Hoppa till huvudinnehållet

Kammarkören jubilerar med stor konsert: ”Extrem glädje”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Hans Axelsson, Karlstads kammarkör, ser fram emot konserten i Domkyrkan den 16 oktober, men finner stor musikglädje också i vardagen med kören.
Hans Axelsson, Karlstads kammarkör, ser fram emot konserten i Domkyrkan den 16 oktober, men finner stor musikglädje också i vardagen med kören. Foto: Lena Richardson

Karlstads kammarkör firar sina 45 år med en stor konsert i Domkyrkan tillsammans med Christer Nerfont.

Glädjen i sången når dock långt in i vardagen:

– Jag ser fram emot varje måndagsövning med extremt stor glädje, säger Hans Axelsson.

Hans är en av de sångglada körmedlemmarna som med stark kärlek till sången återvänt till kören efter pandemins krångelår.

– Vi har inte tappat några medlemmar, utan vi har till och med fått några tillskott. Nu är basstämman som ett fotbollslag, elva personer, säger han nöjt och tillägger att det fortfarande finns plats för ett par tenorer till.

”En viss oro”

Under pandemin övade var och en hemma hos sig och så möttes de via zoom-möten, för sociala kontakter och teoriutbildning.

– Det har varit väldigt rörigt och en vis oro över när vi ska kunna träffas igen på riktigt, säger Hans Axelsson.

Hans Axelsson har varit med länge i Karlstads kammarkör och ser fortfarande fram emot varje måndagskväll, för då är det körövning.
Hans Axelsson har varit med länge i Karlstads kammarkör och ser fortfarande fram emot varje måndagskväll, för då är det körövning. Foto: Lena Richardson

De lyckades dock hålla igång och nu möts de åter som vanligt, med nya krafter.

– Det är helt magiskt! förklarar han känslan.

Sång och vänskap

Han tror att många längtat tillbaka:

– Folk tycker om att sjunga och tycker om att vara med i kammarkören uppenbarligen. Det är mycket vänskapskontakter, det är inte bara att man sjunger, utan det är som en stor vänskapsgrupp egentligen, påminner han.

Nu har man också ett gemensamt mål i form av en konsert, som är inbokad i Domkyrkan på söndagskvällen den 16 oktober. Medverkar gör också Klusterverket och gästartisten Christer Nerfont från Wermland opera.

Christer Nerfont är just nu aktuell i musikalen Titanic på Wermland opera, men den 16 oktober gästar han 45-årsjubilerande Karlstad kammarkörs konsert.
Christer Nerfont är just nu aktuell i musikalen Titanic på Wermland opera, men den 16 oktober gästar han 45-årsjubilerande Karlstad kammarkörs konsert.

En konsert med Christer Nerfont har varit på gång ett tag, men pandemin satte stopp. Nu blir den av, dock med lite annan repertoar än först planerat:

– Då var det ju delvis en julkonsert, så vi har fått göra om lite, men det känns jättebra, säger Hans Axelsson.

På menyn nu står bland annat låtar av Barbro Lindgren och Björn Afzelius.

– Och Christer sjunger en del musikaliska örhängen, säger han.

Dubbelt upp sen starten

”Kammarkör” ska alltså inte tolkas som att bara klassiska stycken får vara med.

– ”Inget musikaliskt är oss främmande” är vårt motto. Vi har haft en del barockkonserter med strikt kammarmusik, men vi sjunger ganska blandat.

En motvikt mot allt som är väldigt bekymmersamt – det är en fredad zon på något sätt
Hans Axelsson om vad körsången betyder för honom

Och handen på hjärtat ryms den här kammarkören heller inte längre i någon liten kammare. Idag består kören av runt 35 personer, vilket är nästan dubbelt upp från startåret.

– Egentligen är det inte en kammarkör – så var det i starten, men sedan har den vuxit till och är ganska stor, konstaterar Hans Axelsson.

Sjöng i riksdagen

Det har varit 45 aktiva år och under årens lopp har kammarkören haft många namnkunniga gästartister vid sina konserter: exempelvis Lena Willemark, Ola Magnell, Triple and touch och Göran Samuelsson.

Kören har också gjort en hel del resor tillsammans, medverkat på flera skivor och – även det en höjdpunkt – sjungit i samband med riksdagens öppnande 2014.

I augusti var kören på läger på bohusländska Hållö, för att öva och svetsa ihop gruppen som nu åter får samlas och sjunga ihop efter en trist pandemiperiod.
I augusti var kören på läger på bohusländska Hållö, för att öva och svetsa ihop gruppen som nu åter får samlas och sjunga ihop efter en trist pandemiperiod. Foto: Privat

Fyller på energin tillsammans

Den röda tråden genom alla år är kärleken till musiken.

– Alla är lika viktiga, oavsett om man är sopran eller tenor och jag tycker det är fantastiskt på många sätt. Man blir påfylld med energi! Körsång är en av Sveriges största folkrörelser. Det sägs att det är 500 000 människor som regelbundet sjunger i kör. Många är i kyrkor men det finns också många andra och även barn och ungdomar.

Vad betyder körsången för dig?

– Den betyder så enormt mycket, för mig och alla andra. Jag ser fram emot varje måndagsövning med extremt stor glädje över att få vara med.

I tider när världen präglas av krig, klimathot, näthat, främlingsfientlighet, ger musiken både tröst och en paus.

– Att vara med i ett sammanhang som är enbart positivt, som en motvikt mot allt som är väldigt bekymmersamt – det är en fredad zon på något sätt. Man får verkligen njuta.

Karlstads kammarkör har gett konserter både på hemmaplan och ute i världen.
Karlstads kammarkör har gett konserter både på hemmaplan och ute i världen. Foto: Arkivbild

Artikeltaggar

Barbro LindgrenBjörn AfzeliusChrister NerfontGöran SamuelssonKarlstadKonserterKörerMusikSverigeSångVärmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.