Hoppa till huvudinnehållet

Elkrisen sänker temperaturen i kyrkorna till fem grader

Publicerad:
Kyrkoherde Charlotte Mackenrott berättar att Mikaelikyrkan blir den enda kyrka i Arvika pastorat där man kommer att fira gudstjänst under januari till mars månader nästa år. Övriga gudstjänster kommer att hållas i församlingshem. Orsak: höga och osäkra elpriser.
Kyrkoherde Charlotte Mackenrott berättar att Mikaelikyrkan blir den enda kyrka i Arvika pastorat där man kommer att fira gudstjänst under januari till mars månader nästa år. Övriga gudstjänster kommer att hållas i församlingshem. Orsak: höga och osäkra elpriser. Foto: Hans-Åke Henriksson

Med undantag för Mikaelikyrkan kommer gudstjänster inte längre att firas i Arvika pastorats kyrkor under tre månader på nyåret – istället ska gudstjänsterna firas i församlingshemmen. Orsak: elkrisen gör att alla andra kyrkor måste kallställas ner till fem graders temperatur.

Arvika pastorat brottas med en krympande ekonomi. En stor anledning till den ekonomiska undermineringen är att uppvärmningskostnader för kyrkobyggnader tagit en allt större del av kakan.

Redan idag är pastoratets kyrkor i normalfallet nedställda till 15 grader för att sedan värmas upp när verksamhet så påkallar.

Nu gör elkrisen med stigande/osäkra elpriser och uppvärmningskostnader att man tvingas ta till ytterligare åtgärder. Bland annat sänks temperaturen till fem grader i den absoluta majoriteten av kyrkorna mellan januari och mars 2023. Detta med undantaget för Mikaelikyrkan.

– Vi har inte råd att värma upp kyrkorna och vi vill solidariskt bidra till en gemensam sänkt elkostnad, säger kyrkoherde Charlotte Mackenrott.

Undantas

Att Mikaelikyrkan undantas från temperatursänkningen beror på att man i denna kyrka har mycket verksamhet.

– Den används ju i princip varje dag och dessutom behöver exempelvis musiker ha den att kunna öva i.

Grundtemperaturen för dagen i Arvika pastorats kyrkor är 15 grader, det kommer dock att ske en sänkning i höst. Vid de större helgerna framöver ska dock kyrkor värmas upp.
Grundtemperaturen för dagen i Arvika pastorats kyrkor är 15 grader, det kommer dock att ske en sänkning i höst. Vid de större helgerna framöver ska dock kyrkor värmas upp. Foto: Hans-Åke Henriksson

Ska vara öppna

Mackenrott poängterar dock att samtliga kyrkor i pastoratet fortsatt kommer att vara öppna men att man drar ner på värmen. Flera kyrkor inom pastoratet kan också värmas upp om församlingsmedlemmar så särskilt önskar i samband med dop, begravningar eller andra kyrkohändelser.

1,5 miljoner kronor har budgeterats extra 2023 till energikostnader. När det gäller uppvärmning följer man stiftets rekommendationer.

– Stiftingenjören säger att det bästa i det läget är att ha låg värme och att värma mycket, att ha fem grader. Just fem grader har vi för att vattenledningar inte ska frysa.

Inventarier

Redan i höst kommer grundvärmen att sänkas något från 15 grader men inför de stora helgerna, allhelgonahelgen, advent och julhelgerna ska det vara uppvärmt.

Beslutet att dra ner på värmen på framförallt nyåret togs på kyrkorådets möte den 15 september. Som en del i denna åtgärd ingår även att ha koll på bland annat textilier så att fukten inte skadar dem vid nedsatta temperaturer.

– Inventarierna ska dock klara detta, exempelvis har ju Madonnan i Glava kyrka från 1200-talet stått ouppvärmd i många år.

Extra koll av textilier kommer att göras framöver så att inte eventuell fukt skadar med anledning av sänkt temperatur i kyrkorna.
Extra koll av textilier kommer att göras framöver så att inte eventuell fukt skadar med anledning av sänkt temperatur i kyrkorna. Foto: Hans-Åke Henriksson

Kallstängt tidigare

Historiska tillbakablickar visar också att kyrkor tidigare stått kalla vintertid, detta både vid rejäla återblickar men också mera i nutid. Bland annat hade kyrkan i Glava enligt kyrkoherden lägre temperatur före pastoratssammanslagning 2014.

– Detta har gått tidigare, därför var beslutet inte så svårt att ta, säger Charlotte Mackenrott. Vi följer noggrant utvecklingen av elpriset och kan komma att behöva göra fler åtgärder efter hand.

Artikeltaggar

ArvikaArvika pastoratBegravningBrunskogCharlotte MackenrottEtik och religionGudstjänsterKyrkorMangskogVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.