen och parlamentet. Något som kallas för trilogförhandlingar.

– Det är förvånande att samtliga partier i EU-parlamentet utom Centerpartiet ville stoppa användningen av skogsrester för energiproduktion. Mitt i en elkris smäller de till med det här beslutet som skakat om hela kraftvärmebranschen och ställt till det för skogsbönderna , säger Johan Thelander, affärsstrateg i Karlstads Energi.

Emma Wiesner, parlamentsledamot för (C) hävdar i en intervju i tidningen Energi att motståndet mot bioenergi har ökat i Europa.

– Skogsbränderna har inte hjälpt oss utan försvagat vår position i Sverige. Det som nu händer kan innebära restriktioner och kanske stopp för att använda skogsrester för energiproduktion. Nu gäller det för Sverige att agera tillsammans och få till en ändring.

LRF-basen kritisk till EU:s politik kring svenskt skogsbruk: ”Hur dum får man vara?”

Viktig inkomstkälla

Hon menar också att det inte handlar om högkvalitativ ved utan skogsrester , som också är en viktig inkomstkälla för skogsbönderna.

”Det är ju fruktansvärt om vi tvingas gå tillbaka många år i tiden och på nytt använda oss av fossil olja i produktionen”, säger Linda Östberg, Johan Thelander och Erik Kornfeld, Karlstads Energi.
”Det är ju fruktansvärt om vi tvingas gå tillbaka många år i tiden och på nytt använda oss av fossil olja i produktionen”, säger Linda Östberg, Johan Thelander och Erik Kornfeld, Karlstads Energi. Foto: Jonny Ohlsson

Skillnader

Erik Kornfeld tycker att EU-politikerna ska fundera på skillnaden mellan medlemsländerna.

– I Holland kan varje träd ha ett namn, men så är det inte i Sverige och Finland. Där är skogen och skogsprodukterna oerhört viktiga för massa- och pappersbruken, sågverken och kraftvärmeverken. Det handlar om hundratusentals jobb.

Skogsresterna, groten. är en viktig råvara för kraftvärmeverket vid Heden, konstaterar Linda Östberg, produktionschef vid Karlstads Energi.
Skogsresterna, groten. är en viktig råvara för kraftvärmeverket vid Heden, konstaterar Linda Östberg, produktionschef vid Karlstads Energi.

Men vad händer i Karlstads Energi om det blir restriktioner och ett stopp för att använda skogsrester, grot, för energiproduktion ?

– Då ställs vi inför en oerhört svår situation. Då kan det blir fråga om att ersätta skogsresterna med bioolja och fossil olja. Det är väl ingen i vårt land som vill få en återgång till fossil olja i kraftvärmeverken? säger Linda Östberg, produktionschef i Karlstads Energi.

Obegripligt

Enligt Linda Östberg är det en svår tid som väntar för alla inblandade parter. Hon hoppas att trilogförhandlingarna leder fram till en ändring.

– Jag undrar om de som röstat för att skogsrester inte får användas för energiproduktion har tänkt på hur hushållen och skogsbönderna i Sverige kommer att drabbas. Egentligen är det obegripligt att svenska politiker i EU-parlamentet har röstat mot något som är oerhört viktigt i Sverige.

Över 72 procent av råvaran i energiproduktionen vid Karlstads Energi kommer från trädbränslen.
Över 72 procent av råvaran i energiproduktionen vid Karlstads Energi kommer från trädbränslen. Foto: Karlstads energi

Nu har branschorganisationerna, för att få till en ändring, satt i gång ett omfattande arbete med att uppvakta både övergångsregeringen och den nya regeringen. Inom branschen finns det också förhoppningar om en ändring när Sverige från årsskiftet blir ordförandeland i EU.

– Det är också jätteviktigt att vi agerar lokalt och berättar för alla vad som håller på att ske med den svenska skogen, avsättningen för skogsrester och värmeproduktionen.

Beredskap

Karlstads Energi har givetvis en beredskap för det värsta som kan hända. Där ingår bland annat installation av jättelika värmepumpar. Ett agerande som tas till i sista hand.

Det är också så att ökad produktion av fjärrvärme vid Heden ger mer el.

Är det dags för Karlstads Energi att prioritera el?

– Vi kan få ut mer el, men då måste vi också få fler kunder på fjärrvärmesidan, säger Johan Thelander.

Jobbig elhandel

Enligt Erik Kornfeld är den pågående elhandeln ordentligt jobbig.

– Priserna stiger, men varierar. Jag vet inte när vi kan rekommendera våra kunder att åter igen teckna fasta avtal. Vi har tillfälligt stoppat den möjligheten.

Hur oroade är ni att demonstrationerna mot de höga elpriserna i Storbritannien också exporteras till Sverige? Många engelsmän hävdar att de inte kommer att betala elräkningarna som överstiger ett, enligt deras syn, rimligt pristak.

– Vi hoppas verkligen slippa sådana demonstrationer. Det kan på många sätt skapa kaos. Just nu behöver vi alla jobba för att få fram el till rimliga priser. Sedan kan vi hoppas på att regering och riksdag hittar förslag som dämpar företagens och hushållens kostnader för el.

Totalt finns det 95 kraftvärmeverk i Sverige.

LRF-basen kritisk till EU:s politik kring svenskt skogsbruk: ”Hur dum får man vara?”

Artikeltaggar

CenterpartietElEmma WiesnerEnergiErik KornfeldEUEU-parlamentetHedenHushållNäringslivOlja

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.