Bättre och sämre maktskiften i värmländska kommuner

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Filipstads nya styre, från vänster: Catarina Jansson (SD), Johnny Grahn (SD), Christer Olsson (M), Patrik Fornander (M), Nils-Erik Mellström (C), Ann-Charlott Skalare (L) och Gustaf Ryhed (L).
Foto: Filip Kowalski
Nu börjar det bli mer klart ute i flera värmländska kommuner vilka som får styra efter valet. Senast var det i Filipstad som det skrevs historia när Socialdemokraterna för första gången förlorar makten.

Under måndagen stod det klart att det blir ett efterlängtat maktskifte i den tidigare illröda kommunen. I vad de kallar en valteknisk samverkan kommer Moderaterna, Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna att ta över. Med 19 mandat i ryggen i fullmäktige får de majoritet. Men det var inte helt självklart att det skulle bli så här.

Särskilt Centerpartiet hade många våndor – och ett par avhopp – innan de satte sig i ett samarbete där SD ingår. Men något annat hade varit ett svek. Här uppstod en historisk möjlighet att byta ut det röda styret efter att S sjunkit rejält, och hade de kunnat sitta kvar på grund av någon beröringsskräck gentemot SD så hade det varit ett slag mot Filipstadsborna som röstat för en förändring.

Det kommer dock inte att bli lätt att få ordning på Filipstads kommun, med alla sina problem och som under så lång tid genomsyrats av S-styret. Många impopulära beslut måste fattas, men den nya samverkan är ändå tämligen eniga om många sakfrågor.

En annan kommun där det sker ett välkommet maktskifte är Sunne. Där skrällde Moderaterna och blev största parti – något som veterligen aldrig skett förr i Värmland – och självklart är det M som kommer att leda Sunne. De gör det tillsammans med Liberalerna och Hela Sunne i det som de kallar Sunnesamverkan, och har dessutom stöd av hela den gamla oppositionen.

Därmed är Centerns långa regering över, och på sistone har det inte gått så bra då de fick samregera med S. Men nu blir det nya tag som kan vända Sunneskutan i positiv riktning igen.

Det blir också maktskifte i Kristinehamn, dock inte av det positiva slaget. Men sedan C redan under den gångna mandatperioden hoppade av det borgerliga samarbetet så förvånar det föga att de nu sätter sig i knäet på S. Lägg till Miljöpartiet och Vänstern så tar en rödgrön koalition över kommunen. C fick också betala genom att acceptera S krav att äldreboendet Tapiren skall vara i kommunal regi.

Kristinehamn har stor potential, och har haft framgångsrikt borgerligt styre för inte så länge sedan. Men med ett velande centerparti blir det svårt.

I Torsby kan dock valförlorarna S fortsätta styra i minoritet. Detta sedan den udda konstellationen M, KD och V besynnerligt nog valt att släppa fram S. Motiveringen är vikten av stabilitet, men det duger sannerligen inte. Torsbyborna har inte röstat för att S skall få sitta kvar och att M, KD och V alltjämt hävdar att de är opposition blir bara fånigt.

Det är tydligt att de etablerade partierna bara vill mota bort de besvärliga lokalpartierna De Oberoende i Torsby och Nordvärmlands kommunparti. Nu gör man dessa till de enda reella oppositionspartierna och riskerar en svekdebatt inför sina egna väljare. M steg inte till 17,8 procent och KD till 5 procent för att deras väljare ville låta S sitta kvar. Har man så dåligt självförtroende att man ger bort makten till det parti som med alla rimliga mått var den stora förloraren?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.