Hoppa till huvudinnehållet

Tullen utökar personalen rejält längs Norgegränsen

Publicerad:
Både vid tullen i Hån och i Eda utökas antalet anställda. I Hån växer personalstyrkan med totalt 16 personer och i Eda med åtta personer.
Både vid tullen i Hån och i Eda utökas antalet anställda. I Hån växer personalstyrkan med totalt 16 personer och i Eda med åtta personer. Foto: Christer Wik

Tullverket ökar sin personal kraftigt längs Norgegränsen. I Hån anställer man tio personer till Inre kontrollgruppen och sex personer till Yttre kontrollgruppen.

– Detta är oerhört positivt. Vi har varit lite åsidosatta under lång tid.

Det säger Olle Nilsson, gruppchef för Inre kontrollgrupp Nord vid tullen i Hån.

Behovet av att stärka gränsskyddet längs landets gränser har länge varit stort. Och nu genomförs en större satsning längs Norgegränsen.

– Ja, det handlar om tullstationerna i Svinesund, Hån, Eda och Storlien där det sker nyanställningar. Detta är oerhört positivt att vi äntligen personalförstärkningar, säger Olle Nilsson.

Utökar med tio

För Inre kontrollgrupp Nord i Hån handlar det om en stor rekrytering.

– Totalt handlar det om tio nyanställningar till och med november i år som befinner sig i olika steg i sin utbildning samtidigt som två befintligt anställda ska gå i pension inom två år.

Mer personal innebär att tullen kommer att kunna utöka sitt kontrollarbete rejält.
Mer personal innebär att tullen kommer att kunna utöka sitt kontrollarbete rejält. Foto: Christer Wik

Att personalstyrkan växer innebär mycket.

– Vi har länge varit lite åsidosatta. Tanken har länge varit att digitala lösningar skulle ha införts och underlättat vårt arbete, men de är ännu inte på plats.

– Med fler anställda kommer vi kunna göra fler kontroller både vad gäller den privata och kommersiella trafiken och även i viss mån fler deklarationskontroller.

– Det blir även fler kontroller på fler tidpunkter på dygnet, säger Olle Nilsson.

 ”Med fler anställda ska täcka in fler timmar och fler platser i vårt kontrollarbete”, säger Roger Nilsson, gruppchef för Yttre kontrollgrupp Nord vid tullen i Hån.
”Med fler anställda ska täcka in fler timmar och fler platser i vårt kontrollarbete”, säger Roger Nilsson, gruppchef för Yttre kontrollgrupp Nord vid tullen i Hån. Foto: Helena Karlsson

Även Yttre kontrollgrupp Nord med bas i Hån som har ansvaret för kontrollen av trafiken i hela länet längs Norgegränsen, på flygplatserna, tågen och i hamnarna får fler anställda.

– Vi har anställt sex personer som precis har börjat sin 16 månader långa utbildning. Med den nya personalen kommer vi att kunna utöka från en till två grupper. Det blir en stor och väldigt välkommen skillnad.

Ökad bevakning

– Dessa båda grupper ska båda innehålla nio personer och tanken är att vi med fler anställda ska täcka in fler timmar och fler platser i vårt kontrollarbete, säger Roger Nilsson, gruppchef för Yttre kontrollgrupp Nord.

Totalt sett innebär det att personalen växer rejält vid tullen i Hån. Från 34 när man flyttade in i den nya stationen 2020 till cirka 50 när alla nyanställda, folk från Värmland och Dalsland, är på plats.

– Det innebär att vi kommer att bli lite trångbodda. Det gäller framför allt omklädningsrummet. Vi har lite idéer för att lösa saker nu i de befintliga lokalerna, men på sikt behöver de byggas ut, säger Olle Nilsson.

Fler även i Eda

Vid tullen i Eda ökar också antalet anställda vid stationen som kontrollerar trafiken för både svensk och norsk räkning.

– Ja, vi har fått åtta nya anställda. Det handlar om fem nya som är ett halvår in i sin utbildning och dessutom får vi ytterligare tre. Då blir vi totalt 26 personer. Det är förstås positivt för oss, säger Torbjörn Thorin, ställföreträdande gruppchef Inre kontrollgrupp Nord.

Även i Eda finns det behov av lite större och nyare lokaler.

– Vår station är från 1983 och även om det har gjorts viss upprustning genom åren hoppas vi att det byggs nytt någon gång. Vissa tider räcker knappt våra uppställningsplatser för lastbilar till.

Artikeltaggar

EdaTrafikTullstation HånTullverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.