De håller hjärtat högt i storsatsningen Café Berlin: ”Kärlek håller oss vid liv”
– Det här är min stora dröm, mitt drömprojekt i livet nästan. Jag är otroligt glad att få göra det här. Och vi är ooootroligt nära nu! säger regissören Karl Runqvist.
Det är pressträff och han har samlat huvudrollsinnehavarna kring sig för att berätta om dramat, som snart ska utspela sig på Tempelriddaren i centrala Karlstad.
Scenbilden är mörk: vi är i Berlin i andra världskrigets tid. Kriget och dess fasor ligger som en mörk skugga över allt som sker, men ändå är detta en berättelse om kärlek, en sann sådan.
Kärlek som lyser
Lilly Wust och Felice Schragenheim möts och när gnistor uppstår blir de ”Aimée” och ”Jaguar”, en förbjuden kärlek inte bara för att Lilly är officershustru och Felice judinna.
– Kriget är runtomkring och det är klart att vi visar den mörka sidan också, men det lyser av den här kärlekshistorien, säger Karl Runqvist.
Berättelsen är redan välkänd i Tyskland. En storfilm gjordes där 1999 och det finns en bok som skildrar kärleksparets öde. Nu ska den stora berättelsen förvaltas i en musikalsatsning, i en Värmlandsteatern-produktion.
– Det är en milstolpe att göra en originalmusikal. Det har handlat mycket om att bära fram berättelsen och göra den rättvisa, säger manusförfattaren Dan Enwall.
Kärleken ändrar allt
I centrum för ambitionerna står Maria Reingardt och Alva Boulliant, som gestaltar kärleksparet.
– Det var verkligen speciellt att få gå in i huvudet på Lilly, som är nazist i början, eller i alla fall är gift med en nazistofficer och inte tar avstånd från nazismen, men i slutänden blir hon ett slags hjälte som skyddar judar och det som får henne att ändra sig är mycket kärleksrelationen till Felice. Genom det omprövar hon hela sitt sätt att tänka, säger Maria Reingardt.
”En blank canvas”
– Det är otroligt spännande! Och unikt att få vara med i något som aldrig gjorts tidigare. På samma sätt som jag vill upprätthålla Felice och allt det som hon var, vill jag även lägga in en del av mig själv i rollen och det är så spännande att få göra det när ingen annan har gjort det tidigare. Det är verkligen en blank canvas, säger Alva Boulliant.
– Det är superhäftigt att få vara en del av drömprojektet som Kalle och Dan har. Det har blivit ett drömprojekt för många av oss tror jag. Vi går in helhjärtat för att det ska bli så bra som möjligt och vi har fått förmånen att vara med och bygga upp föreställningen från början nästan, säger Christopher Almgren, som spelar nattklubbsägaren Carlos.
Näsduk rekommenderas
Det kommer att ges tillfällen till skratt och feststämning, inte minst ska en jazzklubb gestaltas på scenen, men ta med näsdukar.
– Det är inte bara en musikal med glitter och stora dansnummer, utan det är en musikal som vi vill beröra publiken med, säger Alva Boulliant.
Det känns viktigt, jobbigt och skitroligt att göra den här produktionen.— Christopher Almgren
Det har gråtits en del under repetitionerna och flera i ensemblen framhåller hur speciellt det känns att just nu spela en berättelse med kriget som ram.
– Det är som att man plockar de allra värsta raderna ur föreställningen och lägger dem som toppnyhet på SVT. Det går inte att beskriva hur det känns. Det är inte bara historia vi spelar utan det är nutid också. Det känns viktigt, jobbigt och skitroligt att göra den här produktionen, säger Christopher Almgren.
Vill ge hopp också
Maria Reingardt hoppas att musikalen ska frigöra många tankar och känslor.
– I den här tiden när man hör så mycket kanske man bli lite uppgiven och lite cynisk. Då kan man hoppas att en sån här musikal kan öppna, så att man i bästa fall går härifrån och förstår allvaret och allt det tragiska, men också får känslan av gemenskap och hopp, säger hon.
– Hopp och att våga vara den du är och våga älska den du vill. Kärlek håller oss vid liv, säger Alva Boulliant.
Kärnan i berättelsen är just kärleken:
– Från min synvinkel är det kärlekens kraft. Att kärleken kan omvandla en människa så totalt så att man vågar uppoffra allt och dessutom riskera sitt liv, säger Maria.
Villkorslös kärlek
– Det handlar om en villkorslös kärlek i en hemsk tid, där inte kärleken får finnas eller ha den platsen, men genom kärleken som Lilly och Felice får för varandra, får de ett annat liv och inse saker de annars inte gjort, säger Alva.
”Fantastisk resa”
Dan Enwall och Karl Runqvist har ruvat på sin musikalidé i 25 år, alltsedan de båda såg en tv-dokumentär om Lilly och Felice. Först för fem år sedan fick de rättigheterna och sedan dess har de arbetat intensivt.
– Det är en fantastisk resa som varit länge och snart får åka ut till allmänheten, säger Karl Runqvist.
Berlin nästa?
Målet är att den resan ska fortsätta långt utanför Karlstad, kanske till Tyskland, kanske till England. Först ska dock urpremiären och premiärsäsongen klaras av.
– Nu fokar vi på den här, och försöker locka hit folk som ska titta på den och bli intresserade av den och sedan ska vi jobba vidare på att få ut den i världen, säger Karl Runqvist.
– First we take Karlstad, then we take Berlin, säger vi alltid, säger Dan Enwall.
Café Berlin - musikalen om Aimée och Jaguar
I huvudrollerna: Alva Boulliant - Felice, Maria Reingardt - Lilly, Ida Blom - Stella, Christopher Almgren - Carlo.
Manusförfattare: Dan Enwall
Kompositör: Gustaf Bohlin
Regissör: Karl Runqvist
Scenograf: Erika Öhman
Ljusdesigner: Jakob Larsson
Kapellmästare: Vera Evaldsson
Producent: Anett Refseth
Urpremiär: Lördag 15 oktober.
Spelperiod: 30 föreställningar, från 15 oktober till 17 december.
Spelplats: Tempelriddaren