Hoppa till huvudinnehållet

Tullens tredagarsoperation avslutad – detta hittades: ”Stor och komplex”

Publicerad:
Kontrolloperation ”Lots2” avslutades vid midnatt. Här från tullen i Hån.
Kontrolloperation ”Lots2” avslutades vid midnatt. Här från tullen i Hån. Foto: Christer Wik

Under tre dygn har tullen haft skärpta kontroller längs hela svensk-norska gränsen. I Värmland handlar det om cirka 30 mil gräns från Svinesund till Långflon. Bland få exempel på tillslag noteras två vapen i en personbil i Storlien och ett ringa narkotikatillslag i Eda.

Under onsdag, torsdag och fredag har Tullverket genomfört en kontrolloperation, ”Lots2” utmed hela den 162 mil långa gränsen mot Norge.

Sammanlagt 70 tjänstemän har varit engagerade i kontrolloperationen, som bestått av såväl fiskala som brottsbekämpande insatser.

Insatsen avslutade vid midnatt mot lördag.

– Vi har ungefär 30 mil gräns i Värmland. Vi har inte varit vid alla gränsövergångar, men många har det varit. De har varit från Svinesund och norrut, säger Roger Nilsson, chef för yttre kontrollen i Hån, omfattande Värmlandsgränsen från Mon i söder till Långflon i norr.

Godsflödet kontrolleras vid tullen i Hån.
Godsflödet kontrolleras vid tullen i Hån. Foto: Christer Wik

Några resultat av kontrolloperationen kan inte presenteras i dagsläget.

– Resultat från kontrolloperationen kommer i mitten av veckan, skriver Michaela Linderoth, pressekreterare på Tullverket i ett mejl.

– Enligt preliminära uppgifter för första dagen upptäcktes flera tullförseelser i Svinesund, Eda och Storlien. I Eda upptäcktes även en misstänkt ringa narkotikasmuggling. I Storlien fann man två vapen i en personbil, det vill säga misstänkt vapensmuggling, tillägger Michaela Linderoth.

Under kontrolloperationen har det varit extra fokus på godsflödet från Norge till Sverige.

Innebär det att ni stoppat vartenda fordon under en period?

– Nej, gränsen mellan Norge och Sverige är stor och komplex. Vi hinner inte ens stoppa alla vid en gränsövergång heller, för det är så stort flöde, säger Roger Nilsson.

Omfattade områden har varit Jämtland, Härjedalen, Dalarna, Värmland och Västra Götalands län.

Artikeltaggar

Brott & blåljusTullenTullstation HånTullverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.